Νάξος: Το Γλινάδο (Ν. Σέργης) πάει ... Διάστημα (Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος)

Το ξέρετε ότι έχουμε Κέντρο Διαστήματος εδώ στην Ελλάδα; Μπορεί να έχει βραχύβια ιστορία αλλά έχει κερδίσει αρκετές σελίδες στα social media και όχι μόνο κυρίως ελέω της αιφνίδιας ανακοίνωσης λειτουργίας του αλλά και όσων διαδραματίστηκαν στη συνέχεια... 
Πριν από δύο ημέρες, με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ορίζονται ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Η θητεία των ανωτέρω είναι πενταετής. Και μας εντυπωσίασε γιατί στη θέση του Διευθύνων συμβούλου είδαμε έναν Ναξιώτη επιστήμονα. Τον Νίκο Σέργη του Αναστασίου, ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που έχει μάλιστα τιμηθεί και από την NASA... Ο Σέργης έχει καταγωγή από το Γλινάδο και όπως είναι αυτονόητο η τιμή για το νησί μας είναι τεράστια... 

Ειδικά εάν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του, αντιλαμβάνεται ότι ο ο Νίκος Σέργης έχει καταφέρει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δίκαια είναι ανάμεσα τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κέντρο...  Ο Δρ. Νίκος Σέργης (MSc, PhD) είναι ερευνητής στο πεδίο της Διαστημικής Φυσικής. Από το 2006 εργάζεται στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University (JHU/APL), ενώ από το Φεβρουάριο του 2017 είναι και Συνεργάτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Έχει εκτενές ερευνητικό έργο με περισσότερες από 75 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (Science, Nature, Nature Physics, Nature Astronomy, GRL, JGR κ.α.), περισσότερες από 1600 ετεροαναφορές (h-index 25) και μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών-σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 και το 2018 βραβεύθηκε από τη NASA για τη συμμετοχή του στην αποστολή Cassini-Huygens. Ο Δρ. Σέργης έχει διοικητική εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ υπηρετεί ως αξιολογητής για προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στη NASA, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και σε εθνικούς φορείς χρηματοδότησης διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι επικεφαλής ή μέλος διεθνών ερευνητικών ομάδων στο χώρο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών, με ενεργό συμμετοχή σε προγράμματα και συνεργασίες με ιδρύματα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αργεντινή και άλλες χώρες. Ο Δρ. Σέργης έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές στην Ελλάδα (Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ) και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

Οσο για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου; 

Ιωάννης Δαγκλής (πρόεδρος): Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας. Έχει προσκληθεί σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της NASA, της European Space Agency, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ακαδημίας της Φινλανδίας. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές ομάδες 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος 21 διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Γεώργιος Νούνεσης (αναπληρωτής πρόεδρος): Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου (2017-2019). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επιχειρήσεις, κολοσσούς στην καινοτομία. Διδάκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΜΙΤ (1987 – 1995).

Αντιγόνη Γιαννακάκη (μέλος): Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εκτεταμένη δικαστηριακή και συμβουλευτική εμπειρία σε όλους τους κλάδους Δικαίου με εξειδίκευση στο Δίκαιο Πληροφορικής και στις νέες τεχνολογίες (GDPR, Cyber Security κλπ). Έχει διατελέσει Δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες» (μέλος της KPMG) και νομική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωνσταντίνος Καράντζαλος (μέλος): Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με διδακτορικό στην Τηλεπισκόπηση και μεταδιδακτορικό σε μεθόδους Παρατήρησης Γης και Μηχανικής Μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα για την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, με διεθνείς διακρίσεις για την επιστημονική συνεισφορά του ερευνητικού του έργου.

Κωνσταντίνος Συνολάκης (μέλος): Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Από το 2016, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Έχει διεξάγει έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής.

Παύλος – Πέτρος Σωτηριάδης (μέλος): Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Έλαβε Δίπλωμα από το ΕΜΠ, Master από το Πανεπιστήμιο Stanford και Διδακτορικό από το MIT και διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιβλέπει πολυμελή ομάδα ερευνητών και έχει συνεργαστεί με μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχοντας λάβει διεθνή βραβεία.