Νάξος: "Ελένη" και "το λουρί του Σωκράτη" από τη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσόεροι από εμάς γνωρίζουμε την "Ελένη" του Ευριπίδη. Την έχουμε διαβάσει ως παιδιά του Λυκείου και την έχουμε δει στο θέατρο. Πόσοι όμως γνωρίζουν το "λουρί του Σωκράτη"; Την παράσταση για παιδιά του Δημήτρη Ποταμίτη; Είναι ένα έργο συμμετοχής για παιδιά. Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας σκύλος που ζει στο δάσος, ο Σωκράτης, ο οποίος ξεκινάει ένα ταξίδι για να βρει το αρχοντικό λουρί του πατέρα του στην πόλη. Στο ταξίδι του αυτό θα συναντήσει πολλούς, που θα τον εμποδίσουν, αλλά και θα τον βοηθήσουν. Είναι ένα έργο που μιλά για τη ζωή στη φύση και στην πόλη, τη φιλία, την αγάπη, τις αξίες της ζωής, τη δικαιοσύνη και κυρίως την ελευθερία.

Τι σχέση έχει ο Ποταμίτης με τον Ευριπίδη; Εκτός του ότι είναι συγγραφείς και έζησαν στην Αθήνα; Μα το γεγονός ότι τα έργα τους επιλέχθηκαν από τη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νάξου ώστε να κλείσει η φετινή σχολική χρονιά... Η "Ελένη" θα ανέβει στις 16 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο "Ιακ. Ψαρράς" στο Γυμνάσιο Νάξου και το "λουρί του Σωκράτη" τρείς ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου και πάλι στον ίδιο χώρο... Συντελεστές; οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου... Και για τους πιο μυημένους, η "Ελένη" έχει ήδη ανέβει πριν από περίπου ένα μήνα... 

Και έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε το σχετικό σχόλιο από το blog του σχολείου... Απ όπου έχουμε και τις σχετικές φωτογραφίες... Και εκεί αναφέρουν: " Συνδυάζοντας τη θεωρία ( διδασκαλία) με την πράξη (θέατρο), οι μαθητές της Γ Γυμνασίου προετοίμασαν παρουσίασαν, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 στο αμφιθέατρο του σχολείου, την τραγωδία «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη.

Η τραγωδία αυτή, αν και γραμμένη 2.500 χρόνια πριν, παραμένει επίκαιρη για τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει. Μερικά από αυτά είναι η ματαιότητα του πολέμου, η αντίθεση ανάμεσα στο «είναι» και το «φαίνεσθαι», ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα φαινόμενα, στην αλήθεια και το ψέμα. Οι μαθητές διδάχτηκαν να αποστρέφονται τη βία,  να αγωνίζονται για την ειρήνη και  να επιζητούν την ουσία των πραγμάτων και όχι τις εντυπώσεις, γιατί στην ουσία βρίσκεται η αλήθεια.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες,  κ. κ.  Μαγκανάρη Στυλιανή και Βίσκα Αικατερίνη, προετοιμάσαμε την παράσταση έχοντας ως επιδίωξη: την βαθύτερη κατανόηση του διδασκόμενου κειμένου, την παιδεία που προέρχεται από τον κόσμο των ιδεών της δραματικής ποίησης, την αισθητική απόλαυση και την προετοιμασία του εφηβικού κοινού για τον κόσμο του «θεάσθαι».

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν ταλέντα και ευαισθησίες, να υποτάξουν το «εγώ» στο «εμείς» , να απολαύσουν τη διαδρομή στο ταξίδι αυτό. Θέλουμε να πιστεύουμε πως προσθέσαμε στους μαθητές μας μια όμορφη ανάμνηση, στην οποία θα επιστρέφουν χαμογελώντας στα κατοπινά τους χρόνια, για να αντλήσουν αγάπη, τρυφερότητα και αισιοδοξία.

οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις των ρόλων τους. Τα εξαιρετικά σκηνικά έφτιαξε ο κ. Σπύρος Χατζής και τον ευχαριστούμε πολύ.

Επίσης ευχαριστούμε το ΓΕΛ Νάξου και τον εκπαιδευτικό κ. Γουσόπουλο, τον κ. Ιωάννη Ματάκια καθώς και το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπως και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση. Τέλος στον ήχο ήταν ο κ. Γ. Δεουδές τον οποίο επίσης ευχαριστούμε. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για το αποτέλεσμα!!!