Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘέατρο"Το Αμαξάκι" Ταινία που θα μπορούσε να διδάσκεται στις σχολές Κινηματογράφου

“Το Αμαξάκι” Ταινία που θα μπορούσε να διδάσκεται στις σχολές Κινηματογράφου

|

Το «Αμαξάκι» μία από τις κορυφαίες ελληνικές ταινίες του κλασικού κινηματογράφου προβάλλεται το βράδυ της Τετάρτης (13/09, 21:00) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκ. Καμπανέλλης» 

Πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου το 1957 και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και του Πειραιά προβάλλεται το «Αμαξάκι». Ταινία σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Και η ανταπόκριση του κοινού; Εξαιρετική: 138.000 εισιτήρια… Και η κριτική; Εξήντα χρόνια αργότερα θα διαβάσουμε: «Πολύ αξιόλογη δουλειά από ένα ικανό επιτελείο σωστών και ταλαντούχων επαγγελματιών της εποχής. Μεγάλη δεξιοτεχνία στη σκηνοθεσία από τον Ντίνο Δημόπουλο, που αποδείκνυε από την αρχή της καριέρας του σχεδόν σε κάθε ευκαιρία, ότι δικαιότατα αναλάμβανε την ευθύνη αρκετών ενδιαφερόντων πονημάτων, όπως κι αυτό εδώ. Εξαιρετική και η σεναριακή ύλη, η οποία “ευτύχησε” να έχει την ιδανικότερη διαχείριση. Πολύ ποιοτικές μουσικές “σφήνες” από τον Μάνο Χατζιδάκι, απόλυτα κατάλληλες για την κάθε περίσταση».

Όπως καταλάβατε, αυτή είναι η ταινία που επέλεξε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη συνέχεια των προβολών κινηματογραφικών ταινιών όπου έχει βάλει το χεράκι του ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Κι έτσι την προσεχή Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 21.00 θα προβληθεί η ταινία «Το αμαξάκι» σε ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με την ταινία να έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 1958 (τότε Τσεχοσλοβακία), όπου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις η ερμηνεία του Ορέστη Μακρή.               

Η πλοκή του έργου

Ο κυρ-Ανέστης (Ορέστης Μακρής), ένας γέρος Πλακιώτης αμαξάς, μένει πιστός στο επάγγελμά του, παρότι αυτό τείνει να εξαφανιστεί, καθώς όλοι στρέφονται στη χρήση αυτοκινήτου, και ο φίλος και συνάδελφός του Θόδωρος (Βασίλης Αυλωνίτης) γίνεται ταξιτζής. Ζει με την Αννούλα (Αντιγόνη Βαλάκου), ένα ορφανό κορίτσι, το οποίο συνδεόταν αισθηματικά με τον Νίκο (Στέφανος Στρατηγός), τον μοναχογιό του, έναν χαρτοκλέφτη, ο οποίος ξεγέλασε την Αννούλα και ξενιτεύτηκε. Ο κυρ-Ανέστης αναγκάζεται να ξεπουλήσει την άμαξά του. Πικραμένος, παίρνει τους δρόμους για να πουλήσει τσιγάρα μ’ ένα βαλιτσάκι. Όμως ο πόνος τον καταβάλλει και φεύγει τελικά από τη ζωή. Αλλά ο Νίκος ξαναγυρίζει και παντρεύεται την Αννούλα. Το ζευγάρι πηγαίνει στο νεκροταφείο για να αποχαιρετήσει τον κυρ-Ανέστη, τον γέρο αμαξά που έφυγε μέσα στη θλίψη.

Οι συντελεστές

Παραγωγή:  Finos Film

Κατηγορία:  Δραματική

Είδος:  Κοινωνική

Σκηνοθεσία:  Ντίνος Δημόπουλος

Σενάριο:  Ιάκωβος Καμπανέλλης

Διάρκεια: 99΄

Α Προβολή:  04 Φεβρουαρίου 1957

Εισιτήρια: 138.620

Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής, Αντιγόνη Βαλάκου, Βασίλης Αυλωνίτης, Χριστίνα Καλογερίκου, Γεωργία Βασιλειάδου, Στέφανος Στρατηγός, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Παντελής Ζερβός, Γιάννης Ιωαννίδης, Ερρίκος Κονταρίνης, Colette Dubois, Ernesto Diaz, Κώστας Παπαχρήστος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Βελισσάριος Κοντογιάννης, Γιάννης Μπέρτος, Στέλιος Παπαδάκης, Γιάννης Μαυρογένης, Αίας Τριάντης, Γιώργος Βουλγαρίδης, Μαρίκα Μαυροπούλου

Φωτογραφία:  Ντίνος Κατσουρίδης

Μουσική:  Μάνος Χατζιδάκις

Σκηνογραφία:  Μάρκος Ζέρβας

Μακιγιάζ:  Σταύρος Κελεσίδης

Τραγούδι:  Θόδωρος Δημητρίου

Μοντάζ:  Ντίνος Κατσουρίδης

Διαβάστε την κριτική της Ειρήνης Λαζαρίζου (2011) για το …Αμαξάκι

 «Ταινία “κόσμημα” από κάθε άποψη. Εξαιρετικό σενάριο, άριστη σκηνοθεσία, κορυφαίοι ηθοποιοί, υπέροχη μουσική που ακολουθεί πιστά την υπόθεση. Το αμαξάκι, πέρα από την αβάσταχτη νοσταλγία που μας προκαλεί σήμερα, είναι μια ταινία με δομή “κεντημένη” σταυροβελονιά. Οι δραματικές σκηνές, κυρίως αυτές που μοιράζονται ο Μακρής με τον Στρατηγό έχουν αρχή μέση και τέλος και θα μπορούσαν να σταθούν, κάλλιστα κι από μόνες τους. Αποπνέουν δε τόση τραγικότητα που ο θεατής πραγματικά συμπάσχει με το δράμα των ηρώων.

Επειδή όμως παν μέτρον άριστον, ο σκηνοθέτης εισάγει στην ταινία του και το κωμικό στοιχείο προς αποφόρτιση. Εκεί ο Αυλωνίτης δίνει πραγματικά ρεσιτάλ.

Στο τελικό αποτέλεσμα βέβαια συνεργούν πολλοί. Ο μετέπειτα άξιος σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης, εδώ δουλεύει την κάμερα ως εικονολήπτης, κάνει και το μοντάζ. Ο Μάρκος Ζέρβας υπογράφει τα σκηνικά, κάνει και την ηχοληψία. Ο Σταύρος Κελεσίδης, σταθερή αξία στο μακιγιάζ (έχει κάνει τον νεαρότατο τότε Βασίλη Διαμαντόπουλο, αγνώριστο ως ταλαιπωρημένο γέρο…). Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έδωσε ένα σενάριο ισάξιο της Αυλής των Θαυμάτων. Ο Μάνος Χατζιδάκις έντυσε μουσικά το θέμα με αριστουργηματικά “ρούχα” τα οποία ταίριαξαν “γάντι”.

Όσο για τους ηθοποιούς, τι να πω. Προσέξτε την Χριστίνα Καλογερίκου στο ρόλο της ξεπεσμένης αριστοκράτισας. Αν ήταν στην Αμερική, σίγουρα θα κέρδιζε ένα Οσκαρ γι’ αυτό το ρόλο. Τους ογκόλιθους Μακρή και τον Αυλωνίτη να “μιλάνε” μόνο με κινήσεις ή εκφράσεις. Τον στιβαρό Στέφανο Στρατηγό και την αέρινη Αντιγόνη Βαλάκου να πειθαρχούν μέχρι κεραίας στις σκηνοθετικές οδηγίες, χωρίς να ενταφιάζουν το προσωπικό τους στίγμα.

Το αμαξάκι θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές κινηματογράφου και υποκριτικής μήπως κι αυτή η σπάνια βροχή ταλέντου φτάσει να ποτίσει και τις σύγχρονες γενιές…»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες