Νότιο Αιγαίο: Μπαίνει σε φάση υλοποίησης το “project Αστυπάλαια”

«Βήμα - βήμα και με την κοινωνία να συμμετέχει, σχεδιάζεται ένα παράθυρο στο αύριο που έρχεται και φέρνει αλλαγές χωρίς απαραίτητα να μας ρωτά. Μετά από ένα διήμερο δουλειάς στην Αστυπάλαια, φεύγουμε με την δέσμευση να δώσουμε την ενέργεια και την αφοσίωση που απαιτείται για να πετύχει ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύ σύνθετο έργο. Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τον εκπρόσωπο της Volkswagen Maik Stephan, μιλήσαμε και κυρίως ακούσαμε τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες του νησιού. Και αποφασίστηκε από κοινού, να προχωρήσουμε».

Αυτή είναι η αναφορά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μετά το πέρας του διημέρου στην Αστυπάλαια όπου μαζί με αρμόδιους φορείς συζητήθηκε το project Αστυπάλαια….

Και όπως διαβάζουμε « Πυκνές ήταν οι διεργασίες τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το project «Smart & Sustainable Island», που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ.   Μέσα από σειρά συσκέψεων, συναντήσεων και workshops, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, τοπικών παραγόντων και στελεχών της Volkswagen καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα του πενταετούς ορίζοντα project, που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άλλους παράγοντες του νησιού, τους οδηγούς των λεωφορείων, τους ιδιοκτήτες ταξί, τους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων ΙΧ και δικύκλων, όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν τα θέματα ηλεκτροκίνησης και φόρτισης, με έμφαση στο κομμάτι των νέων υπηρεσιών μετακίνησης (on-demand shuttles/car-sharing), των ενεργειακών υποδομών του νησιού και της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τον δικό της πυλώνα, της ηλεκτροκίνησης, της υβριδικής παραγωγής ενέργειας, των συγκοινωνιών».

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, «ξεκινάμε με τις συγκοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση, με το πρόγραμμα επιδότησης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, με ειδικές τιμές από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα που θα πουληθούν στο νησί και βεβαίως με την ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν το πλήρες πρόγραμμα, πώς είναι, τι ισχύει και τι σημαίνει γι’ αυτούς. Να καταλάβουν τα ωφελήματα, τα οποία οι ίδιοι θα έχουν και βεβαίως να συνειδητοποιήσουν τα ωφελήματα που θα έχει η χώρα μας πίσω από αυτό». 

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν αντιληφθεί το εγχείρημα και το έχουν αγκαλιάσει, «καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τη ζωή τους, πώς τους τη βελτιώνει, αλλά και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Και δεν είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με καινούρια ηλεκτρικά. Καταλαβαίνουν, επίσης, τι σημαίνει για τις συγκοινωνίες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αυτόν που περιμένει τον Γενάρη μήνα μέσα στη βροχή και το κρύο ένα λεωφορείο που περνάει κάθε μισή ή μία ώρα να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλέσει ένα ηλεκτρικό βανάκι να έρθει να τον πάρει από εκεί που είναι και να τον πάει εκεί που θέλει, 24 ώρες το 24ωρο». 

Να σημειώσουμε ότι στο νησί του Νοτίου Αιγαίου βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και άλλοι αξιωματούχοι των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τέσσερα  υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, όπου συμμετείχαν σε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Παπασταματίου και την ειδική σύμβουλο Ελλη Βελιάδη, καθώς και τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα και άλλους παράγοντες του Δήμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News