Καθήλωσαν οι «Πειρατές του Αιγαίου» [pics]

Οι πειρατές του Αιγαίου έχουν πάρει φωτιά. Και κατακτούν το ένα νησιί μετά το άλλο. Με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησαν από την Κέα, στη συνέχει πέρασαν στη Κύθνο, την Σύρο, τη Πάρο και έφτασαν στη Νάξο. Από τις 30 Ιουνίου έχουν υποτάξει χάρη στις μοναδικές ερμηνείες των Γιώργου Σουξέ, Κατερίνας Γαβαλλά, Γιάννη Φραγκίσκου και Αρη Τσάπη κατά σειρά Χώρα Νάξου, Καλόξυλο και τελευταίο το Φιλώτι το βράδυ του Σαββάτου. Σε μία εντυπωσιακή παράσταση που έκανε 300 περίπου θεατές να κλάψουν, να συγκινηθούν, να γελάσουν και ξεφύγουν για αρκετή ώρα από τα καθημερινά τους προβλήματα. Και η συνέχεια; Σήμερα ήταν στη Μύκονο και επιστρέφουν στη Νάξο για το Σαγκρί (4/08)  και Κόρωνο (05/08), πριν αναχωρήσουν για Μικρές Κυκλάδες και δη Κουφονήσια (07/08) και Δονούσα (08/08) πριν επιστρέψουν και πάλι στη Νάξο για τέσσερις ακόμη παραστάσεις: Τρίποδες (10/08), Μέλανες (11/08), Χώρα (13/10) και Απόλλωνα (20/08) που θα αποτελέσει και τον τελευταίο σταθμό τους ταξιδιού τους. Και επειδή ενδεχομένως μπερδευτήκαμε μιλάμε για μία παράσταση διαδραστική που προσφέρει  το δικαίωμα στο κοινό να έχει συμμετοχή. Όμως το πιο  σημαντικό είναι το γεγονός ότι το κείμενο έχει αρκετές τροποποιήσεις ανά χωριό ή νησί ώστε να ενσωματωθούν στο σενάριο ντόπια στοιχεία και ο θεατής να νιώσει ακόμη πιο κοντά στην παράσταση. Μάλιστα, στο Φιλώτι, η ντοπιολαλιά ειδικά των Φραγκίσκου και Γαβαλά καθότι και Ναξιώτες έκλεψε τη παράσταση και πρόσφερε άφθονο γέλιο.

Με βάση το σενάριο από την εταιρία Artistic essence productions, η παράσταση βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και παραμύθια από το παρελθόν (έχουν σωθεί από γενιά σε γενιά) για σκληρούς και πονηρούς πειρατές, αλλά και απλούς νησιώτες που δε δίστασαν να τα βάλουν με τους αδίστακτους ανθρώπους της θάλασσας και τις περισσότερες φορές να φεύγουν κερδισμένοι. Το κείμενο και η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκουν στον Γιώργο Σουξέ. Τα κοστούμια και τα σκηνικά επιμελήθηκε η Άννα Μαχαιριανάκη, ενώ την κατασκευή του σκηνικού ανέλαβε ο Βασίλης Σάβλας. Οι χορογραφίες ανήκουν στη Βάσια Αγγελίδου και η λαογραφική καταγραφή στους Γιωργή Βενετούλια και Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Και στο σανίδι βλέπουμε τους: Κατερίνα Γαβαλλά, Γιώργο Σουξέ, Άρη Τσάπης και Γιάννη Φραγκίσκο. Ανάμεσα στους θεατές που έδωσαν το παρών το βράδυ του Σαββάτου στο Φιλώτι διακρίναμε τους Γιώργο Ανωμερίτη (πρώην πρόεδρο του ΟΛ Πειραιά), τον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Αντώνη Τζιώτη, τον πρώην δήμαρχο κ. Βασιλάκη, τον πρόεδρο του ΑΜΣ Φιλωτίου και αρκετούς ακόμη επώνυμους που γέλασαν με τη ψυχή τους..

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Artistic essence productions ευχαριστεί την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Στέλιο Μπρίγγο για την άριστη συνεργασία του, καθώς και όλους τους δήμους και τους αρμόδιους των πολιτιστικών έργων για την συνεννόηση, προκειμένου η παράσταση να διεξαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

102 φωτογραφίες από την παράσταση στο Φιλώτι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News