Κυκλάδες: Το Φιλώτι αποκτά (επιτέλους) πρόσβαση σε ελεύθερη τηλεόραση

Φιλώτι Νάξος

Οχι δεν είναι αστείο.. Ξέρετε όταν μιλάει κάποιος εν έτη 2020 όταν δεν έχει πρόσβαση στην ελεύθερη τηλεόραση και ενώ μένει στα νησιά των Κυκλάδων αναρωτιέσαι τι συμβαίνει; Εάν σου κάνει πλάκα ή όχι ... Εάν δεν έχεις διαβάσει καλά ή όχι... Το να ακούς πχ οτι το Φιλώτι δεν έχει πρόσβαση στην ελεύθερη πλατφόρμα της τηλεόρασης, αρχίσεις να δαγκώνεσαι.. Για να μην πούμε για Περίσσα ή Ορνό σε Μύκονο και Σαντορίνη αντίστοιχα...

Η αλήθεια είνα ότι ισχύει.. Και φτάνουμε σήμερα να φωνάξουμε "Ναι, οι γκρίζες περιοχές όσον αφορά την τηλεόραση αποτελούν  παρελθόν".... Τηλεόραση τώρα παντού, ακόμα και σε εκείνες τις περιοχές που δεν έχει μέχρι σήμερα σήμα. Καταθέτεις με ένα κλικ τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας σου και φτάνει στο σπίτι σου και εγκαθίσταται ο αποκωδικοποιητής για να αποκτήσεις τηλεοπτικό σήμα.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τηλεοπτική κάλυψη στις λευκές περιοχές (περιοχές δηλαδή ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας που σήμερα δεν έχουν σήμα). Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα προβλέπεται και επιχορήγηση των δικαιούχων με 150 ευρώ για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού και την οκταετή εγγύησή του.

Tο πρόγραμμα αφορά 960 οικισμούς σε λευκές περιοχές, καθώς προστίθενται σε πρώτη φάση 520 οικισμοί, ενώ υπάρχει σχεδιασμός σύμφωνα με την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προστεθούν επιπλέον οικισμοί εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από πλευράς των κατοίκων των λευκών περιοχών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για την επιλογή του παρόχου της αρεσκείας τους και τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ. Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να είναι εξαιρετικά απλή, καθώς οι δικαιούχοι θα καταθέτουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας τους και η άντληση όλων των υπόλοιπων στοιχείων θα αντλούνται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες από τους πολίτες. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν το αίτημά τους συνοδευόμενο από ως και επτά δικαιολογητικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως το πρόγραμμα για την κάλυψη των λευκών περιοχών με τηλεοπτικό σήμα εκτείνεται σε βάθος οκταετίας, το νομοσχέδιο προβλέπει την αντίστοιχη χρονική επέκταση στα 8 έτη της εγγύησης του αναγκαίου εξοπλισμού. Σημειώνεται πως σήμερα οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στην Digea ή την Cosmote για την παροχή της υπηρεσίας τηλεοπτικής κάλυψης. Για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος δεν προβλέπεται κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων με τη μορφή συνδρομής.

Ποιοι είναι οι οικισμοί στις Κυκλάδες;

ΠΕ ΑΝΔΡΟΣ:  Σταυρός και Συνέτι Κορθίου, Ανω Γαύριο Υδρούσας

ΠΕ ΘΗΡΑ:  Περίσσα Εμπορείου, Καμάρι Επισκοπής Γωνιάς

ΠΕ ΜΗΛΟΣ (Κίμωλος):  Αλύκη, Γούπα, Δέκας, Καλαμίτσι, Καράς, Μπονάτσα, Οκτώς, Πράσσα και Ρέμα

ΠΕ ΜΥΚΟΝΟΣ: Κλουβάς, Ορνός

ΠΕ ΝΑΞΟΣ: Φιλώτι

ΠΕ ΠΑΡΟΣ: Καμάρι Αγκαιριάς, Πρωτόργια Νάουσας, Αγιος Χαράλαμπος, Ασπρο Χωριό, Βούνια, Ελήτας Κουκουμαύλες Πάρος Χωριουδάκι

Οι υπόλοιποι οικισμοί που προστέθηκαν στις λευκές περιοχές βρίσκονται στον πίνακα που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου

 
Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News