Κυκλάδες (Νάξος): Το δικό της σπίτι απέκτησε η "Naxos Beer"

"Την Αγάπη μας για το νησί που γεννηθήκαμε και έχουμε στη καρδιά μας, έχουμε οδηγό για να δώσουμε γεύση στα παιδικά μας όνειρα. Το αγνό τζένερο, το σύκο και το σταφύλι, το σκάμνο και το αχλάδι που κόβαμε πριν καλά καλά ωριμάσουν. Oι αγνoi και μοναδικoi των παιδικών μας χρόνων φίλοι. Η σκόνη των παιχνιδιών που η φαντασία μας δημιουργούσε. Τα φαντάσματα, που η φαντασία των γιαγιάδων μας γεννούσε. Την αληθινή καλημέρα των εργατικών, καλοσυνάτων και φιλόξενων ανθρώπων του νησιού μας. Σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που περιμένουν.  Φτιάξαμε λοιπόν, για όλους μας, μαζί με τον καλύτερο ζυθοποιό σε γνώση, με σεβασμό στο νόμο περί καθαρότητας της μπύρας, χωρίς πρόσθετες γεύσεις, κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές και στις ποιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, την πρώτη μας μπύρα, για αποκλειστική διάθεση στην Νάξο και την ονομάσαμε: NAXOS BEER Pils".
 
Ο Γιώργος Μπαμπούνης μαζί με τον Γιάννη Λαγογιάννη - γιο του Νίκου Λαγογιάννη - είναι αυτοί που δημιουργούν τη μπύρα Νάξου και την εντάσσουν στο χώρο της ζυθοποίας... και σύντομα θα έχουμε και τα τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας στη Νάξο. Ναι. Στο νησί μας. Ο Γιάννης Μπαμπούνης εξήγησε στον Γιώργο Λαμπίρη και στο agronews.gr τη πορεία προς την ολοκλήρωση αυτής της κίνησης...
 
"Η Naxos Beer είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται παρουσιάζοντας αρχικά στην αγορά τρεις ετικέτες, λειτουργώντας ως νομαδική μικροζυθοποιία από το 2016 και στη συνέχεια οι ιδρυτές της αποφάσισαν να δημιουργήσουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νάξο. Όπως λέει ο Γιάννης Μπαμπούνης εκ των επενδυτών της  εν λόγω ζυθοποιίας των Κυκλάδων «ξεκινήσαμε να παράγουμε πριν από πέντε χρόνια, διαμορφώνοντας δικές μας συνταγές σε συνεργαζόμενο μικροζυθοποιείο στην Ελλάδα. Aρχικά κυκλοφορήσαμε μία Pilsner και έως το 2018 φέραμε στην αγορά και δύο ακόμη μπύρες μία Stout και μία IPA. Bασική μας φιλοσοφία στο ξεκίνημά μας ήταν ότι εφόσον χρησιμοποιούσαμε το όνομα της Νάξου, από σεβασμό στο νησί μας η διακίνηση και η διανομή γινόταν αποκλειστικά εδώ. Γι’ αυτό και δεν δίναμε την δυνατότητα σε όποιον ήθελε να γίνει πελάτης μας εκτός Νάξου, να το πράξει καθότι είχαμε φτιάξει ένα προϊόν, χρησιμοποιήσαμε το όνομα του νησιού μας και επειδή δεν παραγόταν εδώ λάβαμε αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υφίσταται ο κύριος Μπαμπούνης αναφέρει ότι η ολοκλήρωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο να ξεκινήσει να παράγεται η πρώτη ναξιακή μπύρα στο έδαφος της Νάξου. Η παραγωγική της δυνατότητα θα αντιστοιχεί σε ένα ζυθοβραστήριο 1.000 λίτρων. Όπως αναφέρει ο ίδιος η μπύρα θα είναι αποκλειστικά craft, χωρίς τη χρήση αυτόματων εμφιαλωτηρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας θα πραγματοποιείται με ανθρώπινη παρέμβαση, με εξαίρεση τους τομείς που αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο της μπύρας.
 

Η διακοπή και η επαναφορά με αφροζύμωτες μπύρες

Η μικροζυθοποιία της Νάξου είχε διακόψει την παραγωγή της τόσο κατά τη διάρκεια του 2020, όσο και κατά το πρώτο μισό του 2021, δεδομένου ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση του ιδιόκτητου ζυθοποιείου στο νησί των Κυκλάδων. «Με την έναρξη λειτουργίας του ζυθοποιείου οι πρώτες μπύρες που είχαμε παρουσιάσει από το 2016 και ύστερα δεν θα βγουν εκ νέου στην παραγωγή. Αντιθέτως θα δημιουργήσουμε αφροζύμωτες μπύρες ALE. Πεποίθησή μας είναι ότι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις ο χαρακτήρας μίας μικροζυθοποιίας δεν συνάδει με την παραγωγή μίας μπύρας lager», λέει ο Γιάννης Μπαμπούνης.

Αναφέρει ότι η κατασκευή των εγκαταστάσεων καθυστέρησε να ξεκινήσει δεδομένου ότι «οι συνθήκες σε ένα νησί - ακόμα και εάν πρόκειται για ένα μεγάλο νησί όπως η Νάξος - λόγω των αποστάσεων από τα αστικά κέντρα είναι δυσχερείς. Παρόλ’ αυτά επιλέξαμε να συνεργαστούμε αποκλειστικά με επαγγελματίες του νησιού, καθώς όλα τα συνεργεία προέρχονται από τη Νάξο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένες μικροκαθυστερήσεις, ωστόσο είναι κάτι που γνωρίζαμε και επιλέξαμε να συμβεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Την κύρια ευθύνη της Naxos Beer θα έχει ο Γιώργος Μπαμπούνης, γιος του επενδυτή, Γιάννη Μπαμπούνη, ο οποίος ζυθοποιεί την τελευταία εικοσαετία στο σπίτι. Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, επέλεξε να ζήσει πλέον μόνιμα στη Νάξο. Από την έρευνα που πραγματοποίησε η οικογένεια Μπαμπούνη, προέκυψε η ιδέα της κατασκευής του ζυθοποιείου, αποτελώντας μία εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα.

Η συνεργασία με την ΕΑΣ Νάξου στη διανομή

Ως προοπτική για την επιχείρηση προβάλλεται η επέκταση των πωλήσεων και εκτός του νησιού. «Δεν θα γινόταν να μην βγούμε εκτός Νάξου, από τη στιγμή που η μπύρα θα παράγεται στο εξής εδώ», λέει ο Γιάννης Μπαμπούνης. Την ευθύνη της διανομής στην πρώτη περίοδο δραστηριότητας της Naxos Beer είχε αναλάβει η ΕΑΣ Νάξου. Όπως λέει ο κύριος Μπαμπούνης, «ο Συνεταιρισμός αποτελεί για εμάς την κινητήριο δύναμη του νησιού. Και θα είναι η πρώτη που θα καλέσουμε να δει, να γευτεί, να αναλάβει το προϊόν. Ωστόσο δεν απορρίπτουμε οποιονδήποτε θα θελήσει να αναλάβει την διανομή της. Η Ένωση Συνεταιρισμών διαθέτει το δικό της πελατολόγιο καθώς και ένα καλά στημένο δίκτυο διανομής».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News