σσσ ήρθε ο Επιθεωρητής (video+photo)

Το θέατρο και πάλι θα γεμίσει για μία εβδομάδα τη ζωή μας… Από σήμερα Πέμπτη  30 Απριλίου και έως τις 3 Μαΐου στο «Ιάκωβος Καμπανέλης» (ώρα έναρξης 21:00) ανεβαίνει «ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκογκόλ. Δράστες το Πολιτιστικό – θεατρικό Σωματείο Νάξου «οι Μυθοποιοί» που θα προσπαθήσουν να γοητεύσουν για μία ακόμη φορά του νησιού… Σκηνοθέτης η Αντωνία Τούπη και τις χορογραφίες υπογράφει η Μαρία Τούπη και τους ρόλους της καταπληκτικής επίκαιρης κωμωδίας ενσαρκώνουν ερασιτέχνες Ναξιώτες ηθοποιοί. Να σημειώσουμε ότι οι παραστάσεις είναι μονές (ώρα έναρξης 21:00) το εισιτήριο είναι στα 5 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δωθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αντιδράσεις

Και για όσους δεν ξέρουν την συγκεκριμένη παράσταση, ο λόγος στον ίδιο τον Ρώσο συγγραφέα, ο οποίος σημείωσε ότι «Στον Επιθεωρητή μου επιδίωξα να συγκεντρώσω και να σατιρίσω μια για πάντα ό,τι σάπιο υπάρχει στη Ρωσία, όλες τις αδικίες που διαπράττονται, εκεί ακριβώς όπου θα είχαμε την αξίωση να βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη". Τι είναι ο «Επιθεωρητής»; Αποτελεί όχι μονάχα τη λαμπρότερη διακωμώδηση της τσαρικής γραφειοκρατίας, αλλά και της κοινωνικής διαφθοράς σε όποια χώρα και σε όποια ιστορική περίοδο κι αν τη συναντάμε. Για αυτόν το λόγο ο Γκόγκολ δέχθηκε ανελέητες επιθέσεις την επομένη της πρώτης παράστασης του Επιθεωρητή. Με αφορμή αυτές τις επιθέσεις γράφει στο φίλο του Στσέπκιν: "Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι κωμωδιογράφος. Την παραμικρή αλήθεια -ακόμη και ίχνος αυτής της αλήθειας- αν πεις, έχεις να αναμετρηθείς όχι μονάχα με άτομα, αλλά με ολόκληρες τάξεις".

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη παράσταση του «Επιθεωρητή» στο θέατρο γίνεται χάρη στην παρέμβαση του ίδιου του Τσάρου, και υποσκελίζει ακόμα και το αριστούργημα του Πούσκιν Μπόρις Γκοντούνοφ. Το έργο ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, τόσο θεματολογικά όσο και υφολογικά, έκανε πάταγο. Το κοινό χωρίζεται στα δυο. Όσοι μέσα σ’ αυτό βλέπουν τον εαυτό τους γίνονται έξαλλοι και ζητούν την απαγόρευση του και την άμεση τιμωρία του Γκόγκολ. Να εξοριστεί πάραυτα στη Σιβηρία!  Όσοι διαθέτουν πνεύμα ριζοσπαστικό, το βλέπουν από τη σωστή σκοπιά του, ως μια αυστηρή, βίαιη, καταλυτική, και συνάμα χιουμοριστική και λυτρωτική κριτική της υπάρχουσας ρωσικής πραγματικότητας, και όχι μόνον. Γιατί και σήμερα ακόμα, ο Επιθεωρητής, είναι ένα έργο επίκαιρο, πρωτότυπο και νεανικό, μια και οι γραφειοκρατίες υπάρχουν, είναι εδώ, καταδυναστεύουν και δυσκολεύουν τη ζωή μας, σωρεύοντας δεινά και προβλήματα στον βίο όλων μας.

Λίγα λόγια το έργο

"Ο Επιθεωρητής", το θεατρικό αριστούργημα του Γκόγκολ, ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο μηνών, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 1835. Η υπόθεση τού έργου εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας όπου οι κρατικοί υπάλληλοι -από τον επικεφαλής τους, τον Έπαρχο, ως τον τελευταίο στην ιεραρχική κλίμακα- συμπεριφέρονται ως δυνάστες του λαού, με κύρια και ουσιαστική τους ασχολία τις απάτες, τους εκβιασμούς και τον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων που ζουν στην επαρχιακή αυτή πόλη. Όμως, αυτή η ιδεατή κατάσταση για τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού διαταράσσεται ξαφνικά από την είδηση ότι επίκειται η άφιξη ενός υψηλόβαθμου Επιθεωρητή, ο οποίος έχει σκοπό να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που δεν τα ασκούν όπως πρέπει. Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, έρχεται ινκόγκνιτο. Και ενώ οι φήμες οργιάζουν, ένας ξένος, με ύφος αρκετά αυστηρό και με ανάλογους τρόπους, φθάνει στο πανδοχείο της πόλης. Όλοι υποπτεύονται πως είναι ο Επιθεωρητής, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τον κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου, με το όνομα Χλεστιακόβ, που επιστρέφει από την άδειά του απένταρος, καθώς έχει χάσει όλα του τα λεφτά στα χαρτιά και δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε για τη διαμονή του στο πανδοχείο. Ο Έπαρχος τον καλεί σπίτι του για να εξασφαλίσει την εύνοια του κυρίου Επιθεωρητή. Ο τελευταίος, δηλαδή ο ασήμαντος Χλεστιακόβ, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, τρομοκρατεί τους πάντες και ερωτοτροπεί με τη γυναίκα και την κόρη του Επάρχου. Όμως, ακόμη και όταν ο Χλεστιακόβ φεύγει, ένας νέος κύκλος βασάνων ανοίγει για τους κρατικούς υπαλλήλους αυτής της πόλης καθώς, αυτήν τη φορά, καταφθάνει ο πραγματικός Επιθεωρητής».

Διανομή

Έπαρχος Αντόν Αντόνιβιτς : Κώστας Παγώνης

Δημόσιος Υπάλληλος Πετρούπολης, Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ: Γιάννης Μανδηλαράς

Σύζυγος Επάρχου, Άννα Αντρέγιεβνα: Νατάσσα Παγώνη

Κόρη Έπαρχου, Μαρία Αντόνοβα: Μαρίνα Μαργαρίτη

Δικαστής, Αμός Φιοντόροβιτς Λιάπκιν Τιάπκιν : Μανώλης Νικολαράκης

Επόπτρια Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Λουκία Λούκιτς Χλοπόφ : Πόπη Γιαμπουρά

Επίτροπος Κοινωφελών Ιδρυμάτων, Μάσα Φιλίπποβιτς Ζεμλιάνκα: Βασιλική Γενοφιάν

Διευθύντρια Ταχυδρομείου, Ελένα Κουσμίτς Σπιόκιν : Ευδοκία Ψαρρά

Κάτοικος πόλης, Ιβάν Φραγκίσκοβιτς Ντομπτσίνσκι : Βαγγέλης Φραγκίσκος

Κάτοικος πόλης, Ιβάν Φραγκίσκοβιτς  Μπομπτσίνσκι : Νίκος Φραγκίσκος

Υπηρέτης του Δημ. Υπαλήλου, Οσίπ : Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Καμαριέρα Πανδοχείου: Αγάθη Χάλκου

Διευθυντής αστυνομίας , Στεπάν Ίλιτς Ουχλοβιόρτοφ : Βασίλης Μανωλάς

Αστυνομικός, Σβιστουνόφ : Γιάννης Μαγγιώρος

Σύζυγος Εμπόρου : Κυριακή Σαρρή

Σύζυγος Εμπόρου : Τατιάνα Μπασδάνη

Υπηρέτρια έπαρχου,  Μίσκα : Αθηνά Αγγεράτου

Χορευτικό έναρξης & Φινάλε: Μαρία Τούπη, Αντωνία Τούπη, Βασίλης Μανωλάς

Παραδοσιακό χορευτικό: Μαρία Τούπη, Αντωνία Τούπη, Ρένα Κουστένη

Να σημειώσουμε ότι οι φωτογραφίες και το βίντεο προέρχονται από το Studio Kouros - Πέτρος Κονδύλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News