Λειψοί: Η λύση και τεχνογνωσία ήρθε από ... μακρυά (Δήμος Τρικκαίων)

«Η λύση ήρθε από... μακριά και μάλιστα από τα Τρίκαλα. Είμαστε ευτυχείς με το γεγονός πως ο Δήμαρχος Τρικκαίων αποδέχθηκε την πρόταση μας να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Τρικκαίων στη σχετική δημοπράτηση καθώς πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αν και δήμοι με διαφορετικές ανάγκες, μας ενώνει η δίψα για πρωτοπορία και μας παρακινεί η ανάγκη για βελτίωση των όρων της καθημερινότητας. Άλλωστε, με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται οι συνθήκες που θα δώσουν λύσεις σε ζωτικά προβλήματα του ακριτικού νησιού»... Αυτό ανέφερε ο  Δήμαρχος Λειψών, κ. Φώτης Μάγγος σχολιάζονας την προσφορά υπηρεσιών από τον Δήμο Τρικκαίων στην συνεργασία των δύο δήμων όσον αφορά την στήριξη και αλληλεγγύη ενός μεγάλου ηπειρωτικού Δήμου σε ένα μικρό και νησιωτικό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πορευτούν τον δρόμο της ανταλλαγής ιδεών, καθώς «όπου υπάρχουν εμπόδια, υπάρχουν και ευκαιρίες για νέες συνέργειες».

Τι έχει συμβεί; Μετά τον Δήμο Αντιπάρου και ο Δήμος Λειψών δέχτηκε βοήθεια όσον αφορά τη τεχνογνωσία από τον Δήμο Τρικκαίων έστω και εάν τους χωρίζουν εκατοντάδες μίλια..   Ο Δήμος Λειψών αδυνατούσε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια μηχανημάτων έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ,  αφού δεν διαθέτει τρεις μηχανικούς όπως ορίζει ο νέος Νόμος 4412/16. Για το λόγο αυτό, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λειψών από τα Δωδεκάνησα και του Δήμου Τρικκαίων από τη Θεσσαλία, με αντικείμενο την υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων σε σχέση με τις διαδικασίες προετοιμασίας και διενέργειας του απαιτούμενου διαγωνισμού για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των τεχνικών υποδομών του Δήμου Λειψών.

Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

«Παρουσιάζουμε τα τρία πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία, στο πλαίσιο του προγράμματος ELVITEN, καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και μπορούν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα μίας πόλης».  Αυτό ανέφερε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης -στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Τρίκαλα- των ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο του έργου ELVITEN αλλά και ως δράση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020» και στοχεύει στην προώθηση της χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα, ως άνετου μέσου μεταφοράς στις πόλεις. 

Το πρόγραμμα ELVITEN - Ευέλικτη Ηλεκτροκίνηση για Βιώσιμες Πόλεις- υλοποιείται σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις: Τα Τρίκαλα, το Βερολίνο, τη Ρώμη, το Μπάρι, τη Γένοβα και τη Μάλαγα. Στην Ελλάδα, η συνεργασία της e-trikala γίνεται με το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ).  Σε αυτό το πλαίσιο, δέκα ελαφρά οχήματα (πέντε τρίκυκλα και τα πέντε τετράκυκλα) θα κυκλοφορούν στα Τρίκαλα, είτε για όσους εργάζονται στον χώρο των διανομών, είτε για πολίτες. «Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι τελικά μπορούμε να τα κυκλοφορήσουμε, και ότι δεν είναι απλά παιχνίδι, αλλά μπορούν σε περιπτώσεις μεταφοράς, delivery αλλά και σε ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, να βοηθήσουν να κινηθούμε πιο ομαλά, πιο καθαρά και πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν και τα υπόλοιπα οκτώ οχήματα, τα οποία θα μοιραστούν, εκ περιτροπής, σε εταιρείες και ιδιώτες, προκειμένου να δούνε αν μπορούν να βοηθήσουν τη δουλειά τους. Αλλά πέντε ηλεκτρικά οχήματα θα πάνε στα πάρκινγκ του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου δημότες που θα έρθουν να παρκάρουν, να μπορούν να πάρουν ένα από αυτά για να κάνουν τη δουλειά τους» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δωρεά ηλεκτρικού οχήματος από ιδιωτική εταιρεία. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News