Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΘέατροΝάξος: Θα φιλοξενήσει το 2020 τις θεατρικές συναντήσεις

Νάξος: Θα φιλοξενήσει το 2020 τις θεατρικές συναντήσεις

|

Η 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί στη Νάξο (σ.σ. αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο), η οποία κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών θα είναι αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη – Νέος πρόεδρος μετά από δεκαπέντε χρόνια θητείας της Μαρίας Βενέτη, ο Στέλιος Μάρκου – Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Δεσύπρης 

Ενα μεγάλο «κεφάλαιο» στην ιστορία της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου έκλεισε την 2η Φεβρουαρίου, κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση των μελών της στην Αθήνα. Η επί δεκαπενταετίας πρόεδρος της ΟΕΘΑ Μαρία Βενέτη παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Στέλιο Μάρκου, όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες. Το Σώμα συμπληρώνουν οι: Γιάννης Δεσύπρης (Αντιπρόεδρος), Ελένη Τσιγιάννη (Γενικός Γραμματέας), Μαρία Φούτσου (Ταμίας), Δημήτρης Βαμβακούσης (Ειδικός Γραμματέας), Κώστας Ματθαίου (Έφορος Υλικού) και Βαγγέλης Ντάβας (Μέλος).

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η απελθούσα πρόεδρος κ. Βενέτη αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας κατά το έτος 2019. Μετά την εγγραφή τριών νέων μελών, η ΟΕΘΑ αριθμεί 42 μέλη εκ των οποίων τα 40 είναι ενεργά και πιστοποιημένα. Όσον αφορά τη λειτουργία του Δ.Σ. έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις με φυσική παρουσία των μελών του, στη Ρόδο για την προετοιμασία της 31ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, δύο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της και μία στην Αθήνα. Όλο το χρόνο, τα μέλη ήταν σε συνεχή επαφή προκειμένου να οργανωθούν οι δράσεις της ΟΕΘΑ χωρίς επιβάρυνση του ταμείου της.

Το πρόγραμμα «Το Θέατρο Ταξιδεύει» διεξήχθη κανονικά καθώς είχε εξασφαλίσει πίστωση 22.000 ευρώ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018. Εντός του Μαρτίου εστάλη η προκήρυξη του προγράμματος που όριζε τη διάρκεια μέχρι τον Οκτώβρη με εξαίρεση τους δύο θερινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Συμμετοχή δήλωσαν δεκατρείς ομάδες από τις οποίες, συμμετείχαν τελικά οκτώ, μία από τις Κυκλάδες, δύο από τα Δωδεκάνησα και πέντε από το Βόρειο Αιγαίο.

Οργανωτικά προβλήματα λόγω πολιτικών ανακατατάξεων και… παραιτήσεις

Η 31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, όπως αποφασίσθηκε στη Γενική Συνέλευση του 2019. Η απόφαση πάρθηκε μετά από επιστολή του Δημάρχου που δεσμευόταν να καλύψει δαπάνες συνολικού ποσού 50.000€ που περιλάμβανε δαπάνες εξοπλισμού δύο αιθουσών, μετακινήσεις εντός της Ρόδου με λεωφορεία και δαπάνες προβολής (αναμνηστικό, τυπογραφικά, τσάντες).

Όπως υπογραμμίστηκε από την κ. Βενέτη, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις παρουσιάσθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μεσολάβησης των αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών.

«Ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν έκανε τίποτε από όσα υποσχέθηκε ούτε  δέσμευσε κάποια ποσά για το σκοπό αυτό. Η νέα Δημοτική Αρχή Ρόδου άργησε να ορίσει αντιδημάρχους και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα προσέγγισης παρά τις άοκνες προσπάθειες των τοπικών ομάδων. Έτσι όταν πήγαμε στο Ρόδο αρχές Σεπτεμβρίου για διαμόρφωση του προγράμματος δεν  καταφέραμε να δούμε τον Δήμαρχο  παρά το γεγονός ότι παρευρισκόταν και η κ. Αλβανού, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και είχε μεσολαβήσει και επιστολή της κ. Καλογήρου προς τον νέο Δήμαρχο, να συνεργασθεί μαζί μας για την επιτυχία της Συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι χώροι που είχαν επιλεγεί για τη Συνάντηση ήταν το Δημοτικό Θέατρο, η αίθουσα στο Ροδίνι και η αίθουσα του Κολλεγίου Ρόδου

Όταν διαπιστώθηκε ότι στο Ροδίνι δεν είχε γίνει καμία εργασία, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΟΕΘΑ να κρατήσει σαν κύριες αίθουσες το Δημοτικό Θέατρο και την αίθουσα του Κολλεγίου Ρόδου και να χρησιμοποιηθεί επίσης το Ανοικτό Θέατρο που ανήκε στο Δήμο. Οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν πολλές συνολικά 29: τέσσερις από Ν. Λέσβου, πέντε από Ν. Χίου, δύο από Ν. Σάμου, έξι από Ν. Δωδεκανήσου και δώδεκα από Ν. Κυκλάδων. Στη συνέχεια συντάχθηκε το πρόγραμμα, όπως εξυπηρετούσε τις αφίξεις και τις σκηνικές απαιτήσεις κάθε παράστασης και κοινοποιήθηκε στις ομάδες με την προειδοποίηση ότι μπορεί να μην καταβληθεί στις ομάδες η προβλεπόμενη από την προκήρυξη δαπάνη οδοιπορικών ή μέρος αυτής. Αποτέλεσμα αυτής της προειδοποίησης ήταν τρεις ομάδες από το Βόρειο Αιγαίο να αποσύρουν τη συμμετοχή τους (Το θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου, η Θεατρική Ομάδα πασπARTου Μυτιλήνης και η θεατρική ομάδες ΜΕΑΣ «Λήμνος»).

Δεκαπέντε ημέρες πριν τη Συνάντηση, ενώ υπήρχαν ακόμη ανοιχτά θέματα για την ομαλή διεξαγωγή της, αφού ο Δήμος δεν είχε προχωρήσει σε διαδικασία ανάθεσης της τεχνικής κάλυψης και των λεωφορείων, η αφίσα που πρότειναν οι θίασοι απορρίφθηκε από τον βασικό χρηματοδότη της διοργάνωσης, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση από μέλος του Δ.Σ. της Γ. Γραμματέως  κ. Διονυσίας Κασίου και απόσυρση της συμμετοχής δύο ομάδων (Θεατρικό Εργαστήρι Κω και DUENDE Ικαρίας). Το Δ.Σ. της ΟΕΘΑ για να αντιμετωπισθεί η κρίση προσκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση εν μέσω της Συνάντησης την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, που κατέληξε σε ένα ψήφισμα που στάλθηκε στο Υπουργείο.

Στην 31 Συνάντηση συμμετείχαν τελικά 24 ομάδες (εκ των οποίων η μια από τη Ρόδο) και διεξήχθη κανονικά παρά τις δυσκολίες και τις βροχές καθώς είχαμε προνοήσει να υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν οι παραστάσεις που προγραμματίσθηκαν στο Ανοικτό Θέατρο στο γειτονικό Δημοτικό Θέατρο.

83920924_10212694913207689_4552224798964449280_o.jpg

Παραστάσεις σε κατάμεστες αίθουσες

Στη Ρόδο προσήλθαν από όλο το Αιγαίο περίπου 530 άτομα. Εκτός από τις παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις. Μια από αυτές ήταν η  προβολή του ντοκιμαντέρ «Αιγαίο, πολλά πρόσωπα, ένα πάθος» που γυρίστηκε στη Χίο από τον σκηνοθέτη Πάνο Κέκα στο πλαίσιο της εορταστικής 30ης Συνάντησης και χρηματοδοτήθηκε με επί πλέον κονδύλι από την Γ.Γ.ΑΙ. & Ν.Π.

Τα μέλη των θεατρικών ομάδων συμμετείχαν σε συζητήσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα τα πρωινά με θέμα τις παραστάσεις που είδαν το προηγούμενο διήμερο και παρακολούθησαν σεμινάριο  θεατρικού μακιγιάζ και ειδικών εφέ με την Μαρία Κυδωνιέως.

Τέλος στο  τέλος της Συνάντησης και στην φιλόξενη αίθουσα «Ροδίνι», όλοι μαζί διασκέδασαν στην καθιερωμένη πλέον «Αιγαιοπελαγίτικη Συνάντηση χορών και γεύσεων», γευόμενοι τα προϊόντα που οι ομάδες έφεραν από τα νησιά τους αλλά και αυτά που απλόχερα πρόσφεραν οι ομάδες της Ρόδου, με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας από Ρόδιους καλλιτέχνες.

Όλες τις μέρες οι αίθουσες ήταν κατάμεστες, πράγμα που αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για τους ερασιτέχνες. «Τα νησιά μας έχουν προβλήματα επικοινωνίας και πρόσβασης και έτσι κάτοικοι ακόμη και κοντινών νησιών πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση. Το ερασιτεχνικό θέατρο και ιδιαίτερα οι «Συναντήσεις» έφεραν σε επαφή και δημιούργησαν άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου», κατέληξε η κ. Βενέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκε το θέμα της εξεύρεσης περισσότερων οικονομικών πόρων για τη συνέχεια και την αναβάθμιση των συναντήσεων. Επιπλέον, αποφασίστηκε να προταθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η διεξαγωγή της 32ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Νάξο (σ.σ. αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο), η οποία κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών θα είναι αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Νάξος – Αλιευτικό καταφύγιο: Τομές στη χερσαία ζώνη, τι γίνεται με το έργο; (video)

Διακόπηκαν οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου- Εντοπίστηκαν αρχαία, έρχονται δύτες, ξεκίνησαν τομές στη χερσαία ζώνη (video)

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες