Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος - Smart Island: Τι μας φέρνει η Amazon Web Services και...

Νάξος – Smart Island: Τι μας φέρνει η Amazon Web Services και οι συνεργάτες της

|

Η Amazon Web Services και οι συνεργάτες της φέρνουν τις έξυπνες τεχνολογίες στο νησί της Νάξου με το έργο του SmartIsland

Η Amazon Web Services(AWS) ανακοίνωσε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, το σχεδιασμό της για το SmartIsland. Το SmartIslandείναι ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία AWSCloud με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους καθώς και της συνολικής εμπειρίας των πολλών επισκεπτών που υποδέχεται η Νάξος κάθε χρόνο.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Πρωταρχικός στόχος του SmartIsland είναι η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η Νάξος, και σχετίζονται με τη διαχείριση υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη μεγάλη εξάρτηση από τις υποδομές της ηπειρωτικής χώρας λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης. Το SmartIsland φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Το έργο αποδεικνύει παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της AWS και περισσότερων από 20 πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πλέον καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Στο πλαίσιο του SmartIslandθα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.

Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων InternetofThings (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Η ενσωμάτωση των εν λόγω τεχνολογιών θα κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές, ενώ στο πλαίσιο του έργου οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς καθώς και τοπικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας.

thumbnail_smart_island_-_kyriakos_pierrakakis.jpg«Το πρόγραμμα SmartIsland αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον: ένα μέλλον όπου τα τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιούνται δημιουργικά, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι η AmazonWebServices επέλεξε την Ελλάδα και τη Νάξο για να ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τη νέα της πρωτοβουλία.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία, με σημαντικές επενδύσεις και δράσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μέσα από τα οικοσυστήματα καινοτομίας που αναπτύσσονται σε όλη την έκταση της χώρας, η Ελλάδα αναδεικνύεται και η ίδια σε διεθνή κλίμακα ως ένα οικοσύστημα καινοτομίας, όπου οι ψηφιακές εφαρμογές και οι πρωτοπόρες ιδέες βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εγκατασταθούν, να αναπτυχθούν και να αλληλεπιδράσουν» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η επένδυση της Amazon Web Services στο νησί της Νάξου θέτει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Πρόκειται για επένδυση gamechanger καθώς δημιουργεί ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον σ’ ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νησιά συντελώντας καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας για τους κατοίκους του και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς του ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που επί των ημερών μου ως αρμοδίου Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επενδύσεις και αναδεικνύεται σε επενδυτικό hot-spot του πλανήτη. Εργαζόμαστε σκληρά και με σχέδιο προκειμένου η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το SmartIsland είναι ένα έργο που βασίζεται στις λύσεις cloud, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νάξου και την ανάδειξη του νησιού ως ακόμα περισσότερο ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες και τους ψηφιακούς νομάδες. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Νάξου και ελπίζουμε, με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε μαζί τους, να φέρουμε αυτό το έργο και σε άλλα νησιά, επαρχιακές περιοχής και πόλεις» δήλωσε ο CameronBrooks, Director, EuropePublicSector, AmazonWebServices.

Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. ΑποτελείαποτέλεσμασυνεργασίαςτηςAWSκαι 23 άλλων εταιρειών και οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των: AegeanNeorionInnovationCenter, AltusLSA, Cisco, CyTech, Deloitte, eFood, EuniceEnergyGroup, Eurobank, IoTech, LambdaAutomata, Nova, OnexTechnologies, OTEAcademy, SaMMy, Sparkworks, Travelotopos,Vodafone, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ΕπιμελητήριοΚυκλάδων, Ελληνικό Κέντρο ΔιαστήματοςκαιΕΛΤΑ.

thumbnail_smart_island_-_adonis_georgiadis.jpg

Σχετικά με την AmazonWebServices

Εδώ και 15 χρόνια, η Amazon Web Services είναι η πιο πλήρης και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud) στον κόσμο. H AWS επεκτείνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της ώστε να υποστηρίζει ψηφιακά κάθε εργασία που γίνεται στο cloud, προσφέροντας σήμερα πάνω από 200 ολοκληρωμένες υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), μηχανικής μάθησης (ML) και τεχνητής νοημοσύνης (AI),

Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης  πραγματικότητας (VR, AR), Μέσων, καθώς και ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης, από 84 Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) σε 26 γεωγραφικές περιοχές, με περαιτέρω σχεδιασμό για 24 επιπλέον Ζώνες Διαθεσιμότητας και 8 ακόμη Περιοχές (AWSRegions) σε Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκατομμύρια πελάτες, συμπεριλαμβανόμενων ταχεία αναπτυσσόμενων startups, μεγάλων επιχειρήσεων και σημαντικών δημόσιων οργανισμών, εμπιστεύονται την AWS για να στηρίξουν τις υποδομές τους, να γίνουν πιο ευέλικτες και να μειώσουν τις δαπάνες τους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα aws.amazon.com

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...