Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος - ΕΔΩ: Μία διαφορετική πρόταση για την αναβάθμιση του σχολείου στην...

Νάξος – ΕΔΩ: Μία διαφορετική πρόταση για την αναβάθμιση του σχολείου στην Μονή (Photo)

|

Η αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου ΕΔΩ μας καταθέτει μία συνολική πρόταση για την αναβάθμιση σχολικής υποδομής στην Μονή της Νάξου – Τι αναφέρει η πρόταση (Photo) και η ανάγκη να επιστρέψουμε στον άνθρωπο… 

” Η εποχή των σωτήρων και των πεφωτισμένων πολιτικάντηδων έχει αφήσει πίσω της τις κοινωνίες των χωριών της Νάξου σε οικονομική παρακμή και πολιτισμική κρίση.  Η απαξίωση της ιστορίας των κοινωνιών του νησιού και η συνεχής πίεση προς τον κόσμο να περιχαρακωθεί στην ιδιωτικότητά του και να κοιτάξει την πάρτη του έχει δυσκολέψει ακόμα και τη βασική συνεννόηση ανάμεσα στους ανθρώπους του τόπου. Η δημιουργία πελατειακών σχέσεων και μικροεξυπηρετήσεων μέσα στην κοινωνία έχει οδηγήσει τον κόσμο αντί να βλέπει τον εαυτό του στους άλλους, να βλέπει παντού εχθρούς και ανταγωνιστές.  Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση είναι ο σχεδιασμός του μέλλοντος από τα κάτω, ο σχεδιασμός ενός πολιτικού πλάνου βάσει των αναγκών του τόπου και τη συνεργασία για τη λύση των προβλημάτων”.

Αύγουστος του 2019 και η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου , ΕΔΩ, καταθέτει την πρότασή της (σ.σ. μία από τις πολλές) σχετικά με την ανάπτυξη του οικισμού της Μονής, στην ορεινή Νάξο. Το κείμενο που προηγήθηκε ήταν μέρος της σύνοψης στην πρότασή για συνολικά ανάπτυξη μέσα από μικρές ή μεγάλες κινήσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών… Σήμερα, επιστρέφει μία δεύτερη πρόταση πάλι με βάση τη Μονή που έχει να κάνει με την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και την μετατροπή τους από άψυχα κτήρια που κουβαλάνε δεκαετίες ιστορίας σε μοντέρνα χρηστικά ακίνητα που προκαλούν την εκπαιδευτική κοινότητα να ζει μέσα σ΄’ αυτά… Ποια είναι η πρόταση;  Τίτλος: «Νέος Κοινόχρηστος Περίβολος Δημοτικού Σχολείου Μονής Νάξου» και …

“Με αυτήν την πρόταση θέλουμε να ορίσουμε από την αρχή τη λέξη «ανάπτυξη» και το τι σημαίνει αυτή για τους κατοίκους των ημιορεινών και ορεινών κοινωνιών της Νάξου. Η ανάπτυξη για εμάς είναι η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων ενός τόπου και το κατά πόσο ένα φυσικό και δομημένο πλαίσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνθιση του πολιτισμού του.

Θέλουμε και προσπαθούμε με κάθε πρόταση που καταθέτουμε για χωριά όπως η Μονή, να φτάσουμε στην ουσία της ζωής και όχι σε επιμέρους μορφολογικές αναπλάσεις και κάθε λογιών στολίσματα που απευθύνονται σε επισκέπτες.

Αυτή εδώ η πρόταση είναι κομμάτι μιας πολύμηνης ενασχόλησης με το χωριό και αφορά την σχεδίαση ενός νέου υπόσκαφου περίβολου του δημοτικού σχολείου της Μονής που θα αντικαταστήσει τον προαύλιο χώρο.

Το πρόγραμμα της πρότασης εμπεριέχει ένα σχεδιασμένο περίκλειστο χώρο πολλών χρήσεων με πρωταρχική στόχευση την καθημερινότητα και ασφάλεια των παιδιών του χωριού. Αυτός ο δημόσιος χώρος θέλει, επίσης, να πάρει τη θέση του στο σύμπλεγμα των μικρών και μεγαλύτερων δημόσιων χώρων του χωριού και να δημιουργήσει δυναμικές για την πλαισίωση νέων δραστηριοτήτων των ανθρώπων του τόπου αλλά και των γειτονικών οικισμών. Το νέο αυτό προαύλιο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και η μετακίνηση από το ένα στο άλλο γίνεται από μια σειρά σκαλών και ραμπών.

Το παραπάνω προαύλιο πλαισιώνεται κτιριακά από μια μικρή νέα κοινόχρηστη βιβλιοθήκη που δυνητικά μπορεί να στεγάσει το ψηφιακό αρχείο του χωριού και τοποθετείται στο νότιο τμήμα της αυλής.

moni.jpg

Πλαισιώνοντας την δυτική εισόδου του νέου αυτού χώρου, προτείνεται η χωροθέτηση ενός μικρού διαμερίσματος που θα προσφέρεται δωρεάν στους δασκάλους του σχολείου.

Το υπόλοιπο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της αυλής πλαισιώνεται από ένα περίστυλο χώρο σκίασης που εμπεριέχει εμφανή δομικά στοιχεία συγκέντρωσης νερού που αποθηκεύεται σε υπόγεια δεξαμενή.

Συνοπτικά το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένας μικρόκοσμος νερού, φωτός και σκιάς που μπορεί να πλαισιώσει δυνητικά τα τρεχαλητά των παιδιών του χωριού, τις συνελεύσεις των κατοίκων, τις υπαίθριες λαϊκές αγορές προϊόντων μέχρι και τις πολιτιστικές συγκεντρώσεις των ανθρώπων του νησιού.

Πιστεύουμε ότι αυτό το κτιριακό πρόγραμμα και η προσθήκη ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στο χωριό μπορεί να ανοίξει πολύπλευρες δυναμικές για την ανάπτυξη του χωριού. Πολλοί μπορούν να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας στη Μονή ή ότι δεν υπάρχει ο αριθμός των παιδιών για να πλαισιωθεί με επιχειρήματα η προσπάθεια υλοποίησης του έργου. Εμείς απαντούμε ότι είμαστε σίγουροι ότι από όλα τα έργα υποδομής που διαφημίζονται και προπαγανδίζονται ανά καιρούς στο νησί, η παιδεία και οι υποδομές που την πλαισιώνουν, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν από τις ανάγκες του τόπου και την μορφολογική του κλίμακα, αποτελούν το μόνο σίγουρο μοχλό ανάπτυξης και άνθισης του πολιτισμού των ανθρώπων.

Δεν σταματάμε μόνο σε αρχιτεκτονικές προτάσεις. Υπάρχει ένα σύνολο προτάσεων για την Μονή που αφορά προτάσεις για την παραγωγή, την μεταποίηση και τη σύνδεση του χωριού με τους γειτονικούς οικισμούς και την ιστορία τους. Φιλοδοξούμε να ριζώσει η πεποίθηση ανάμεσα σε όλους μας ότι κάτι άλλο εκτός των ανεδαφικών οραμάτων για τεράστια λιμάνια και αεροδρόμια είναι πραγματικά εφικτό και ότι μπορεί να έχει άμεση επίδραση στις ζωές των ανθρώπων των χωριών που είναι αόρατα για την τοπική εξουσία. Το μόνο που μένει είναι, επιτέλους, να αρχίσουμε”.

Από την ιστοσελίδα της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Νάξου (ΕΔΩ) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air