Σαντορίνη - Εν Οδώ: Η Λυσιστράτη επί σκηνής

Σαντορίνη - Λυσιστράτη

''ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ" από την Θεατρική Ομάδα  Θήρας Εν Οδώ του Αντώνη Γάκη
Πέμπτη 30/6 - Παρασκευή 1.7 Λύκειο Φηρων 20:00 

Πρόβουλος η Marilena Savidis

Σκηνικά -Κουστούμια Κωνσταντίνα Βαμβακούση -Φωτεινη Μελέτη 

Συνδιοργάνωση ΔΑΠΠΟΣ

Στην αρχαία Αθήνα, κατά την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, οι γυναίκες με επικεφαλής τη Λυσιστράτη αποφασίζουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους. Ανάμεσα στις συγκεντρωμένες γυναίκες, ξεχωρίζουν εκτός από τη Λυσιστράτη, η Αθηναία Κλεονίκη, η νεαρή Μυρρίνη, και η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ.

Την αρχική ιδέα έχει συλλάβει η Λυσιστράτη η οποία για αυτόν το λόγο έχει συγκαλέσει κρυφά όλες τις Αθηναίες αλλά και αντιπροσώπους από τις υπόλοιπες πόλεις. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται αλλά όταν εκείνη τους προτείνει την κήρυξη ερωτικής αποχής μέχρι οι άντρες να αποφασίσουν τη λήξη του πολέμου, αρχικά διαφωνούν. Τελικά και μετά από έντονους δισταγμούς πείθονται όταν η σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ με αποφασιστικότητα προσχωρεί στο σχέδιο της Λυσιστράτης. Η απόφαση σφραγίζεται με όρκο πάνω στο κρασί.

lisistrati.jpgΤην ίδια στιγμή ακούγονται φωνές ενθουσιασμού από την Ακρόπολη, σημάδι πως το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Λυσιστράτης πέτυχε. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν κυριεύσει την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο των δημοσίων χρημάτων με τα οποία επιδοτούντο οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Η συγκέντρωση των γυναικών διαλύεται. Στη σκηνή μπαίνει τώρα ο Χορός που αποτελείται από ηλικιωμένους άντρες και ακολουθεί ένας δεύτερος Χορός από ηλικιωμένες γυναίκες. Οι άντρες, εξοργισμένοι από την ανταρσία των γυναικών, έρχονται κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά κρατάνε σταμνιά με νερό. Αρχίζει η αναμέτρηση. Οι άντρες απειλούν τις γυναίκες με τους πυρσούς τους, και οι γυναίκες τούς κατατροπώνουν αδειάζοντας τα σταμνιά τους πάνω στις φωτιές των αντρών.

Στη σκηνή έρχεται ένας ηλικιωμένος Πρόβουλος (μέλος μιας δωδεκαμελούς επιτροπής διακεκριμένων πολιτών, που είχε σκοπό τον αυστηρό έλεγχο της οικονομίας). Ως εκπρόσωπος της εκκλησίας του Δήμου, προστάζει τους τοξότες που τον ακολουθούν να συλλάβουν τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως δεν το επιτρέπουν.

Η Λυσιστράτη και ο Πρόβουλος επιδίδονται σ’ έναν αγώνα λόγων, όπου ο γυναικείος Χορός παραστέκεται στη Λυσιστράτη και ο αντρικός στον Πρόβουλο. Η Λυσιστράτη επαναλαμβάνει στον Πρόβουλο την απόφαση των γυναικών να επιβάλουν την ειρήνη, και ο Πρόβουλος εκδιώκεται από τις γυναίκες. Η αποχή έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη και για τα δύο φύλα. Όμως οι άντρες έχουν αρχίσει να αισθάνονται πολύ βαριές τις συνέπειες. Οι γυναίκες τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Λυσιστράτης, τους προκαλούν όσο γίνεται περισσότερο χωρίς όμως τελικά να υποκύπτουν στις επιθυμίες τους. 

Πρωταγωνιστούν:

Χιλλορη Μποάμια - Λυσιστράτη

Έλενα Λυγνού - Καλονίκη

Σταυρουλα Καραμπατζακη - Μυρρίνη

Μαρια Βάλβη - Λαμπιτώ

Πρώτη του Χορού - Γριά Εβίνα Μαξούρη

Πρώτος των Γερόντων - Γέρος Δημητρης Γακης 

Χορός Γυναικών

Αναστασία Τσαλοκώστα

Μαριλετα Καραμπατζακη 

Φένια Δελιδακη 

Φωτεινή Φύτρου 

Αναστασια Παλαιοδημοπουλου 

Προβουλος Μαριλενα Σαββίδου

Χορός Γερόντων 

Λευτερης Φραγκουλης ( Κινησίας)

Ματινα Χατζηανδρέου

Μηλιτσα Γκαραγκουνη

Κλαύδιαν Ευσταθιαδης 

Μαρία Σιγάλα  

Σκηνικά Κουστούμια Κωνσταντινα Βαμβακουση -Φωτεινη Μελέτη 

Με τη συνδιοργάνωση του ΔΑΠΠΟΣ 

Γεν είσοδος 9 ευρώ 

Φοιτητές 5 ευρώ 

Μαθητές -ΑΜΕΑ-Άνεργοι δωρεάν

ΔΙΆΡΚΕΙΑ 100 ΛΕΠΤΑ

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News