Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΣύρος: Δίκτυο παρακολούθησης 1200 ιστορικών κτηρίων (!!!) λόγω κλιματικής αλλαγής

Σύρος: Δίκτυο παρακολούθησης 1200 ιστορικών κτηρίων (!!!) λόγω κλιματικής αλλαγής

|

Συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Δαυίδ Διακοδημητρίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλο Χατζηγρηγορίου είχε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας – Θέμα συζήτησης; Το δίκτυο Παρακολούθησης Ιστορικών Κτηρίων και Μνημείων Ερμούπολης «HERitage MONitor (HERMON)

Η Ερμούπολη είναι ένα μοναδικό νεοκλασικό σύνολο σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η έρευνα του ΕΜΠ καταγράφει περισσότερα από 1.200 κτήρια να διασώζονται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, από το 2013 το Ινστιτούτο Σύρου σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης παρακολουθεί ψηφιακά το σύνολο των κτηρίων μέσω της ψηφιακής βάσης δεδομένων «HERitage Management e-System (HERMES)» η οποία έχει διακριθεί για την καινοτομία της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HERMΕS απέδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων (περισσότερα από 137) έχουν σήμερα σοβαρά προβλήματα παθολογίας και ορισμένα από αυτά μπορεί να καταρρεύσουν. Τον τελευταίο χρόνο οι καταρρεύσεις ιστορικών κτηρίων και μνημείων στην Ερμούπολη έχουν πυκνώσει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τον κίνδυνο της απώλειας της Εθνικής πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Γιατί το αναφέρουμε; Μα γιατί σήμερα (12/06) ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας είχε συνάντηση με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Δαυίδ Διακοδημητρίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλο Χατζηγρηγορίου. Και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Δικτύου Παρακολούθησης Ιστορικών Κτηρίων και κατά πόσο επηρεάζονται από την Κλιματική Αλλαγή… Με το έργο HERMON ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης (ως ένας από τους χειριστές και τελικούς αποδέκτες των δεδομένων) θα εξετάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το πολιτιστικό περιβάλλον της Ερμούπολης, την αλλαγή που φέρνει η κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος στοχεύει επίσης στην άμεση προστασία της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, μέσω της έγκαιρης πρόγνωσης των αλλαγών στην παθολογία των ιστορικών κτηρίων και μνημείων, για αυτό και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Σύρου στην επιλογή των κτηρίων που θα γίνει η εγκατάσταση των συσκευών μετρήσεων. Ήδη προτάθηκαν μεταξύ άλλων κτηρίων να χρησιμοποιηθούν το Σκαγιοποιείο «Γ. Αναιρούση», το Δημαρχείο, ο Φάρος και το Λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο).

Το Ινστιτούτο Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μέσω του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με του πολίτες» στη Θεματική Ενότητα «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος» για το έργο με τίτλο «Δίκτυο Παρακολούθησης Ιστορικών Κτηρίων και Μνημείων Ερμούπολης – «HERitage MONitor (HERMON)». Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου συλλογής δεδομένων παθολογίας των ιστορικών και διατηρητέων κτηρίων της Ερμούπολης, σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την άμεση αξιοποίηση των δεδομένων αυτών για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων και τον σχεδιασμό των απαραίτητων δράσεων επέμβασης κατά προτεραιότητα.

Τα ψηφιακά δεδομένα θα συλλέγονται από αυτόνομες συσκευές μέτρησης που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα κτίρια, θα μεταδίδουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων με σκοπό την περαιτέρω μελέτη και την οπτικοποίηση τους. 

6d02b5db0.png

Για τις ανάγκες του έργου θα χρησιμοποιήσουμε καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χωρίς την υποχρέωση για άδειες χρήσης. Έτσι μειώνεται το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού, αυξάνεται η βιωσιμότητά του, η δυνατότητα επέκτασής του αλλά και η επαναληψιμότητα του σε άλλες πόλεις και περιοχές.

Το Ινστιτούτο Σύρου συνεχίζει να ερευνά την κατάσταση του κτηριακού πολιτιστικού αποθέματος της Ερμούπολης καθώς είναι μέρος και των καταστατικών του στόχων. Η ανάπτυξη του HERMON έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων του Ινστιτούτου Σύρου για τη διάσωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ξεκινώντας από την καταγραφή των Ιστορικών Κτηρίων (HERMΕS), τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών και mobile εφαρμογής για την περιήγηση στα κτήρια με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας (Heritage Stories – 100 Κτήρια/100 Ιστορίες), τα διαπανεπιστημιακά σεμινάρια εκπαίδευσης στην πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, κ.α.

Συνεπώς, εμπίπτει στο άμεσο ενδιαφέρον του Ινστιτούτου Σύρου η έρευνα καινοτόμων τρόπων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και διάσωσής της, για αυτό και επεκτείνει τη δράση HERMON στο πλαίσιο των δράσεων του για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως ακριβώς πράττει εδώ και μία δεκαετία.

Στο HERMON το Ινστιτούτο Σύρου, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, συνδέεται και συνεργάζεται στενά με έναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Σύρου-Ερμούπολης), ένα ερευνητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων ISD-LAB) , δύο Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΔΑΦΝΗ & HERMeS) και έναν -τουλάχιστον- ιδιώτη με ειδίκευση στην καινοτόμα τεχνολογία δικτύων και αισθητήρων. Δημιουργείται δηλαδή μέσα από το HERMON ένας δυνατός συνεργατικός επιχειρηματικός σχηματισμός καινοτομίας (innovation cluster) απόλυτα συνδεδεμένος με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς έρχεται να προστατεύσει το τοπικό πολιτιστικό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη