Κυκλάδες - ΑΔΜΗΕ: Ξεκινάει η διασύνδεση στο Νότο (Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος, Φολέγανδρος)

Το είχαμε αναφέρει πρόσφατα... Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεση των Κυκλάδων με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση (στα 150 kV) του Υποσταθμού (Υ/Σ-GIS) Λαυρίου με τον αδειοδοτημένο Υ/Σ GIS Νάξου, μέσω των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας.

Το έργο περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150 kV συνολικού μήκους 353 km περίπου και υπόγεια καλώδια 150 kV συνολικού μήκους 19,5 km περίπου, από το GIS Λαυρίου έως τον νέο Υ/Σ GIS Νάξου, καθώς και τους νέους Υποσταθμούς των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας. 

Τώρα έρχεται και η βούλα που έχει να κάνει με τη χρηματοόδοτηση..  Κι αυτό γιατί το έργο προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι ανάδοχοι του έργου για το τμήμα Νάξου Σαντορίνης, που αφορά στην κατασκευή υποσταθμού προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ και τα καλώδια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Το έργο παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της προέδρου της ΕΕ Ο. Φον Ντερ Λάιεν, από τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα, τη γγ του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη.

Βάσει του σχεδιασμού στο πλαίσιο της Δ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων προβλέπεται ότι θα διασυνδεθούν τα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος, μέσω 5 υπογείων και υποθαλασσίων καλωδίων συνολικού μήκους 370 χιλιομέτρων ενώ θα κατασκευαστούν στα νησιά 4 υποσταθμοί GIS.

Ως προς τη χωροθέτηση των διασυνδέσεων προβλέπεται να δημιουργηθεί κλειστός βρόχος με το διασυνδεδεμένο σύστημα των Βορείων Κυκλάδων μέσω του Υποσταθμού της Νάξου και με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω του Υποσταθμού του Λαυρίου στην Αττική.

Πιο αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει χερσαίες καλωδιακές γραμμές 19 χιλιομέτρων σε Λαύριο, Σέριφο, Μήλο από Σέριφο, Μήλο προς Φολέγανδρο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Νάξο, υποβρύχιες καλωδιακές γραμμές 150KV περίπου 350 χιλιομέτρων από Λαύριο προς Σέριφο, από Σέριφο προς Μήλο, από Μήλο προς Φολέγανδρο, από Φολέγανδρο προς Σαντορίνη και από Σαντορίνη προς Νάξο.

Τέλος προβλέπεται η κατασκευή 4 νέων Υποσταθμών GIS 150KV σε Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη καθώς και η εγκατάσταση μονάδας δυναμικής αντιστάθμισης αέργου ισχύος (SVC) -100/+50MVAr στη Σαντορίνη

Εντός του 2021 προβλέπεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί με στόχο η διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης να ολοκληρωθεί το 2023 ενώ όλα τα υπόλοιπα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

Ως προς τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, εκτός από την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των 4 νησιών, θα δημιουργηθεί μια επιπλέον ισχυρή διασυνδετική γραμμή προς το διασυνδεδεμένο σύστημα για όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα απόσυρσης των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής.

Τέλος ως προς τα περιβαλλοντικά οφέλη αναμένεται να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 100 χιλιάδες τόνους/ έτος το 2025, που θα είναι το πρώτο έτος λειτουργίας και κατά 120 χιλιάδες τόνους / έτος το 2030, ενώ θα αυξηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη ΑΠΕ στα εν λόγω νησιά. 

Η διασύνδεση της Σαντορίνης αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για τη Δ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο και η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Οι διασυνδέσεις των τριών νησιών θα ολοκληρωθούν το 2024. Όπως είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, σε πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τους προσεχείς μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και για τα υπόλοιπα έργα της Δ΄ φάσης, ώστε εντός του έτους να δρομολογηθεί η υλοποίηση όλων των διασυνδέσεων.

Η Δ΄ φάση των Κυκλάδων περιλαμβάνεται στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», προβλέποντας τη χρηματοδότησή της μέσω του RRF. Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, οι εν λόγω νησιωτικές διασυνδέσεις θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ παράλληλα αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θαλάσσια επικράτειά μας. Παράλληλα, διευκολύνουν τη μείωση του κόστους ενέργειας, οδηγώντας σε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News