Αφορολόγητη ζώνη δημιουργούν οι Τούρκοι

Η Τουρκία βιώνει μία δύσκολη οικονομική περίοδο λόγω των εντάσεων στα Ανατολικά της σύνορα (Κούρδοι, Σύριοι) αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών σε τουριστικά κεφάλαια…. Όμως, οι Τούρκοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Και μάλιστα τη στιγμή που η Ελλάδα αναγκάζεται από τους δανειστές της (!!!) να επιβάλει τον εξοντωτικό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε ποσοστό 23% στον τουρισμό σε όλα τα νησιά, η Τουρκία δημιουργεί ακριβώς απέναντι από κάθε νησί  (Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος) «Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες», όπου μαρίνες, ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα θα έχουν μηδενική φορολογία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών ειδικά από το χώρο της κρουαζιέρας και του yachting.

Το πρόγραμμα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Habertürk. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες” να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σε τουριστικά θέρετρα όπως η Κρήνη (Çeşme), που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, τα Δίδυμα (Didim) απέναντι από τη Σάμο, η Αλικαρνασσός (Bodrum) απέναντι από την Κω, η Μαρμαρίδα (Marmaris), απέναντι από τη Ρόδο και άλλες περιοχές δυτικά της Αττάλειας (Antalya).

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι με το σχέδιο αυτό θα τονωθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στην Τουρκία, λέγοντας ότι και η Ελλάδα έχει κάνει κάτι ανάλογο με διαφορετική concept. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η σχετική συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Δασών, για την ταχεία υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει πηγή πλούτου για την Τουρκία. Σε αυτό που παρουσιάζεται να είναι μια τουριστική έκδοση ζωνών Duty Free, ο τουρίστας δε θα πατά ουσιαστικά σε τουρκικό έδαφος, κάτι που μειώνει τη γραφειοκρατία.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την περιοχή των ακτών της δυτικής Τουρκίας –την οποία οι Τούρκοι, για πολιτικούς λόγους και με σκοπό τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεών τους στο Αιγαίο, ονομάζουν «Περιοχή Αιγαίου»– και θα συνεχιστεί σε περιοχές δυτικά της Αττάλειας.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, αφού το κράτος θα παραχωρήσει τη γη, οι ιδιώτες θα κάνουν τις επενδύσεις και όλες οι συναλλαγές θα είναι απαλλαγμένες από ΦΠΑ αλλά και από οποιονδήποτε άλλο φόρο. Επίσης, το μοναδικό της περίπτωσης είναι ότι οι Τούρκοι που θα μπαίνουν στις περιοχές αυτές θα χρησιμοποιούν το διαβατήριό τους και θα είναι να σαν πατούν έδαφος μιας άλλης χώρας. Κι όπως τόνισε: “Θα πραγματοποιηθεί μικρό ποσοστό κατασκευών και όλα θα γίνουν στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου.  Θα υπάρξει μηδενικός φόρος για ψώνια και διαμονή”, προσθέτοντας ότι όσοι εργάζονται εκεί θα έχουν το ίδιο πλεονέκτημα.
Πηγή: dimokratiki.gr – Pontos-news.gr