Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα - Ν. Μαρτάκης: " Τουρισμό θέλουμε, είμαστε σε θέση να τολμήσουμε;"

Ελλάδα – Ν. Μαρτάκης: ” Τουρισμό θέλουμε, είμαστε σε θέση να τολμήσουμε;”

|

Αρθρο του Νότη Μαρτάκη με βάση τις εξελίξεις στον τουρισμό και τι πραγματικά θέλουμε και εάν μπορούμε να τολμήσουμε ποντάροντας στον καταδυτικό και αεροπορικό τουρισμό 

Η χώρα ζεί, χωρίς αμφιβολία , ημέρες τουριστικής ευδαιμονίας. ‘Οχι στο σύνολό της και όχι παντού με τους ίδιους ρυθμούς. Υπάρχουν κάποιοι που ενθαρρύνονται από τη διαπιστούμενη αύξηση των αναζητήσεων, χωρίς να υπολογίζουν ότι η αναζήτηση δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε κράτηση.

Του Νότη Μαρτάκη (*)

Αλλά και αυτό είναι μια ένδειξη. Υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι παντού η χώρα πάει καλά και, άρα, είναι λογικό να πηγαίνει και ο δικός τους τόπος. Αυθαίρετο το συμπέρασμα, αλλά σεβαστό.

Άλλωστε και στην περίπτωση των αναζητήσεων και στη λογική του όλοι πάνε καλά, η διαφορά θα φανεί στο τέλος. Αυτά όμως ανήκουν στην σφαίρα των επιδιωκόμενων εντυπώσεων για προφανείς λόγους. Γιατί όλα θα κριθούν στα έσοδα , στην επιμήκυνση, στις πληρότητες και στις διανυκτερεύσεις. Και αυτά κάποιοι– σκόπιμα – τα αγνοούν.

martakis.jpgΔεν θα ασχοληθούμε σήμερα με τη μάχη των εντυπώσεων. Ούτε με το ποιος τόπος πάει καλύτερα από τον άλλον επειδή τάχα μάντεψε καλύτερα και κατάφερε περισσότερα. Θα επιχειρήσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Γιατί, αν δεν το έχουμε καταλάβει, η εφετινή είναι η χρονιά των ταξιδιών εκδίκησης (revenge travel) που μετά την πανδημία αναγορεύθηκε σε νέα τάση. Οι άνθρωποι θέλησαν να «πάρουν πίσω το αίμα τους» από τον εγκλεισμό και τον ψυχολογικό καταναγκασμό της πανδημίας. Και ξεχύθηκαν σε όλες τις γωνιές της γής. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για το μέλλον από πλευράς ενεργειακών πόρων και εισοδηματικών αποθεμάτων.

Οι πάροχοι των τουριστικών υπηρεσιών ζούνε ήδη μια ευδαιμονία που όσο πρόσκαιρη και αν φαντάζει τους αρκεί για να θεωρήσουν τον εαυτό τους τυχερό που καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ο λογαριασμός θα έρθει βέβαια στο τέλος. Και σίγουρα δεν θα είναι απόλυτα ευχάριστος. Εκτός αν οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις , κλείνοντας τη σεζόν μείνουν με σχετικά γεμάτα ταμεία.

Είναι σαφές ότι σε αυτή τη συγκυρία και με αυτές τις προοπτικές δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε, και να δούμε λίγο μακρύτερα από τη μύτη μας. Τι σημαίνει αυτό? Έχουμε μπροστά μας ένα κακό που μπορεί, αν θέλουμε, να μας διατηρήσει στη «ζωή» από πλευράς τουριστικής ανάπτυξης. Το κακό είναι η ύφεση που όπως δείχνει θα έχει τη μορφή Αρμαγεδώνα. Το καλό είναι ότι αυτό το οικονομικό τσουνάμι θα βγάλει εκτός αγοράς – έστω και πρόσκαιρα- άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Ήδη ο Bloomberg έχει προβλέψει χρεωκοπίες σε Αίγυπτο, Τυνησία και Μαρόκο που αντλούν σημαντικό μερίδιο του μεσογειακού τουρισμού από την Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί, ή έστω αν υπάρχει ο φόβος ότι θα συμβεί, η Ελλάδα ως ασφαλέστερη χώρα θα έχει πλεονέκτημα, τουλάχιστον στις αναζητήσεις για τις οποίες κάποιοι, όπως είπαμε, ήδη επιχαίρουν εκ του ασφαλούς (και εκ του αδαούς, θα έλεγα). Τότε όμως είναι δυνατόν η αναζήτηση να μετατραπεί σε κράτηση για την αποφυγή ταλαιπωριών από επιβάτες που μπορεί να εγκλωβιστούν σε χώρες που θα αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν.

Και γεννιέται το ερώτημα: Αρκεί αυτό? Να περιμένουμε δηλαδή την καταστροφή του ανταγωνιστή για να επιβιώσουμε εμείς? Όχι βέβαια. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι revenge travel από τον επόμενο χρόνο, τέλος ! Άρα, τι?

Η τουριστική Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ένα βήμα μπροστά. Να αξιοποιήσει κάθε εναλλακτική δυνατότητα που θα την κρατήσει ψηλά σε έσοδα. Και αυτά δεν είναι άλλα από ειδικές θεματικές μορφές τουρισμού. Θα αναφερθούμε με συντομία σε δύο : στον καταδυτικό και στον αεροπορικό τουρισμό.

Σήμερα ο  οργανωμένος καταδυτικός τουρισμός πρωταγωνιστεί και αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποτελεί θαλάσσια δραστηριότητα που εισφέρει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, των τοπικών κοινωνιών αλλά και ολόκληρων χωρών. Αρκεί να διέπεται από εκσυγχρονισμένη νομοθεσία και να μην εξελίσσεται με ερασιτεχνισμούς χάρη και μόνο των περίφημων εντυπώσεων. Η Αλόννησος το προσπαθεί εδώ και χρόνια, ενώ πολλές άλλες περιοχές όπως η Μακρόνησος και η νήσος Πάτροκλος κοντά στο Λαύριο θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πρότυπα καταδυτικά πάρκα.

Ο αεροπορικός, από την πλευρά του, είναι η περιήγηση τουριστών είτε με ιδιόκτητο είτε με μισθωμένο αεροσκάφος χωρητικότητας 2 έως 6 ατόμων. Ο αεροπορικός τουρισμός είναι θεματικός τουρισμός, όπως οι καταδύσεις για παράδειγμα και σαν είδος αεροπορίας λέγεται Γενική Αεροπορία. Η Ελλάδα με το εκτεταμένο δίκτυο ανακαινισμένων αεροδρομίων στα περισσότερα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του είδους του τουρισμού. Το τόλμησε η Μήλος και ακολουθούν και άλλοι προορισμοί.

Τόσο η κατάδυση όσο και ο αεροπορικός τουρισμός προσελκύει άτομα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που εντάσσονται – ή θα έπρεπε να εντάσσονται- στις ποιοτικές αναζητήσεις μιας τουριστικής πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η χρονιά που διανύουμε μας προ(σ)καλεί να τολμήσουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Το αποτέλεσμα θα κριθεί , όπως λέει και το τραγούδι, στο ..χειροκρότημα.. 

(*) Ο Νότης Μαρτάκης είναι Πρόεδρος του ομίλου MTC GROUP και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ στα θέματα Τουρισμού


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη