Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Από τον Μάρτιο του 2020 έτοιμες οι άδειες σε Δονούσα, Ανάφη...

Κυκλάδες: Από τον Μάρτιο του 2020 έτοιμες οι άδειες σε Δονούσα, Ανάφη για υβριδικούς σταθμούς

|

“Μοντέλο Τήλου» προωθεί η Εunice σε Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους – Η μάχη των εταιρειών για το ποιος θα πάρει πιο γρήγορα τις άδειες….

Ενταση του ανταγωνισμού για την ενεργειακή αυτονόμηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών προδιαγράφει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για υβριδικά έργα παραγωγής ενέργειας.  Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση της προβλεπόμενης από τον νόμο 4643/2019 υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από υβριδικά έργα προκαλεί δυσαρέσκεια στους επενδυτές, οι οποίοι πιέζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την άμεση έκδοσή της. 

Είναι ενδεικτική η επιστολή προς το ΥΠΕΝ μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας που έχει εξασφαλίσει 11 άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για υβριδικούς σταθμούς σε ισάριθμα νησιά (Πάτμος, Σκύρος, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ερεικούσα, Αγαθονήσι, Οθωνοί, Γαύδος, Αρκιοί, Αντικύθηρα) από τον Μάρτιο του 2020, έχει εξασφαλίσει επίσης τη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ με γερμανικές ομοσπονδιακές εγγυήσεις της Euler Hermes, αλλά και τα απαραίτητα για την εγκατάσταση του συστήματος οικόπεδα. 

«Η παράλειψη καθορισμού του καθεστώτος στήριξης των υβριδικών σταθμών προκαλεί ζημία στην εταιρεία μας και πρωτίστως και παράλληλα στο εύθραυστο περιβάλλον των μη διασυνδεδεμένων νησιών», αναφέρει η εταιρεία στην επιστολή της και συμπληρώνει, παρουσιάζοντας έναν κατάλογο στοιχείων, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης καταναλώνονται επιπλέον 55.627 λίτρα πετρελαίου και εκπέμπονται 1.456.562 κιλά αέρια θερμοκηπίου.

Την υπουργική απόφαση αναμένει και η ελληνική εταιρεία Eunice, η οποία λειτουργεί στην Τήλο το πρώτο υβριδικό σύστημα στην Ευρώπη που πωλεί ρεύμα στο δίκτυο, για την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου. 

Η Εunice ανακοίνωσε χθες την έγκριση από τη ΡΑΕ αιτήσεων για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους, που, όπως αναφέρει, «θα γίνουν τα νέα “έξυπνα” νησιά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε αυτά θα εφαρμοστεί πλήρως το τεχνολογικό μοντέλο που χρηματοδότησε, ανέπτυξε και εγκατέστησε ο όμιλος Eunice Energy Group (EEG) στο νησί της Τήλου, που ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα S4S (Storage for Sustainability, Smart Grid, Solutions, Security), το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο όμιλος EEG για την ψηφιακή αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). 

Η τεχνολογική καινοτομία S4S μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές πηγές ενέργειας ΑΠΕ, με αποθήκευση. Επιπλέον, εφαρμόζει μετεωρολογικά, τεχνικά, δεδομένα φόρτισης, αποθήκευσης και λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει αδιάλειπτη τροφοδοσία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. 

Μακροπρόθεσμος στόχος της Eunice είναι και η εγκατάσταση στα νησιά φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αμερικανικής Blink με την οποία συνεργάζεται και με τρόπο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν να υποστηρίξουν την αποθηκευτική ικανότητα του νησιού και αντιστρόφως.

Σε περιόδους αιχμής, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να λειτουργούν ως μπαταρίες παρέχοντας ενέργεια στο αυτόνομο σύστημα του νησιού. Οσον αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών, η πλευρά του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι αναμένει την έγκριση από την Κομισιόν. 

«Τον Αύγουστο το υπουργείο ξεκίνησε τις συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τη θέσπιση ενός καθεστώτος ενίσχυσης των υβριδικών σταθμών που αναπτύσσονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου συμβατού με το ενωσιακό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες. 

Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε η τεχνολογία των υβριδικών συστημάτων που θα ανοίξει τον δρόμο για το πράσινο μέλλον των νησιών μας να “πατάει” σε ένα καθεστώς στήριξης νόμιμο και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλώνει στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα