Ορεινή Νάξος: Χωρίς τηλεοπτική εικόνα μέσω Digea

Μπορεί η Κυβέρνηση και η Digea πανηγυρίζουν αλλά η θεωρεία έως τη πράξη έχει διαφορά. Όπως διαβάσαμε πρόσφατα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω προγράμματος από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι θα βλέπουν ελληνικά κανάλια μέσω της Digea βάζοντας τέρμα στον αποκλεισμό από την …μητέρα Ελλάδα. Όμως τι γίνεται αλήθεια στη Νάξο; Από τον Απρίλιο του 2015 οι κάτοικοι των οικισμών και χωριών της Ορεινής Νάξου ουσιαστικά βλέπουν …μαύρο στους δέκτες τους ή παρακαλάνε να είναι βοριάς ώστε να έρθει το σήμα από τη Σάμο. Όχι, δεν κάνουμε πλάκα. Το παράξενο βέβαια είναι ότι κάθε φορά που κλιμάκιο τεχνικών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων βρίσκεται στη Νάξο και πραγματοποιεί τις σχετικές μετρήσεις, όλο ικανοποίηση εκφράζει για τα αποτελέσματα… Και το ερώτημα που τίθεται είναι «που μετράνε αλήθεια;»…

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το πρόβλημα είναι έντονο κυρίως σε Κόρωνο, Κωμιακή, Μέση, Απόλλωνα, Δανακό, Λιώνα και λιγότερο σε Κυνίδαρο ή Ποταμιές… Να σημειώσουμε ότι τοποθετήθηκαν εντός του 2016 (στις αρχές του) αναμεταδότες ώστε να μεταφέρουν το σήμα σε κάθε γωνιά του νησιού αλλά η οριστική λύση όπως όλα δείχνουν δεν δόθηκε ποτέ…

Και έτσι φτάσαμε στον Ιούλιο του 2017… Όπου έχουμε την έγγραφη διαμαρτυρία των προέδρων των ορεινών κοινοτήτων της Νάξου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και αναφέρουμε ότι πολύ απλά «τα τουρκικά κανάλια μας έχουν κυριεύσει»… και ζητούν την άμεση ένταξη των περιοχών αυτών στο πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης δορυφορικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά των νησιών που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea. Λέτε να γίνει αποδεκτό το αίτημα;

Ας δούμε τι αναφέρει η επιστολή που έχει αποσταλεί στις 3 Ιουλίου…

«Κύριε υπουργέ,

Η Βόρεια Νάξος, δηλαδή επτά κοινότητες και οικισμοί (Κεραμωτή, Κόρωνος, Λυώνας, Σκαδό, Μέση, Κωμιακή, Απόλλωνας), δεν έχει το… προνόμιο, εν έτει 2017, να έχει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από τη Dιgea και έτσι τα τουρκικά κανάλια μάς έχουν κυριολεκτικά κυριεύσει.

Προβλήματα λήψης σήματος έχουμε και με την κινητή τηλεφωνία και επίσης σύνδεσης στο διαδίκτυο, σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που τόσο αναγκαία είναι, ειδικά για την απομακρυσμένη και ξεχασμένη περιοχή μας.

Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα, λόγω της γεωγραφικής θέσης και της παραμέλησης λύσης του προβλήματος από την πολιτεία. Έτσι αισθανόμαστε σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, απομονωμένοι, αφού δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα τεχνικά σε προσωπικό επίπεδο, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των κατοίκων και των φτωχών πόρων της περιοχής.

Απευθυνόμαστε σε σάς, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δωρεάν χορήγησης δορυφορικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά των νησιών που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea.

Η περιοχή μας είναι κλασική περίπτωση περιοχών, μέσα στο ίδιο το νησί μάλιστα, που έχουν αδύναμο ή καθόλου τηλεοπτικό σήμα και έτσι δε βλέπουμε ελληνικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, δεν έχουμε πρόσβαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση, όπως δηλώσατε τελευταία στην Τήλο για κάποια νησιά του νομού.

Ζητούμε να ενταχθούμε κατά προτεραιότητα στη δράση αυτή. Αυτό επιβάλλουν αντικειμενικοί λόγοι και συνθήκες, η αρχή της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αλλά και η αρχή της νησιωτικότητας.

Οι πρόεδροι των ορεινών κοινοτήτων της Νάξου

Κεραμωτής: Μανώλης Φακίνος

Κορωνίδος (Κωμιακής): Δημήτρης Κορρές

Κορώνου: Νίκος Χουζούρης

Μέσης: Νικήτας Κουτσοκέρης

Σκαδού: Μιχάλης Πάσουλας»