Ευρώπη: Ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές το 2024

Φορτιστής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη νομοθεσία που ορίζει ότι έως το 2024 όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και κάμερες, θα πρέπει να έχουν ενιαίο φορτιστή. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους στον κόσμο, ενώ αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τον αμερικανικό κολοσσό Apple.

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισφραγίζει την προηγούμενη συμφωνία των θεσμικών οργάνων του μπλοκ και ορίζει ότι ο φορτιστής τύπου USB-C, που χρησιμοποιούν συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό Android, θα καταστεί ο βασικός τύπος φορτιστών, αναγκάζοντας την Apple να αλλάξει τους φορτιστές για τις συσκευές iPhone και όχι μόνο.

Η αλλαγή αυτή συζητείται εδώ και χρόνια, καθώς οι χρήστες τόσο των iPhone όσο και των Android συσκευών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν διάφορους φορτιστές για τις συσκευές τους.

Όπως προαναφέρθηκε, από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών, περισσότερο θα επηρεαστεί η Apple, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά βραχυπρόθεσμα για την εταιρεία, καθώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα πιο πρόσφατα gadgets της εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενιαίου φορτιστή πέραν των κινητών, των τάμπλετ και των καμερών, για συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, ακουστικά και άλλα gadgets, γεγονός που θα έχει ενδεχομένως επίπτωση και στη Samsung, τη Huawei και άλλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Η Apple είναι προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πλήξει την καινοτομία, ενώ θα προκαλέσει και ένα "βουνό” ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν 602 ευρωβουλευτές και κατά μόλις 13.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές. 

Καλύτερη ενημέρωση και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές

Ειδικές ετικέτες θα πληροφορούν τους καταναλωτές για τις ιδιότητες φόρτισης των νέων συσκευών, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τη συμβατότητα των προϊόντων με τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν. Οι αγοραστές θα έχουν έτσι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν αν χρειάζεται να αγοράσουν και νέο φορτιστή.

Οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 250 εκ. ευρώ τον χρόνο από περιττές αγορές. Οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alex Agius Saliba (Σοσιαλιστές, Μάλτα) δήλωσε τα εξής: «Επιτέλους γίνεται πραγματικότητα ο κοινός φορτιστής στην Ευρώπη. Περιμέναμε περισσότερα από δέκα χρόνια για τους κανόνες αυτούς, αλλά πλέον αφήνουμε πίσω μας τις συλλογές φορτιστών μας. Η νέα αυτή νομοθεσία είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων φόρτισης στο μέλλον και θα ωφελήσει τους πάντες, από τους αγανακτισμένους καταναλωτές μέχρι το ταλαιπωρημένο περιβάλλον μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι για πολιτικούς συμβιβασμούς, αλλά δείξαμε σήμερα ότι η ΕΕ δεν έχει στερέψει από ιδέες και λύσεις για να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων και να εμπνεύσει άλλα μέρη του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα την οδηγία. Στη συνέχεια, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να ενσωματώσουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους 12 μήνες για να τους εφαρμόσουν. Οι νέοι κανόνες δεν αφορούν προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής τους.

Την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την καθιέρωση κοινού φορτιστή. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες συνεργασίας με την βιομηχανία για να μειωθεί ο αριθμός φορτιστών των κινητών συσκευών, τα προαιρετικά μέτρα δεν έφεραν απτό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τελικά την νομοθετική της πρόταση στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News