Σύρος: Το δοκιμαστικό SMS του "112" εστάλη με επιτυχία έως και τη ... Νάξο

Τετάρτη 31 Ιουλίου και όσοι βρέθηκαν στη Σύρο έλαβαν στις 12 το μεσημέρι ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τους από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο SMS αναγραφόταν ότι πρόκειται για «δοκιμαστικό μήνυμα νέου εθνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και δεν απαιτείται καμιά ενέργεια από σας».  Μαλιστα, η άσκηση λειτουργίας αποστολής sms για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι ότου λειτουργήσει εξ ολοκλήρου το σύστημα 112 έγινε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «τόσο η άσκηση του SMS όσο κι η άσκηση του CBS (αποστολή μηνυμάτων εκπομπής κυψέλης) του 112 ήταν επιτυχής. Και από τις 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει πιλοτικά για όλη την Ελλάδα, ώστε έως το τέλος του χρόνου να είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει επί 24 ώρες όλη την εβδομάδα (24/7 όπως λένε...) 

Ποιος ήταν ο πρώτος που έλαβε το συγκεκριμένο μήνυμα; Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης. Στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, παρόντες ήταν επίσης – και συμμετείχαν στην πρώτη δοκιμαστική εκπομπή μηνυμάτων – ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων κ. Γιώργος Βάμβουκας, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου κ. Σπυρίδων Πέτρου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης κ. Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ, ο Επιπυραγός κ. Ιάκωβος Τζώρτζης και ο Πυρονόμος και Υπεύθυνος Τηλεπικοινωνιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης κ. Δημήτριος Γεωργακόπουλος.

Και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί τιμή και χαρά για εμάς το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποστολή του πρώτου επίσημου μηνύματος της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS, το οποίο έλαβα ακριβώς στις 12 το μεσημέρι στην τηλεφωνική μου συσκευή, ως Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του νομού Κυκλάδων. Χαιρετίζω αυτήν την πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες παροχής ασφάλειας προς τους πολίτες, με την ευχή η συγκεκριμένη υπηρεσία να χρησιμοποιηθεί ελάχιστα».

Εμείς απλά θα τονίσουμε ότι το sms δεν έμεινε μόνο στην Σύρο... Το βρήκαμε κι εμείς στη Νάξο. Αλλά και στην Τήνο όπως μας πληροφόρησαν... Και θα μείνουμε στη Νάξο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του κεντρικού άρθρου, γιατί πολύ απλά ο κάτοχος του κινητού δεν έχει πάει ποτέ στη Σϋρο... Μήπως είναι πρόβλημα ότι το μήνυμα ταξίδεψε κι εκτός Σύρου; 

Το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα. Όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από 17 ημέρες είχε ζητήσει και μια ενδιάμεση λύση μέχρι το σύστημα να είναι λειτουργικό. Σήμερα, το τεχνολογικό σκέλος αυτής της λύσης, δηλαδή να μπορούμε να στείλουμε SMS σε περιοχές όπου έχουν πρόβλημα είναι σε πρώτη φάση λειτουργικό. Εκκρεμεί να γίνουν μια σειρά από πρόσθετες ενέργειες, αλλά θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος τους ενός μήνα, ώστε να έχουμε αυτήν την ενδιάμεση λύση στα χέρια μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η «ενδιάμεση λύση» με SMS έρχεται να καλύψει την αδυναμία ορισμένων συσκευών να λάβουν μηνύματα εκπομπής κυψέλης (CBS). Αντί για την προαναφερθείσα λειτουργία του 112, η «ενδιάμεση λύση» θα αποστέλλει συμβατικά μηνύματα SMS. Κατόπιν συνεννόησης με τους παρόχους, η χώρα χωρίστηκε σε γεωγραφικές περιοχές με σκοπό οι κεραίες κάθε περιοχής να είναι έτοιμες να στείλουν άμεσα μηνύματα σε όσες συσκευές βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ -INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ