Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος - ΑΔΜΗΕ: Εγκαίνια στον σταθμό Υψηλής Τάσης και η επόμενη ...

Νάξος – ΑΔΜΗΕ: Εγκαίνια στον σταθμό Υψηλής Τάσης και η επόμενη ημέρα

|

Εγκαινιάστηκε η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Νάξου στην Υψηλή Τάση – Ποιοι έδωσαν το παρών

Είναι πραγματικότητα.. Χθες Τρίτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εγκαινίασαν τη διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και την Πάρο, καθώς και τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Νάξο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασίας (και βουλευτή Κυκλάδων) Ιωάννη Βρούτση, του Περιφερειάρχη  Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, των βουλευτών Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού και Νίκου Συρμαλένιου, του δημάρχου Νάξου Δημήτρη Λιανού, του Προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα και άλλων στελεχών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Νάξου-Μυκόνου και Νάξου-Πάρου, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Νάξο. Περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η ηλεκτρική τροφοδότηση των νησιών Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

admie_egkainia_ypostathmoy_naxos1.jpg

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τριπλά χρήσιμο. Πρώτον, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των Κυκλάδων και φυσικά της Νάξου. Δεύτερον, είναι χρήσιμο περιβαλλοντικά γιατί κλείνουν τα «φουγάρα» της ΔΕΗ, είναι δηλαδή ένα πράσινο έργο. Και τρίτον, είναι χρήσιμο οικονομικά γιατί κάθε χρόνο πληρώνουμε 700 εκατ. χρόνια για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), με τις οποίες επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Χάρη στις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση αυτή θα μειωθεί δραστικά. Ήδη, χάρη στην ολοκλήρωση των τριών πρώτων  φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξοικονομούμε περί τα 100 εκατ. ευρώ».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμη βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων, ένα ιστορικό έργο με προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και για τα τέσσερα στάδια υλοποίησής του. Ειδικά για τη διασύνδεση της Νάξου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις το 2018. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, θέτοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος».

admie_egkainia_ypostathmoy_naxos_2.jpg

Η επόμενη ημέρα

Υπάρχει και η επόμενη ημέρα.. Εντός του έτους αναμένεται να αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 386 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο και Σέριφο που θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Η Σαντορίνη αναμένεται να ηλεκτριστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ τα νησιά Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της 4ης φάσης είναι 393,4 εκατ. ευρώ και έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 137,7 εκατ. ευρώ.

Μαζί με την 4η φάση, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την πλήρη διασύνδεση των Κυκλάδων ανέρχεται σε 832,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 276 εκατ. (εφόσον εγκριθεί και η χρηματοδότηση της 4ης φάσης) αφορούν σε κοινοτική χρηματοδότηση.

Δελτίο Ενημέρωσης από τον ΑΔΜΗΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.