Κυκλάδες - Σαντορίνη: Προκήρυξη του ειδικού πολεοδομικού Σχεδίου, παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών

Σαντορίνη - naxospress

Εδώ και εβδομάδες ακούμε για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια... Για αυτά που θα έρθουν ώστε να βάλουν τάξη στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Και κυρίως τα νησιά μας. Εκεί όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα... Με την Σαντορίνη να είναι στο επίκεντρο.  Αλλωστε εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία. 

Και μπορεί πριν από δύο ημέρες να είχαμε διαβάσει ότι από τη Σύρο θα ξεκινήσει το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο για τις Κυκλάδες, όμως η Σαντορίνη τρέχει εκτός συναγωνισμού..  Και ο Δήμος Θήρας με ανακοίνωσή του μας δίνει την είδηση. "Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, προκηρύχθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000€. η προθεσμία που έχει ο ανάδοχος για την εκπόνηση του σχεδίου θα είναι 6 μήνες χωρίς δυνατότητα παράτασης".  Οπως βέβαια και η δεύτερη είδηση που έχει σχέση με την ανοικοδόμιση του νησιού "ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς υπέγραψε την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή"

Αναλυτικά, η ανάρτηση 

 Μια από τις κύριες προτεραιότητες - η πλέον σημαντική - του Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης πήρε το δρόμο της υλοποίησης. 

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, προκηρύχθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000€. η προθεσμία που έχει ο ανάδοχος για την εκπόνηση του σχεδίου θα είναι 6 μήνες χωρίς δυνατότητα παράτασης. 

 Το σημαντικό αυτό θεσμικό "εργαλείο" που η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, προώθησε κατά προτεραιότητα θα αποτελέσει τον "καμβά" πάνω στον οποίο θα σχεδιαστούν και θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα της Σαντορίνης (λιμάνι, χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, νέα γραμμή τελεφερίκ, μαρίνα κ.λ.π.). 

 Στα πλαίσια αυτού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα αναοριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων και προστασίας, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα, το κύριο οδικό δίκτυο κ.λ.π. 

Ο Δήμος θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Για το σκοπό αυτό θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών - Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αποτελέσει τον τεχνικό επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου για την ουσιαστική παρακολούθηση του ΕΠΣ κατά την εκπόνηση του. 

Παράλληλα και εν όψη της εκπόνησης του ΕΠΣ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς υπέγραψε την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει ζητήσει εξαρχής την επιβολή αυτού του μέτρου. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Δημοτική Αρχή μεθοδικά, συντεταγμένα και θεσμικά προωθεί την σύγχρονη χωροταξική οργάνωση του νησιού, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης με όρους ποιότητας και ευημερίας".  

Τι είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια; Είναι η μετεξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης και θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας (τα τμήματα που υπάγονται στις περιοχές Natura θα προστεθούν όταν ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που περιλαμβάνουν και καθορισμό επιτρεπόμενων χρήσεων γης), θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα. Επίσης, θα περιλαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τα τελικά κείμενα θα συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και θα εγκρίνονται μέσω Προεδρικού Διατάγματος ώστε να τύχουν προδικαστικού ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News