Αμοργός: Οκτώ γυναίκες ...κατηγορούνται

Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται και δη στην Αιγιάλη της Αμοργού, το διήμερο 1-2 Μαϊου.... Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ιστοσελίδα της θεατρικής ομάδας " Οκτώ γυναίκες ήρθαν στην πρώτη μας απόπειρα να δημιουργηθεί ένας θεατρικός πυρήνας στην περιοχή της Αιγιάλης. Από τις πρώτες συναντήσεις παίξαμε αρκετά με την Εικόνα και τις τεχνικές της στο θέατρο. Μάθαμε να κοιτάζουμε προφίλ, ανφάς, τρία τέταρτα, από πίσω και σιγά, σιγά να ανασυνθέτουμε τόσο την εικόνα των άλλων όσο και την δική μας. Δεν είμαστε μόνο αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας, ούτε μόνο αυτό που πιστεύουμε εμείς για εμάς, άραγε τι είμαστε; Ο καθένας κρύβει τόσα πηγάδια μέσα του, τόσα μυστικά, τόσα μικρά εγκλήματα και τόσα άλλοθι την ίδια στιγμή.”

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Σε μια μεγάλη εξοχική κατοικία, ο οικοδεσπότης ανακαλύπτεται νεκρός στην κρεβατοκάμαρα του με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Εξαιτίας της κακοκαιρίας οι ένοικοι του σπιτιού μοιάζουν αποκλεισμένοι και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναζητήσουν τον ένοχο ανάμεσά τους. Ποιος είναι όμως ο δολοφόνος, ανάμεσα στα μέλη του σπιτιού, που ανήκουν όλα στο γυναικείο φύλο; Η σύζυγος, η κουνιάδα, η πεθερά, η καμαριέρα, η μαγείρισσα, η αδερφή ή κάποια από τις κόρες του θύματος; Προκειμένου να υπερασπιστεί καθεμία τον εαυτό της, στρέφεται ενάντια στο πρόσωπο για το οποίο κρύβει τη μεγαλύτερη χολή βγάζοντας στη φόρα ανομολόγητα μυστικά με καταιγιστικό ρυθμό. Κάθε γυναίκα έχει μια ιστορία να πει και τα δικά της μυστικά να κρύψει".

Εμείς να προσθέσουμε εδώ ότι το 2002 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ αξεπέραστες  πρωταγωνίστριες του Γαλλικού και όχι μόνο σινεμά,  ανάμεσά τους τις Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ (Huppert), Εμανουέλ Μπεάρ.  Στην Ελλάδα παίχτηκε για πρώτη φορά το 1963 και μάλιστα με τεράστια επιτυχία από το θίασο της Βίλμας Κύρου με τη συμμετοχή των Αλέκα Κατσέλη, Κατερίνα Γώγου, Μάρθα Βούρτση, Ελεάνα Απέργη. Το 1986, ανεβαίνει στο θέατρο «Καλουτά» με εντυπωσιακή διανομή : Μάρω Κοντού, Εύα Κοταμανίδου, Βίλμα Κύρου, Σμαρώ Στεφανίδου, Καίτη Παπανίκα".

Οσο για τον Ρομπέρ Τομά; Γεννήθηκε στο Γκαπ της Γαλλίας. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταλείπει τη γενέτειρά του και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Από νωρίς αρχίζει να ασχολείται με το θέατρο, ως ηθοποιός πρώτα, ερμηνεύοντας μικρούς ρόλους, ενώ παράλληλα γράφει και προσπαθεί να προωθήσει τα θεατρικά του έργα, τα οποία ακολουθούσαν αστυνομική πλοκή, καθώς ο Τομά αγαπά ιδιαίτερα αυτό το είδος.
Δικαιώνεται το 1960, όταν η αστυνομική του κωμωδία «Παγίδα» παρουσιάζεται στο θέατρο «Μπούφ Παριζιέν» στο Παρίσι και καταξιώθηκε ξεπερνώντας τις 30.000 παραστάσεις παγκοσμίως, κάνοντας τον Άλφρεντ Χίτσκοκ να αγοράσει τα δικαιώματα και να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Ένα χρόνο αργότερα, με το θεατρικό έργο «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (1961), ο Τομά τιμάται με το βραβείο «Quai des Οrfevres». Ακολουθούν και άλλα έργα του. Το τελευταίο έργο του πριν από το θάνατό του το 1989 είναι «Ο Κύκλωπας».

Συμμετέχουν ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ / ΦΑΝΗ ΘΗΡΑΙΟΥ/ ΜΑΡΙΑ ΤΕΚΟΥ / ΜΑΡΘΑ ΑΡΑΠΑΚΗ / ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΠΗ / ΕΥΑ ΑΡΑΠΑΚΗ / ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΡΙΤΖΟΥ / ΙΩΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Απόδοση –Σκηνοθετική Επιμέλεια ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ (φωτογραφία άρθρου) 

8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ Ρόμπερτ Τόμα

01 / 02 Μαίου 2018 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΙΑΛΗΣ

Πολυχώρος Άννα Συνοδινου / Νέο Σχολικό Συγκρότημα Αιγιάλης

ΩΡΑ 21:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διοργάνωση Δήμος Αμοργού