Ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην εποχή του Work-Form-Home, τον τελευταίο χρόνο είναι η προσπάθεια που καταβάλουν σχεδόν όλες οι μεσογειακές χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- προκειμένου να προσελκύσουν «ψηφιακούς νομάδες» (digital nomads, ο διεθνής όρος), δηλαδή τηλε-εργαζόμενους, συχνά ελεύθερους επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, ώστε να εργαστούν αποδοτικότερα για μεγάλο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς η αναγκαία ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής θα κινείται σε καλύτερα επίπεδα.

Τα ελληνικά «όπλα» γι’ αυτή την πρωτοβουλία έμμεσου brain gain είναι ο ήλιος, η θάλασσα, η φιλοξενία των κατοίκων και η τοπική γαστρονομία (όλα σε γενναίες δόσεις), αλλά και μια σειρά κινήτρων που ανακοίνωσε (προβάλλοντας ιδιαίτερα τη μείωση των φόρων κατά 50%) ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ μας απασχολεί το ζήτημα.

Παρόλα αυτά, ήταν μεγάλη η έκπληξη του γράφοντος, όταν ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες μέσω e-mail για τη δημιουργία μιας τετράγλωσσης ιστοσελίδας, της www.workfromnaxos.gr, από διεθνή ομάδα κατοίκων της, με στόχο τη προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Η άμεση επικοινωνία μαζί τους, συγκεκριμένα με τον αρχηγό του project, Γάλλο μηχανικό Πληροφορικής Jerome Bajou, που έφτασε στη Νάξο πριν από 10 χρόνια και πλέον ζει εκεί ως «ερωτικός μετανάστης» μαζί με την ντόπια σύζυγό του, ήταν αποκαλυπτική τόσο για τον τρόπο σκέψης τους όσο και για την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία τους.

Γιατί όχι κι εμείς;

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού (την οποία θεωρεί πολύ σωστή κίνηση), αλλά και οι πρώτες θετικές αντιδράσεις στην Ελλάδα (όπως αυτή της περιφέρειας Κρήτης) προς την ίδια κατεύθυνση, τον έκαναν να σκεφτεί «γιατί όχι και στη Νάξο;» Με συνέταιρο τον επίσης κάτοικο του νησιού, Ιταλό Luca Lattanziο, ο οποίος θα αναλάβει τα της εξεύρεσης καταλυμάτων, με την κατ’ αρχήν θετική στάση του Δήμου (μένει να βρεθεί η νομική φόρμουλα, όπως μου είπε) όσον αφορά στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών σε διαρκή βάση κι όχι μόνο το καλοκαίρι, με την εύρεση ενός οικήματος 200 τμ στο λιμάνι που είναι ήδη έτοιμο να φιλοξενήσει ως συν-εργατικός χώρος τους πρώτους «ψηφιακούς νομάδες», τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Οπως σημειώνουν πάντως το διαδίκτυο γενικά στο νησί είναι σε καλό επίπεδο χάρη στις προσπάθειες του δήμου…

Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας δέχθηκε περισσότερους από 1000 επισκέπτες το πρώτο 24ωρο από την εμφάνισή της (την περασμένη Πέμπτη) στο Διαδίκτυο, ένδειξη του ενδιαφέροντος που υπάρχει, διεθνώς. «Αν φτάσουμε τις 100.000 επισκέψεις, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία της κοινότητας» με διαβεβαίωσε ο Jerome. «Και 1% να έρθουν στη Νάξο, θα είναι 1000 άτομα!»