Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΣτο επίκεντρο η καινοτομία στα ελληνικά νησιά

Στο επίκεντρο η καινοτομία στα ελληνικά νησιά

|

Η καινοτομία και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα στα νησιά ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Η καινοτομία και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα στα νησιά ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. 

Την εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Μοχλός ανάπτυξης και μετασχηματισμού των νησιωτικών περιοχών» διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) και ο κόμβος Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΙ.νοώ-ΕΜΠ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μαργαρίτης: Κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων και διδάκτωρ στο τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, Μάρκος Μαργαρίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως «μέσα από αυτή την ημερίδα αλλά και τις επόμενες που θα διοργανώσουμε, θα ενημερώνουμε τους Ναξιώτες και κατ’ επέκταση όλους τους Κυκλαδίτες και τους νησιώτες για θέματα που αφορούν φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας και να συσπειρώσουμε δυνάμεις πανεπιστημιακούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, που μπορούν να μας ενημερώσουν και να μας κατευθύνουν καταλλήλως».

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, έχει παρατηρηθεί ότι οι νέοι που σπουδάζουν, φεύγουν στο εξωτερικό, αποκτούν γνώσεις και πτυχία και επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα, κάνοντας νέες κινήσεις, θέλουν αυτή τη γνώση να την εφαρμόσουν, οπότε εμείς μπορούμε να τους δώσουμε κάποια κίνητρα κάποιες καθοδηγήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων.

Κατά την ημερίδα τονίστηκε από τους ομιλητές πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και πρέπει να δοθούν κάποιες κατευθύνσεις για το πώς μπορούν οι άνθρωποι που έχουν, για παράδειγμα, ένα παραδοσιακό μοντέλο επιχείρησης, να εξελίξουν αυτό το μοντέλο, να δουν τρόπους χρηματοδότησης, να δουν νέες τεχνολογίες ώστε να τις εισάγουν στο αντικείμενό τους και σε αυτό το πλαίσιο να εξελίξουν την επιχείρησή τους.

Τσακανίκας: Πρέπει να εντοπίσουμε τους κλάδους από τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη

 

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος ΙΟΒΕ, ένας από τους ομιλητές της ημερίδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι «η κινητοποίηση των φορέων και των εμπόρων στη νησιωτική Ελλάδα, το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, το οποίο πολλές φορές έχουμε πει ότι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το παρελθόν, που ήταν βασισμένο στην κατανάλωση».

«Πρέπει να εντοπίσουμε τους κλάδους από τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη, όχι μόνο για τη νησιωτική Ελλάδα αλλά γενικότερα για ολόκληρη τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Τσακανίκας.

Αυτό που υποστήριξαν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας, ήταν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μιας και η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. «Οι επιχειρήσεις πλέον, μπορούν να γίνουν βιώσιμες μόνο στην περίπτωση που θα ξεφύγουν από τα στενά όρια της χώρας και θα αναζητήσουν πελάτες, τουρίστες, συνεργάτες στο εξωτερικό», τονίστηκε κατά την ημερίδα.

Σιώκας: Οι νέοι και τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα

 

Ο Ευάγγελος Σιώκας, δρ μηχανικός ΕΜΠ, συντονιστής ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά. «Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Με παράδειγμα τον κόμβο επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί αυτό να παραμετροποιηθεί και να ωφελήσει και νησιωτικές περιοχές ώστε νέοι που αυτή τη στιγμή είναι ένα αναξιοποίητο δυναμικό και έχουν ικανότητες, να μπορέσουν με τις ιδέες τους να τις μετατρέψουν σε κάποια βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα», ανέφερε ο κ. Σιώκας.

Αυτό που χρειάζονται οι νέοι, κατά τον κ. Σιώκα είναι η σωστή καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων σε σωστούς κλάδους, στον τρόπο εύρεσης των καινοτομιών αλλά και των ευκαιριών, που θα ανοίξουν τις πόρτες ώστε να έρθουν σε επαφή με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ανεργία και νεολαία 

 

«Οι οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ δυσμενείς αλλά μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία γιατί η ανεργία μπορεί να δώσει το έναυσμα σε έναν νέο να δοκιμάσει κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν θα επιχειρούσε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιώκας, ο οποίος δεν παραγνωρίζει ότι η ευμεταβλητότητα της φορολογίας είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για τους νέους επιχειρηματίες.

«Στο ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ, τρέχουμε προγράμματα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, υποστηρίζει ο κ. Σιώκας. «Εμείς εδώ παρέχουμε τριών ειδών υπηρεσίες: Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με την απόκτηση μια κουλτούρας επιχειρηματικότητας πραγματοποιώντας ημερίδες, εκδηλώσεις και σεμινάρια ώστε οι νέοι να καταλάβουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα και να δουν πώς μπορούν βήμα βήμα να κάνουν κάτι. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τις φυσικές υποδομές, δηλαδή μπορεί κάποιος να έρθει να δουλέψει αφού υπάρχουν γραφεία, υπολογιστές.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι εμείς εδώ δεν βλέπουμε όλους τους δυνητικούς επιχειρηματίες ως ένα σώμα, δεν περνάνε όλοι ένα ενιαίο πρόγραμμα αλλά προσπαθούμε εξατομικευμένα να καταλάβουμε τις ανάγκες του καθένα. Ως τώρα τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά», καταλήγει με νόημα.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο Ιωάννης Σιδηρόπουλος, policy expert – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου του ΣΕΒ και η Γαρυφαλιά Μαύρου, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί πρόεδροι των ομοσπονδιών όλων των νησιωτών.

Το ενδιαφέρον των νησιωτών για την ημερίδα ήταν αυξημένο και γι’ αυτό το λόγο το θέμα της επιχειρηματικότητας θα μονοπωλήσει και το Πανναξιακό Συνέδριο που θα γίνει στο νησί στις 15 Ιουλίου.
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Μύκονος: Μεγάλη πτώση στην αεροπορική επιβατική κίνηση

Πτώση (διψήφιος ο αριθμός) στην αεροπορική επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη - Αντίθετα ανεβαίνει η Ρόδος

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Το νέο σχέδιο για “πράσινη” ακτοπλοϊα, επηρεάζει τις άγονες γραμμές;

Μελέτες για τις άγονες γραμμές στο πλαίσιο ΣΔΙΤ – Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Ναυαγοσώστες: Η κλιματική κρίση προκαλεί κάλυψη των ακτών για περισσότερους μήνες

Ο πνιγμός τουρίστα στα Χανιά την Κυριακή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ναυαγοσωστική κάλυψη περισσότερους μήνες τον χρόνο. Ηδη το Σαββατοκύριακο οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς στις παραλίες της χώρας

“Olympic Champion Jet”: Το νέο .. ταχύπλοο της SeaJets και σε ποιο δρομολόγιο θα το δούμε φέτος

Το Santorini Palace έφυγε, το Olympic Champion Jet έρχεται.. που θα δρομολογηθεί;

Ελλάδα: Συνεχόμενα ρεκόρ επισκεπτών αλλά με υποδομές της δεκαετίας του 70 (!!!)

Παρωχημένα τα λιμάνια στα νησιά και στα περιφερειακά αεροδρόμια - Πάρος και Νάξος τα μεγαλύτερα παραδείγματα με βάση τις υποδομές τους

Ευρωεκλογές – Debate… γιοκ για φέτος

Μπορεί να ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα debate όπως η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Σε Νάξο, Πάρο και Σύρο θα δημιουργηθεί δυναμικότητας 250 MW

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

Blue Star Ferries: Αναχώρηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα για το “Blue Star Naxos” προς Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Ημέρα απεργίας αλλά αρκετά είναι τα πλοία που θα φύγουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τους προορισμούς τους - Δείτε το πρόγραμμα των πλοίων της Blue Star Ferries

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024