Νάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Αύριο (04/09) έχει .. Εμπορο της Βενετίας

Η Βενετία του 16ου αιώνα ακμάζει. Ο μεγαλέμπορος της Βενετίας Αντόνιο δανείζεται χρήματα από τον Εβραίο τοκογλύφο Σάιλοκ για να βοηθήσει το νεαρό και απένταρο φίλο του Μπασάνιο να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του. Ωστόσο, όταν η μέρα της πληρωμής φτάνει και ο έμπορος δεν έχει ξεπληρώσει αφού οι θύελλες έχουν πλήξει τις ναυτιλιακές του επιχειρήσεις. Τότε ο αδίστακτος Σάιλοκ απαιτεί την πληρωμή του, που δεν είναι άλλη από μια λίβρα από τη σάρκα του Αντόνιο.

Η υπόθεση από το «To Merchant Of Venice» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και "διφορούμενα" έργα του Shakespeare που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004 σε σκηνοθεσία του Michael Radford (Il Postino). Είναι μια «κωμωδία» με βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις και σκοτεινή ατμόσφαιρα, που προκάλεσε την προβληματική αιώνων, κυρίως λόγω του έντονου συναισθήματος αντί-σημιτισμού που εκδηλώνεται στο έργο. Ευτυχώς, ο Radford ξεπέρασε με δεξιοτεχνία αυτό το αγκάθι μένοντας ταυτόχρονα πιστός στο πνεύμα του έργου: στον πρόλογο του φιλμ τοποθετεί χρονικά τα τεκταινόμενα, καταδικάζοντας ολοφάνερα τις αντισημιτικές εκδηλώσεις των ελισαβετιανών χρόνων.

Και τη ταινία αυτή θα δούμε αύριο το βράδυ, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 9 το βράδυ) στα πλαίσια της δράσης «Η ταινία της Τετάρτης» στο Θεατρικό Μουσείο «Ιακ. Καμπανελλης». Εκεί που η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΠΑ και το «Ιακ. Καμπανέλλης» ώστε να προσφέρουν για μία ακόμη βραδιά (σ.σ. ελεύθερη είσοδο) μία ταινία που προέρχεται από τους κορυφαίους θεατρικούς (και όχι μόνο) συγγραφείς…

Ο Radford ήθελε να δημιουργήσει έναν κινηματογραφικό «Έμπορο» και τα κατάφερε. Με μια έξοχη αναπαράσταση της Βενετίας του 16ου αιώνα, χωρίς να καταφύγει στην «κλασική» πια μεταφορά στη σύγχρονη εποχή, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και σχεδόν αρρωστημένη, που σε εισάγει αμέσως στο κλίμα του έργου. Τα ομιχλώδη κανάλια και οι μυστηριώδεις βενετσιάνικες μάσκες εποχής κυριαρχούν στα προσεγμένα πλάνα. Ο Jeremy Irons είναι έξοχός στο ρόλο του απελπισμένου εμπόρου, ενώ για πρώτη φορά πέρασε από το μυαλό μας ότι ο Σάιλοκ ίσως τελικά να ήταν Νεοϋορκέζος. Ο Al Pacino είναι λίγο πιο φωνακλάς από όσο χρειάζεται, ωστόσο στέκεται αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων. Από την άλλη, ο νεαρός Fiennes με την Πόρσια- Collins, μάλλον προσπάθησαν να μας θυμίσουν κάτι από την επιτυχία του Shakespeare In Love. Όπως και να ‘χει, ο «Έμπορος» του Radford παραμένει μια πολύ καλή κινηματογραφική καταγραφή ενός έργου κλασικού, με σεβασμό στο πνεύμα και κυρίως στον υπέροχο σεξπηρικό λόγο.
 

Αυθεντικός τίτλος: The Merchant of Venice

Είδος: Δραματική, Ταινίες Εποχής

Σκηνοθέτες: Michael Radford

Ηθοποιοί: Al Pacino, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Jeremy Irons, Mackenzie Crook, Περισσότεροι

Διάρκεια: 138'

Έτος προβολής: 2004

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα cinemanews.gr