Ο Ζούκερμπεργκ κάνει πίσω και αποσύρει τις αγωγές κατά των κατοίκων της Χαβάης

Το 2014, ο δισεκατομμυριούχος CEO του Facebook έδωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 700 εκτάρια γης στο νησί Kauai της Χαβάης, αλλά δεν του ανήκει το 100% της έκτασης. 

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, περίπου 12 μικρότερα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην έκταση του Ζούκερμπεργκ ανήκουν εδώ και πάνω από δύο αιώνες, χάρη έναν παλιό νόμο του 1850, σε οικογένειες γηγενών ή πολίτες της Χαβάης που έχουν γεννηθεί στο νησί. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ζουν εκεί ή να μπαίνουν μέσα στην έκταση όποτε το θελήσουν. 

Μέσω της εν λόγω νομικής διαδικασίας (σ.σ. ονομάζεται quiet title process) που είχε επιλέξει για να ακολουθήσει ο συνιδρυτής και CEO του Facebook επιδίωκε να αναγκάσει τις οικογένειες αυτές να πουλήσουν τη γη που κατέχουν σε δημόσιους πλειστηριασμούς, προφανώς για να αποκτήσει την καθολική κυριότητα της έκτασης και να απαγορεύσει την πρόσβαση. 

«Προκειμένου να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε, αποσύρουμε τις αγωγές και θα συνεργαστούμε την κοινότητα προς τη χάραξη μίας νέας προσέγγισης» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην τοπική εφημερίδα «The Garden Island»  

«Εξετάζοντας εκ' νέου την υπόθεση, μετανιώνω που δεν ξόδεψα περισσότερο χρόνο για να καταλάβω πλήρως την ιστορία και τον τρόπο που εφαρμόζεται η νομική αυτή διαδικασία, πριν προχωρήσω. Τώρα που έχω καλύτερη γνώση των πραγμάτων, είναι ξεκάθαρο πως κάναμε λάθος» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ τη Δευτέρα.  

«Ο σωστός τρόπος είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε για το τι είναι καλύτερο να κάνουμε. Θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλής των ομάδων που έχουν σχετίζονται με την υπόθεση, όπως οι ντόπιοι Χαβανέζοι και οι οικολόγοι, προκειμένου να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», ανέφερε ακόμη ο ισχυρός άντρας του Facebook.    

Πηγή: 
Με στοιχεία από το Mashable