Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΖούκερμπεργκ "Ναι, δεν προστατεύσαμε αρκετά τα προσωπικά δεδομένα"

Ζούκερμπεργκ “Ναι, δεν προστατεύσαμε αρκετά τα προσωπικά δεδομένα”

|

Στη δημοσιότητα η εισαγωγική τοποθέτηση της απολογίας Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο όπου παραδέχεται ότι η εταιρεια του υπέπεσε σε σωρεία λαθών όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών 

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε… Και ο ισχυρός άνδρας των social media θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.. Και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο καθότι η κατάσταση δεν χωράει … επιστολές και email… Αφορμή η πρόσφατη αποκάλυψη ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica. Αρχικά ζήτησε συγνώμη και προχώρησε σε δεσμεύσεις, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή για μέτρα όσον αφορά την καταπολέμηση της πολιτικής χειραγώγησης μέσω του Facebook. Κίνηση που έρχεται σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Και όπως τόνισε «Είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε όλα εγκαίρως για τους κρίσιμους μήνες πριν τις (ενδιάμεσες) εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ”.

Είναι όμως αρκετό; O διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θα παραδεχτεί την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πως ο αμερικανικός κολοσσός υπέπεσε σε σειρά λαθών αναφορικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών του και του ζητήματος της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Όπως αναφέρει η εισαγωγική τοποθέτησή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Facebook πραγματοποίησε το «μεγάλο σφάλμα» να μην έχει αρκετά ευρεία αντίληψη των ευθυνών του, ενώ την ίδια στιγμή «δεν έπραξε αρκετά», για να εμποδίσει την κατάχρηση των εργαλείων του.

Στην τοποθέτηση του, ο Ζούκερμπεργκ θα αναλάβει προσωπικά ο ίδιος την ευθύνη για τα προαναφερθέντα, όντας συνιδρυτής του Facebook. «Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι […] Είμαι υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν εδώ», θα αναφέρει συγκεκριμένα. Μάλιστα, θα παραδεχτεί πως δεν είναι αρκετό η εταιρεία να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα έκφρασης, καθώς θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει πως αυτή η φωνή δεν χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απολογία που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη, έρχεται λίγο μετά τις αποκαλύψεις πως η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, η οποία υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, ο νεαρός δισεκατομμυρίουχος αναμένεται να επαναλάβει ότι η διαρροή έγινε εξαιτίας ορισμένων κενών που υπήρχαν έως το 2014 στην πολιτική που ακολουθούσε το Facebook σε σχέση με την πρόσβαση που είχαν οι σχεδιαστές εφαρμογών στα δεδομένα όσων χρηστών χρησιμοποιούσαν τα app τους, καθώς και των φίλων τους.

Επίσης, θα υπογραμμίσει πως τα κενά διορθώθηκαν από το 2014, απαριθμώντας τα μέτρα που λαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις. Όσον αφορά την υπόθεση των ρωσικών παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Ζούκερμπεργκ θα πει πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες του Facebook έλαβαν περιεχόμενο από τον ρωσικό φορέα Internet Research Agency, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν το βασικό όργανο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. 

Τις καταθέσεις του Ζάκερμπεργκ θα παρακολουθήσουν και οι Ευρωπαίοι, καθώς το Facebook είναι αντιμέτωπο με πολλές έρευνες και καταγγελίες και στην Ευρώπη. Ο Ζάκερμπεργκ έχει κληθεί να δώσει επισήμως εξηγήσεις στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, όμως δεν έχει απαντήσει.

Στο μεταξύ το Facebook ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα που διεξάγει για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica προσθέτει την εταιρεία AggregateIQ «στον κατάλογο με τις οντότητες που δεν επιτρέπονται στην πλατφόρμα». Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Cambridge Analytica Κρίστοφερ Γουίλι, ο οποίος έχει καταθέσει και ενώπιον της επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου που εξετάζει την υπόθεση, η AggregateIQ έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες από την εκστρατεία υπέρ του Brexit λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία το 2016.

Παράλληλα σήμερα 10 Απριλίου ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Ζούκερμπεργκ έχει κατ’ αρχήν δεχθεί να καταθέσει και στη Γερουσία. Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να θέσουν ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο για τους τεχνολογικούς ομίλους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν γίνει με τα χρόνια απαραίτητοι, όμως πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν με επάρκεια τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που έχουν συλλέξει.

Σύμφωνα με κάποιους κοινοβουλευτικούς, οι όμιλοι αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση και θα πρέπει να δημιουργηθεί και για αυτούς ένα αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. «Πλησιάζει η ώρα να λογοδοτήσουν οι ιστότοποι όπως το @facebook. Χρειαζόμαστε έναν νόμο για την προστασία της προσωπικής ζωής στον οποίο θα μπορούν να βασίζονται οι Αμερικανοί», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκι. «Η αυτορύθμιση δεν θα λειτουργήσει. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει για το κοινό συμφέρον, για να προστατεύσεις τους καταναλωτές και τους πολίτες», επεσήμανε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα.

Μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η επιβολή προστίμων για την απώλεια δεδομένων, ο ορισμός ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τις πολιτικές διαφημίσεις και ακόμη και η απόδοση ποινικών ευθυνών στις εταιρείες για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024