Νάξος - Cycladia Culture: Ερχεται τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής

Σεμινάρια υποκριτικής... Το θέατρο στα ... πόδια μας και η Cycladia Culture διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο υποκριτικής από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου... Πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, γνωστός ηθοποιός με αρκετά ...χιλιόμετρα στο σανίδι..  Ενδιαφέρον έχει η παρουσία της  commedia dell arte από τη στιγμή που η προσέγγιση ενός ρόλου γίνεται μέσω του σώματος, παράλληλα δε, έχουμε ασκήσεις με μάσκες όλων των βασικών χαρακτήρως... 

Ας δούμε τι... Η commedia dell arte είναι ένα είδος μεσαιωνικού αυτοσχεδιαστικού θεάτρου με μάσκες,που άνθισε στην Ιταλία και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη,ξεκινώντας από τις αρχές του 16ου αιώνα.
Ακροβάτες,μίμοι,ζογκλέρ,ηθοποιοί,περιπλανώμενοι τροβαδούροι,ξιφομάχοι,συγκροτούν τους πρώτους επαγγελματικούς θιάσους και αρχίζουν να περιπλανώνται με κάρα και άλογα παίζοντας στις υπαίθριες αγορές και πλατείες.
Αναπαριστούν αρχετυπικούς χαρακτήρες,το γέρο τσιγκούνη έμπορο,το φαφλατά διανοούμενο,τούς ερωτευμένους,χαζούς και έξυπνους υπηρέτες,το φανφαρόνο στρατηγό,τούς αυταρχικούς αφέντες με τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες τους.
Χαρακτήρες όπως η Κολομπίνα,ο Αρλεκίνο,ο Τζάννι,ο Ντοττόρε,ο Καπιτάνο,ο Πανταλόνε,που άφησαν εποχή με τις γκάφες τους,τις φάρσες τους και τα ακροβατικά τους.
Πρόκειται για ένα είδος αναπαραστατικού λαικού θεάτρου που δεν δίστασε να διακωμωδήσει και στηλιτεύσει την πολιτική και θρησκευτική εξουσία τής εποχής του και αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου ευρωπαικού θεάτρου.
Στο σεμινάριο θα δοθούν τα βασικά εργαλεία τεχνικής για τη σωματική αναπαράσταση,τη μάσκα,τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική διάσταση του συγκεκριμένου είδους,που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα είδη θεάτρου.
Θα παρουσιαστούν οι σωματότυποι των βασικών χαρακτήρων,μαζί με τις μάσκες τους και τις ιδιότητες τους.
Με την βοήθεια του ρυθμού,της αναπνοής,της μουσικής,του λόγου και του τραγουδιού θα συγκροτήσουμε μικρά σύνολα αλληλεπιδράσεων των χαρακτήρων.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο θεατρικής εκπαίδευσης με κέφι,γέλιο,μπρίο, σωματική άσκηση και έκφραση.
Μια εισαγωγή στη μάσκα και το θαυμαστό κόσμο της commedia dell arte !!

 

Διάρκεια 12 ώρες 

Κόστος 50 ευρώ (με δήλωση συμμετοχής μέχρι 9/3/20)
60 ευρώ (με δήλωση αργότερα από τις 10/3/20 ή απευθείας στο σεμινάριο)
Δήλωση συμμετοχής: 2285032678 / 6977551920
info@cycladia.org / fb: cycladia culture

πληροφορίες: 6939266625

Βιογραφικό Παναγιώτη Σταθόπουλου

Γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (1994-1998) με δασκάλους τους Ιάκωβο Ψαρρά, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Ελένη Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη και Μαρία Σκούντζου.
Από το 1997 παίζει σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας, στο Εθνικό Θέατρο και σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδο, Χίο).
Από το 2007 ασχολείται και με την εμψύχωση θεατρικών ομάδων και την διδασκαλία υποκριτικής, ανεβάζοντας παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το 2008 ιδρύει στη Ρόδο μαζί με τον Ιταλό ζογκλέρ Aldo Viral την ομάδα θεάτρου δρόμου Circo Bahalo η οποία πραγματοποιεί παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδυάζοντας την ζωντανή μουσική, το θέατρο δρόμου και νούμερα τσίρκο. Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 8 άτομα, ζογκλέρ, ακροβάτες, ηθοποιούς και μουσικούς.
Από το 2009 μελετά και εμβαθύνει στο σύστημα και την τεχνική της μάσκας Comedia dell' arte με δάσκαλο και συνεργάτη τον Camilo Bentancor.
Το 2013 εγκαθίσταται στην Μυτιλήνη, συνεχίζοντας την διδασκαλία υποκριτικής σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθετώντας παραστάσεις, παραμένοντας παράλληλα ενεργός ηθοποιός.
Παίζει κιθάρα, σάζι, τζούρα, κυρίως πολίτικο λαούτο και τραγουδά με διάφορα σχήματα και ορχήστρες σε Αθήνα, Ρόδο και Μυτιλήνη.

Κυκλαδία . Δαμαλάς, Νάξος 84302 . Κυκλάδες
info @ cycladia.org

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News