Ελλάδα - Τρίκαλα: ΜΙΑ φορά μόνο το σκάψιμο της πόλης για έργα υποδομής

Πριν από είκοσι χρόνια περίπου είχα την τύχη να βρεθώ στη Ζυρίχη για επαγγελματικούς λόγους.. Και την δεύτερη ημέρα της παραμονής μου πρόσεξα ότι σε κεντρικό δρόμο της πόλης (σ.σ. κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό) πραγματοποιούνταν έργα υποδομής… Και αυτό που με άφησε άφωνο ήταν ότι όλα τα συνεργεία υπηρεσιών συνεργάζονταν ώστε να μην χρειαστεί να σκάψει δεύτερη φορά κανείς στο ίδιο σημείο. Μπορεί να αργούσαν λίγο, οι εργασίες κράτησαν περίπου μία εβδομάδα για μία διαδρομή γύρω στα 200 μέτρα, αλλά όταν παραδόθηκε ήταν σαν να μην το είχε αγγίξει κανείς…

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πολύ απλά πανηγυρίζουμε σήμερα στα social media για την απόφαση του Δήμου Τρικκαίων. Ποια είναι αυτή;    Δήμος Τρικκαίων, ΔΕΥΑΤ, COSMOTE και ΠΑΛΜΟΣ ΑΤΕ συμπράττουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το αυτονόητο: να σκάβεται ΜΙΑ φορά η πόλη για έργα υποδομής.

Με αφορμή τα δύο νέα μεγάλα έργα ύδρευσης που ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινά για την αλλαγή του συνόλου του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων (μέσω του «Φιλόδημου Ι» και προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ), πρόσφατα οι παραπάνω φορείς συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Εκεί, συζήτησαν για το αυτονόητο: να γίνουν όλα τα έργα και να μη σκαφτεί δυο και τρεις φορές η πόλη.

Και αυτό επιτεύχθηκε, με τη συνεργασία και την καλή θέληση και διάθεση όλων. Μάλιστα οι φορείς συζήτησαν επί μακρόν για όλα τα τεχνικά ζητήματα και τα χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν, προκειμένου οι Τρικαλινοί πολίτες να μη δουν απανωτά σκαψίματα και ασφαλτοστρώσεις στην πόλη.

Στόχος της σύμπραξης είναι, αφ' ενός να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή των πεπαλαιωμένων δικτύων, αφ' ετέρου να γίνουν τα Τρίκαλα η πρώτη πόλη που σε ευρεία κλίμακα θα δώσει ταχύτητες Gbps στα σπίτια, χάρη στο δίκτυο οπτικών ινών που θα υλοποιηθεί παράλληλα με τα νέα δίκτυα ύδρευσης.

Γιατί τελικά, «έξυπνο» δεν είναι μόνο να χρησιμοποιείς την τεχνολογία, αλλά να βρίσκεις τρόπους να εξυπηρετείς τον πολίτη χωρίς ταλαιπωρία και να αλλάζεις την πόλη σου.

Σε αυτή τη μεγάλης σημασίας συνέργεια -που ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο της καθολικής εφαρμογής της- μετείχαν: Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, από την COSMΟΤΕ οι κ. Γιώργος Ονόπας (διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Σταθερής και Κινητής), Αλέξανδρος Αλμπάνης (υπεύθυνος GISτεχνολογιών), Διαμαντής Κωτούλας (στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογιών του ΟΤΕ), Απ. Μπονώτης (διαμερισματάρχης Θεσσαλίας), Απ. Ρομοσιός (προϊστάμενος), από την ΠΑΛMΟΣ ΑΤΕ που θα κατασκευάσει έργο της ΔΕΥΑΤ) οι κ.κ. Βασιλική Βράκα (πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος) και Μιχάλης Ι. Τριανταφύλλου (αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος), η κ. Σωτηρία Μακροστεργίου από τη ΔΕΥΑΤ (τμήμα μελετών και ανάπτυξης), ο δ/νων σύμβουλος της e-trikala κ. Οδ. Ράπτης, καθώς και στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου».

Και εις άλλα με υγεία…