Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου

Κυκλάδες: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου

|

Τον σχεδιασμό ενός δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Πότε ξεκίνησε η έρευνα, ποια νησιά έχουν ήδη εξεταστεί και ποια έχουν σειρά 

Τον σχεδιασμό ενός δικτύου θαλασσίων καταφυγίων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, ερευνά το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας την οικονομική υποστήριξη της νομαρχίας Κυκλάδων και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιων Αλιέων των νησιών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρα Γιώργο Κόκκορη, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά των εργασιών. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέχρι το 2012, προκειμένου να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθούν ο πλούτος των θαλασσών και οι θέσεις εργασίας στην αλιεία και τον τουρισμό.

Για να επιτευχθεί ολοκληρωμένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής σημαντική για τη σύγχρονη διεθνή πρακτική είναι η δημιουργία Δικτύου Θαλασσίων Αποθεμάτων (ή καταφυγίων) που είναι περιοχές προστασίας. Τα Θαλάσσια Αποθέματα λειτουργούν με δύο τρόπους: προστατεύουν τη βιοποικιλότητα αλλά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως φυσικά «ιχθυοτροφεία» εμπλουτίζοντας τους πληθυσμούς των ψαριών των γειτονικών περιοχών με νέα άτομα που μπορούν να αλιευθούν από τους ψαράδες της περιοχών αυτών.

Στην Μεσόγειο δυστυχώς ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αριθμός των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών και το μέγεθός τους κρίνεται ανεπαρκές για την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Επίσης, η θέσπιση των περισσοτέρων από αυτές τις περιοχές – όπου υπάρχουν – έγινε υπό ένα ευκαιριακό καθεστώς και όχι κατόπιν ορθού σχεδιασμού.

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί δύο θαλάσσια πάρκα: στις Βόρειες Σποράδες και στη Ζάκυνθο, με στόχο την προστασία της φώκιας Monachus monachus και της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η εγκαθίδρυση των δύο αυτών περιοχών σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα προς την προστασία των οργανισμών που έχουν τα ενδιαιτήματά τους εκεί, εντούτοις η ελλιπώς τεκμηριωμένη οριοθέτησή τους μπορεί να μην φέρει τα αναμενόμενα οικολογικά αποτελέσματα.

Η έρευνα που γίνεται στις Κυκλάδες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποτελεί την πρώτη συστηματική και με επιστημονική μεθοδολογία προσπάθεια για την οριοθέτηση καταφυγίων που γίνεται στην Ελλάδα. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν ο Dr. Enric Sala, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συνεργάτης της National Geographic Society και ο Dr. Hugh Possingham, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Queensland, Αυστραλία. Υπεύθυνη της ομάδας έρευνας πεδίου είναι η κυρία Συλβαίν Γιακουμή, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας.

Η υλοποίησή του απαιτεί έρευνα πεδίου για την συλλογή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα (βιότοπους) που βρίσκονται στην περιοχή μελέτης. Πέρα από την συλλογή οικολογικών δεδομένων παίρνονται συνεντεύξεις από τους αλιείς της περιοχής.

Στη μελέτη αυτή θα συμπεριληφθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στην διαδικασία σχεδιασμού και τελικής επιλογής της βέλτιστης χωροθέτησης των αποθεμάτων, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου δικτύου είναι αδύνατη δίχως την εμπλοκή των τοπικών ομάδων συμφερόντων.

Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται, οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό κ.λπ. Η δημιουργία του δικτύου θα συμβάλει στην ανάπτυξη και νέων, ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στους κατοίκους των νησιών χωρίς να αλλοιώσει την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους.

Το καλοκαίρι του 2007 έγινε έρευνα πεδίου σε 13 νησιά: Αμοργός, Δονούσα, Μάκαρες, Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Δεσποτικό, Στρογγυλό. Αυτή την περίοδο γίνεται στα υπόλοιπα 21 νησιά των Κυκλάδων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα texnologia.net


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα