Ερχεται το ...Room Service στη Νάξο

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε την λέξη «Room Service» έχουμε στο μυαλό μας την …υπηρεσία δωματίου και δη οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε ένα ξενοδοχείο. Ξέρετε όμως ότι αποτελεί και τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων θεατρικών έργων στην ιστορία; Κι όμως είναι αλήθεια και φέτος συμπληρώνει ογδόντα χρόνια ζωής… Η φάρσα των Τζον Μάρεϊ και Άλαν Μπόρετζ ανέβηκε με τεράστια επιτυχία στο Court Theatre της Νέας Υόρκης το 1937. Το Χόλυγουντ αγόρασε τα δικαιώματα του έργου έναντι 225.000 δολαρίων και οι αδερφοί Μαρξ ­γύρισαν την ομώνυμη ταινία το 1938. Ο τίτλος εκείνης της παράστασης; «Σκάνδαλο στο Γκραντ Οτέλ» που μπορείτε να βρείτε και σε dvd (2007). Από τότε προχώρησε σε αρκετές παραλλαγές: Η ταινία «Step lively» του 1944 ήταν μια μιούζικαλ εκδοχή της δουλειάς των αδερφών Μαρξ, με τραγούδια κομμένα και ραμμένα στη φωνή του πρωταγωνιστή της: ενός ραγδαία ανερχόμενου ζεν πρεμιέ της εποχής, του 29χρονου τότε Φρανκ Σινάτρα. Το 1953 το «Room service» ανεβαίνει ξανά στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, με παταγώδη ωστόσο αποτυχία. Ένας μετέπειτα αστέρας του Χόλυγουντ κάνει εκεί το θεατρικό του ντεμπούτο και ξεχωρίζει. Ο 28χρονος τότε Τζακ Λέμον. Και από την Αμερική στην Ευρώπη και ο αγαπημένος του Φεστιβάλ Αθηνών ­σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάγερ ανέβασε το 2008 στο βερολινέζικο Scauhbuhne το «Room service» σε μια –μεταμοντέρνων ­προδιαγραφών– εκδοχή γεμάτη γκάφες και ­κλοτσοπατινάδες.

Η πλοκή

Και το 2013 έρχεται στην Ελλάδα και δη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου. Ποια η πλοκή του έργου; Ο Γκόρντον, ο Χάρι κι ο Λίο προσπαθούν ν` ανεβάσουν ένα έργο, μένουν σε ένα ξενοδοχείο και προτού ανακαλύψει ο Διευθύνων σύμβουλος ότι έχουν ξεμείνει από χρήματα. Για να τον μπερδέψουν, υποκρίνονται ότι ο συγγραφέας του έργου έχει κολλήσει μια φοβερή αρρώστια και δεν μπορεί να μετακινηθεί... Και αυτό που καθιστά ενδιαφέρουσα τη πλοκή και καθιστά το έργο διαχρονικό -  όχι μόνο για όσους ασχολούνται με τη σόου μπίζνες, αλλά και για όλους όσους αγωνίζονται να χτίσουν ένα μέλλον μέσα από ένα όραμα – είναι η προσπάθεια που κάνει ο θίασος (περισσότεροι από δέκα ρόλοι) ώστε μέσα από τη φάρσα να αποδείξει ότι ακόμη και οι πιο φτωχοί μπορούν να επιβιώσουν αρκεί να είναι εφευρετικοί και με διάθεση για ζωή. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει κάποιος είναι την εποχή που γράφτηκε το συγκεκριμένο έργο. Την δεκαετία του 30 όπου το θέατρο έπαιζε σχεδόν παρηγορητικό ρόλο για τους -τόσο οικονομικά όσο και ηθικά- συντετριμμένους θεατές του Μεσοπολέμου.

Και στη Νάξο

Και από την Αμερική στην Ευρώπη κι από το Βερολίνο στην Αθήνα κι από εκεί στην … Νάξο. Και το πενθήμερο από τις 3 έως τις 7 Μαΐου, το πολιτιστικό θεατρικό Σωματείο Νάξου «Μυθοποιοί»  παρουσιάζουν το συγκεκριμένο έργο προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ελλάδας, της Νάξου. Ένα έργο που σίγουρα αξίζει κανείς να παρακολουθήσει με προσοχή και ίσως ανάμεσα στους τόσους ρόλους να δει και τον εαυτό του. Κάτι που άλλωστε έχει πετύχει η σκηνοθέτης Αντωνία Τούπη και η ομάδα με την οποία συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια. Και κάθε παράστασή της είναι κάτι το εξαιρετικό…

Και να σημειώσουμε εδώ ότι η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το Νοέμβριο 2011, με την πρωτοβουλία εθελοντών της Συν+Αξιας. Το όνομα της ήταν, Θεατρική Ομάδα της Συναξίας. Το Νοέμβριο 2014 μετεξελίχθηκε σε Πολιτιστικό Θεατρικό Σωματείο και πήρε την επωνυμία Μυθοποιοί.

Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τα εξής έργα:

2012: "Οίκος Ευγηρίας - Η ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΙΣ" του Μανώλη Κορρέ

2013: "Αχ Ελένη" των Ρέππα – Παπαθανασίου

2014: "Οδυσσέα γύρισε σπίτι" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

2015: "Ο Επιθεωρητής" του Νικολάι Γκόγκολ

2016: "Black Night and... Black Out" του Jack Sharkey

Και έρχεται φέτος και το  Room Service των αδελφών Μαρξ

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τους πρωταγωνιστές