Κυκλάδες: Μείωση προϋπολογισμού για την 3η φάση του έργου της διασύνδεσης

Κυκλοφορούν αρκετά ανέκδοτα φέτος στις Κυκλάδες με αφορμή την κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές... Ενα εξ αυτών έρχεται από την Μύκονο όπου τίθεται η πιο απλή ερώτηση "ποιοι διάσημοι κάνουν διακοπές φέτος στο νησί μας; Το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα".... Ομως, δεν είναι ανέκδοτο. Και κυρίως για τους επαγγελματίες είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος καθότι πρέπει να διατηρήσουν τα προϊόντά τους, να καλύψουν ανάγκες και να αντιμετωπίσουν την πίεση από τους επισκέπτες για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Νάξο.. .Και σήμερα υπήρξε πτώσης τάσης όσον αφορά το τριφασικό ρεύμα με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί αλλά και επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα... Κάτι που για εμάς τους κοινούς θνητούς να μην είναι αισθητό άμεσα στην καθημερινότητά μας, αλλά οι επαγγελματίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ...ζόρι που τραβάνε.. 

Μετάθεση 

Και βέβαια έχουμε τις εξελίξεις όσον αφορά την ολοκλήρωση της περίφημης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Εργο που ήρθε σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα με δράσεις από την παρούσα κυβέρνηση βγάζοντας το από το χρονοντούλαπο της ιστορίας που είχε αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά ... Και η τελευταία εξέλιξη σύμφωνα με την ιστοσελίδα World Energy News είναι ότι η ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό της ΑΔΜΕ για το έργο της 3ης φάσης μετατέθηκε... Από τις 23 Αυγούστου, πήγε στις 3 Σεπτεμβρίου... 

Πρόκειται για το διαγωνισμό «προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων XLPE 150kV για την καλωδιακή Γραμμή Μεταφοράς 150kV Λαύριο- Σύρος ΙΙ». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ενημερώσει ήδη τους ενδιαφερόμενους ότι από το αντικείμενο του έργου αφαιρέθηκε η μελέτη και η υλοποίηση των έργων προστασίας από κυματισμό του λάκκου συνδέσμων μετάβασης στην πλευρά της Σύρου. 

Με την αλλαγή αυτή μειώνεται ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου κατά 500 χιλιάδες ευρώ και διαμορφώνεται σε 114, 5 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ. Η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο που προκηρύχθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, αφορά στην πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, η λειτουργία του οποίου μπορεί να  οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών  από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής.

Μετά την υποβολή των προσφορών θα ακολουθήσει τεχνική και οικονομική αξιολόγησή τους, ενώ στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι  ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί  πριν το τέλος του έτους. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2020.

Έναρξη της δεύτερης φάσης του project  

Σύντομα εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με στόχο ολοκλήρωσης το  δεύτερο εξάμηνο του 2019. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, ανάδοχοι του έργου είναι η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ - Fulgor ΑΕ για την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο, την Πάρο και τη Μύκονο. 

Στην εταιρία Prysmian ανατέθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια) – Άνδρου και Άνδρου-Τήνου, ενώ η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο.

Η Β' φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, αφορά στα νησιά Πάρο, Νάξο και Μύκονο.  Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, όταν ολοκληρωθεί η τρίτη φάση σχηματίζεται ένα κύκλωμα που διασφαλίζει οριστικά ότι η τροφοδότηση των Κυκλάδων θα γίνεται μόνο από το ηπειρωτικό Σύστημα σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες.

Η πρώτη φάση, της οποίας η λειτουργία εγκαινιάστηκε φέτος, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφορά στη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο.