Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΔράσεις του Δήμου Ιου για το 2016

Δράσεις του Δήμου Ιου για το 2016

|

Περίπου 90.000 ευρώ αναμένεται να ρίξει στην…τουριστική αγορά η Ιος σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της και να πάρει κομμάτι πίτα

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι στις Κυκλάδες προχωρούν στην ανακοίνωση δράσεων και κυρίως του σχεδίου που έχουν για την τόνωση της εικόνας τους ενόψει του 2016. Η Σύρος προηγήθηκε με την έγκριση προϋπολογισμού ύψους +200.000 ευρώ και τώρα έρχεται ο Δήμος Ιητών να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των δικού του ενεργειών ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Και όπως διαβάζουμε: εγκρίθηκε από το Δήμο Ίου το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νησιού με προϋπολογισμό 92.300 ευρώ  για το έτος 2016 Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου η Ίος, δέχεται κάθε έτος περίπου 100.000 επισκέπτες , έλληνες και αλλοδαπούς. Με τον τουρισμό ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ο αριθμός των αλλοδαπών επισκεπτών τα τελευταία έτη έχει αρχίσει και φθίνει και κατά το έτος 2011 παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός και στους έλληνες επισκέπτες λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Το έτος 2012 και έως σήμερα παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών και ο Δήμος θεωρεί ότι σε αυτό έχει συμβάλει κατά πολύ η διαφημιστική καμπάνια μέσω του προγράμματος τουριστικής προβολής του δήμου Ιητών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Ο στόχος της τουριστικής προβολής είναι να αναδειχτεί το νησί ως τουριστικός προορισμός, να προβληθούν οι ομορφιές του νησιού, τα καταλύματα, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τα θαλάσσια σπορ, ο θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός, να διευκολυνθεί ο επισκέπτης και να αισθανθεί οικεία κατά την διάρκεια των διακοπών του, να αναδειχτούν τα μονοπάτια και να προωθηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός, να οργανωθεί σωστά και επαγγελματικά το site (διαδίκτυο) του Δήμου Ιητών, με παράλληλη προβολή των επαγγελματιών και διαφήμισης του νησιού. Επίσης να προγραμματιστεί η λήψη στατιστικών στοιχείων που να αφορούν τους επισκέπτες προκειμένου να γίνει η οργάνωση των ενεργειών για τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το έτος 2014 ο δήμος Ιητών λόγω έλλειψης κλαδικών συλλόγων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια 2011-2012-2013, έχοντας αναλάβει την τουριστική προβολή του νησιού, πήρε μέρος στην Τουριστική έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη, στην Τουριστική έκθεση EXPO ATHENS στην Αθήνα, στην ΒΙΤ στο Μιλάνο, στην διεθνή έκθεση του Βερολίνου, έγινε παρουσίαση του νησιού σε tour operators στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μέσω ιδιωτών, συμμετείχε σε ημερίδα για την προώθηση της κρουαζιέρας στο νησί που διοργάνωσε η εταιρεία που εκτελεί την κρουαζιέρα, έστειλε έντυπο υλικό στην έκθεση στο Όσλο και στην Μόσχα, φιλοξένησε δημοσιογράφους, bloggers, γαστρονόμους δημοσιογράφους, εντάχθηκε στο πρόγραμμα leader για την δημιουργία γραφείου τουριστικής προβολής, σε συνεργασία με επιχειρηματίες του νησιού έδωσε προσφορές ως τύπο διαφήμισης, προβλήθηκε το νησί  σε έντυπα, ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο, ιστότοπο, συνέχισε την συνεργασία με την εταιρεία managment, δόθηκαν συνεντεύξεις δημάρχου και προέδρου τουριστικής επιτροπής σε κανάλια ελληνικά και ξένα. Αυτή η πολύπλευρη προσπάθεια δείχνει να αποδίδει καρπούς καθότι για το έτος 2015 παρατηρείται σημαντική αύξηση των επισκέψεων στο νησί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

– ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Παρατηρήθηκε ότι στις τουριστικές εκθέσεις υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αφίσες και ηλεκτρονικό υλικό όπως CD.

Προκειμένου για την κάλυψη σε έντυπο υλικό, κατά την παρουσία σε τουριστικές εκθέσεις αλλά και για εσωτερική διανομή (κατόπιν αιτήσεων επισκεπτών), απαιτούνται τα εξής:

Α. Διπλής όψεως χάρτης του νησιού. Στη μία πλευρά οδικός χάρτης και στην άλλη χάρτης με διαδρομές μονοπατιών και οδηγού θρησκευτικού τουρισμού.

Β. Επανέκδοση του ήδη υπάρχοντος εντύπου σε πολλές γλώσσες. ΄Εκδοση ενός εντύπου στα αγγλικά, ιταλικά, ρώσικα, γερμανικά, νορβηγικά, γαλλικά, ισπανικά.

Γ. ΄Εκδοση φυλλαδίου με όλες τις επιχειρήσεις του νησιού. Η έκδοση αυτή μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά από τους επαγγελματικούς συλλόγους.

Δ. Εκτύπωση αφισών. Παρατηρήθηκε, από την παρουσία σε εκθέσεις, μεγάλη ζήτηση σε αφίσες.

Ε. Έκδοση CD με βίντεο και φωτογραφίες του νησιού και πληροφοριακό υλικό

-ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η παρουσίαση του νησιού σε τουριστικές εκθέσεις είναι επιβεβλημένη. Στόχος  είναι οι εκθέσεις:

Λονδίνο – world travel market

Θεσσαλονίκη – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Αθήνα –Greek Tourism EXPO

Κωνσταντινούπολη- Emitt

Στοκχόλμη- Greekland Panorama

Μιλάνο- ΒΙΤ

Βερολίνο – ΙΤΒ

Όσλο- Παρουσίαση του νησιού σε Εμπορικό Κέντρο

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι γίνονται εκδηλώσεις παρουσίασης τουριστικών προορισμών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα κυρίως πρωτευουσών κρατών με παράλληλη παρουσίαση είτε χορευτικών συγκροτημάτων είτε παραδοσιακών προϊόντων. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνηθίζονται στις Σκανδιναβικές χώρες και υπάρχει πρόθεση για συμμετοχή κυρίως στο Όσλο και σε πόλη της Δανίας, όταν θα υπάρχει  μία τέτοια πρόταση από την εταιρεία management που υποστηρίζει τον Δήμο. 

Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος προβολής τουριστικού προορισμού είναι η παρουσίαση τριών ή τεσσάρων νησιών ταυτόχρονα σε ελληνικές πρεσβείες στις πρωτεύουσες χωρών παρουσία εκπροσώπων του τοπικού τύπου και επαγγελματιών εισαγωγέων. Ήδη ο Δήμος συμμετείχε στην Βιέννη σε εκδήλωση τέτοιου είδους που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Επειδή είναι εν ενεργεία ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ιου-Σικίνου-Φολεγάνδρου-Ανάφης, σε κάποιες από αυτές τις εκθέσεις, όπως στο ΜΕΤΡΟ (Σύνταγμα-Αθήνα) και στην έκθεση Τροφίμων για την παρουσίαση των παραδοσιακών προϊόντων, θα μπορούσε να γίνει παράλληλη παρουσίαση των τεσσάρων νησιών, όπως είχε γίνει στην παράλληλη προβολή στην έκθεση ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα το 2011. Επίσης θα πρέπει να προωθηθεί η ιδέα της οργάνωσης μιας ελληνικής βραδιάς στο ΄Οσλο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Σκανδιναβίας μιας και η Νορβηγική νεολαία έχει ιδιαίτερη προτίμηση για την ΄Ιο.

-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η προβολή τουριστικών προορισμών μέσω του διαδικτύου και η όλο και περισσότερη χρήση του σε όλο τον κόσμο επιβάλλει την παρουσία του δήμου σε αυτόν τον τομέα. Ο δήμος Ιητών προσβλέπει συνεργασία με εταιρεία προώθησης και διαφήμισης στο διαδίκτυο με εμπειρία στο χώρο. Ο Δήμος Ιητών στην ιστοσελίδα του έχει συμπεριλάβει, όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και την προβολή των αξιοθέατων.

-ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Α. Συντήρηση και βελτίωση της ιστοσελίδας του Δήμου

Β. Συνεργασία με εταιρεία για προώθηση e-mail με τουριστικά θέματα και προσφορές σε εξειδικευμένα σύνολα πελατών

Γ. Δημιουργία «τράπεζας-αρχείου e-mail» επισκεπτών, σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού ( η χρησιμότητά του έγκειται στην συνεχή επαφή με τον πελάτη).

Δ. Διαφημιστική προώθηση τριών ή τεσσάρων μηνών σε travel websites.

Ε. Έκδοση CD με βίντεο ή φωτογραφίες

-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MARKETING-ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Προκειμένου το νησί αλλά και ο Δήμος να ξεφύγει από τις ερασιτεχνικές προσπάθειες προβολής οι οποίες στο παρελθόν έγιναν χωρίς να στηριχτούν σε στατιστικά στοιχεία όπως εθνικότητες επισκεπτών, διερεύνηση αγορών και ηλικιών κ.α. έχει ήδη συνεργαστεί και θα συνεργαστεί με συμβουλευτική εταιρεία που έχει εξειδίκευση στο τουριστικό marketing. Η (οποιαδήποτε) εταιρεία θα πρέπει μέσα στις υποχρεώσεις της να εντάξει και την παράδοση στατιστικών στοιχείων στο Δήμο Ιητών.

-ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Για τις καταχωρήσεις σε ελληνικά έντυπα και περιοδικά που προβάλλουν το νησί, τις ομορφιές του και τα παραδοσιακά προϊόντα (βραβευμένο διεθνώς τυρί), είναι απαραίτητη η συνεργασία με ειδικό σύμβουλο και ο οποίος θα συνεργάζεται με την εταιρεία marketing-προβολής για τα καλλίτερα αποτελέσματα. Ο εν λόγω σύμβουλος θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να φέρει την τουριστική επιτροπή του Δήμου Ιητών σε επαφή τόσο με τα εγχώρια έντυπα, όσο και με τα τηλεοπτικά κανάλια για συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσίαση του νησιού και των παραδοσιακών προϊόντων.

-ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Η φιλοξενία και η ξενάγηση των δημοσιογράφων ειδικών τουριστικών εντύπων αλλά και εβδομαδιαίων περιοδικών είναι επιβεβλημένη καθώς μπορεί να αποτελέσει όχημα διαφήμισης με χαμηλό κόστος. Κατά το έτος 2015 φιλοξενήθηκαν Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι bloggers και δημοσιογράφοι γαστρονομίας που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν και έγιναν 46 δημοσιεύσεις για το νησί σε διεθνή έντυπα τουρισμού.

-ΠΟΡΟΙ

Ο δήμος Ιητών κάθε χρόνο εντάσσει στον προϋπολογισμό του τα εξής κονδύλια:

1. Για την έκδοση φυλλαδίων 15.000 ευρώ

2. Για την συνεργασία με την εταιρεία management 15.000 ευρώ

3. Για την συμμετοχή σε εκθέσεις 20.000 ευρώ

4. Για την φιλοξενία και τις δημοσιεύσεις 15.000 ευρώ

5. Για το διαδίκτυο και την ιστοσελίδα 9.000  ευρώ

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι προσφορές που κάνουν οι επαγγελματίες τόσο σε φιλοξενίες όσο και σε προσφορές σε προϊόντα.  Προκειμένου ο δήμος να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για την προβολή του νησιού μιας και ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων του νησιού μας, προτείνεται στην οικονομική Επιτροπή του δήμου η επιβολή ενός τέλους τουριστικής προβολής, τέλος που έχουν ήδη αποδεχτεί στις δημόσιες διαβουλεύσεις οι κάτοικοι της Ίου.

Πηγή: Tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...