Νάξος: Το project "Naxos, Smart Island" αποκαλύπτεται

Νάξος

Από την 17η Ιουλίου το περιμένουμε... Είχε άλλωστε προαναγγελθεί με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ... 

«Σε λίγες εβδομάδες θα βρίσκομαι στη Νάξο με την Amazon – έστω κι αν θα… απογοητεύσω τον πεθερό μου που περίμενε να πάω εκείνη την περίοδο στο Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο Διπλάτανο» Αυτό είχε δηλώσει ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης... Και είχε οριοθετήσει την επικείμενη επίσκεψή του, στα μέσα Ιουλίου, καθότι το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας είναι στις 17 Ιουλίου... 

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι... Η Amazon έχει επιλέξει το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την αρωγή του οικείου Δήμου και του Επαρχείου, ώστε να αναδείξει την δυνατότητα της τεχνολογίας μέσω αυτού που λέμε Smart Islands... Το πως επιλέγει η Ναξος και οι Μικρές Κυκλάδες για το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, έχει να κάνει με τον πολυνησιακό χαρακτήρα του Δήμου και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει... Και ο Δήμος μας θα έχει ανάλογο ρόλο όπως η Χάλκη ή η Αστυπάλαια....  Ως νησιά - πρότυπα για εξελίξεις που έρχονται από το τόσο κοντινό πλέον μέλλον και κάνουν τη ζωή των κατοίκων καλύτερη. 

Και φτάσαμε στο σημείο αναφοράς... Τρίτη 4 Οκτωβρίου μέσω της Amazon και των ειδικών θα γίνει  η σχετική αποκάλυψη του project. Που; Αν και αρχικά είχε επιλεγεί ο πλέον εμβληματικός χώρο της Νάξου, η Πορτάρα, οι καιρικές συνθήκες στέλνουν την παρουσίαση στον Αγιο Προκόπιο. Και δη σε κεντρικό ξενοδοχείο (Kavouras Village) και στις 6.30 το απόγευμα ..  

Ποιοι θα δώσουν το παρών; Αν και αρχικά ακούστηκαν πολλά, τελικά βάση του προγράμματος και των δεδομένων που διαμορφώνονται καθημερινά, σήμερα αναμένονται στη Νάξο, οι Κυριάκος Πιερρακάκης - Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης - και Αδωνις Γεωργιάδης - Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - και ο Μανώλης Κουτουλάκης - Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτκής που έρχεται για 3η φορά τη φετινή χρονιά...   

Οσο για το πως θα κινηθούν; Είναι δεδομένο ότι αύριο το πρωί οι συναντήσεις θα είναι συνεχόμενες με επίκεντρο το Δημαρχείο Νάξου ενώ στον αέρα είναι όλες οι άλλες επισκέψεις... 

naxos-island.jpg

Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο project; 

Με μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, η Νάξος μετατρέπεται σε Smart Island. Ενδεικτικά, έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.

Η Νάξος µετατρέπεται πλέον σε Smart Island µε µια δέσµη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές µε τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Το όλο σχέδιο «Νάξος - Το επόµενο ελληνικό Smart Island» βασίζεται στην τεχνική υποδοµή που προσφέρει η Amazon Web Services

Επ’ αυτού, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Νάξος, Smart Island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέος στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας.

Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

Το όλο σχέδιο «Νάξος - Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου κ.λπ. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News