Ελλάδα - "Mein Schiff 6": Το 3ο τεστ έδειξε και "καθαρά" και τα 12 μέλη του πληρώματος

Αρνητικά ήταν τα 12 τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στα μέλη του πληρώματος που χθες, Δευτέρα, είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό.  Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα τεστ, που βγήκαν θετικά είχαν γίνει σε εργαστήριο στην Κρήτη και προκάλεσαν γενική επιφυλακή, με το πλοίο να καταπλέει στον Πειραιά. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για το τρίτο τεστ στα 12 μέλη του πληρώματος που αρχικά είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό από μοριακό έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί στην Κρήτη. Ο έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο.

Σήμερα το πρωί όταν έφτασε το πλοίο στον Πειραιά συνεργείο του ΕΟΔΥ πήρε εκ νέου δείγματα από τους 12 ναυτικούς και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προκειμένου να γίνει νέος μοριακός έλεγχος και να επιβεβαιωθεί ότι τα κρούσματα αυτά είναι όντως αρνητικά.

Ωστόσο, στους επιβάτες δεν έχει γίνει κάποιο τεστ ανίχνευσης, καθώς όλοι είχαν υποβληθεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Αβεβαιότητα

Σε επικοινωνία της «Κ» με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, πάντως, έγινε γνωστό πως ο Οργανισμός πραγματοποιεί δειγματοληψία και από τις επιφάνειες και χειρολαβές από τις επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όντως δεν υπάρχει κρούσμα, πλην όμως δεν προχώρησε σε τεστ στο σύνολο του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρωμα έχει πλήθος 666 άτομα. Το 20% του πληρώματος πραγματοποιεί τεστ κάθε 15 ημέρες. Τίθεται έτσι το ερώτημα κατά πόσο τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, που είναι πράγματι τα προβλεπόμενα, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υγειονομικές συνθήκες σε χώρους συνωστισμού, όπως είναι τα πλοία, σχολιάζουν πηγές της αγοράς. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο και πότε το πλοίο θα αποπλεύσει. Ούτε εάν επιβάτες του ζήτησαν να αποβιβαστούν εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει ενσκήψει.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία TUI Cruises σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, τα 12 μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου.

Προσθέτει δε, ότι διαθέτει σύστημα διαδικασιών διαχείρισης κρούσματος Covid-19 στο πλοίο, το οποίο είναι σε ισχύ και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News