Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα: Οι Αμερικανοί εξυμνούν τους Ελληνες γιατί κάποια πράγματα τα κάνουμε καλύτερα

Ελλάδα: Οι Αμερικανοί εξυμνούν τους Ελληνες γιατί κάποια πράγματα τα κάνουμε καλύτερα

|

Από τις ουκ ολίγες ευχές που απευθύνουμε με κάθε ευκαιρία ακόμη και για το ίδιο γεγονός, τις δυνατές φωνές που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε,  μέχρι τη φιλοξενία και το …φραπέ, το φαγητό και τον εορτασμό του Πάσχα, το αμερικανό CNN αποκαλύπτει γιατί οι Ελληνες ξεχωρίζουν… Απολαύστε αυτόν τον δεκάλογο

Ξέρετε ότι μπορούμε να πούμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ευχές στη διάρκεια ενός γάμου; Γνωρίζετε ότι είμαστε οι μόνοι που με μία απλή κίνηση (βλ φραπέ) φτιάχνουμε τον ωραιότερο καφέ στο κόσμο; Έχετε σκεφτεί ότι παραμένουμε πιστοί στο κάπνισμα όταν όλος ο πλανήτης το έχει περιορίσει εδώ και μία δεκαετία; Αμ το φαγητό; Αμ τις φωνές όταν συναντάμε κάποιο γνωστό στο δρόμο; Μπορεί κι άλλοι λαοί (ακόμη και οι γείτονες είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά του χάρτη) να έχουν ανάλογες συνήθειες, αλλά τόσες μαζεμένες όχι… Και το CNN – το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο – ελέω και της 25ης Μαρτίου, σκέφτηκε να παρουσιάσει σε ένα άρθρο του, τον δεκάλογο των συνηθειών που κάνουν την Ελλάδα ξεχωριστή ως χώρα προορισμού για διακοπές… Άλλωστε, όλος ο χρόνος (πριν την εκδήλωση της πανδημίας) για τους Έλληνες (σ.σ. όπως μας βλέπουν ακόμη οι Αμερικανοί) είναι μία γιορτή… 

«Ακόμη και οι καθημερινές υπηρεσίες που σηματοδοτήσουν την περίοδο πριν από το Πάσχα έχουν καταργηθεί, ενώ οι γάμοι και τα βαπτίσματα έχουν αναβληθεί» αναφέρει το CNN, με την πένα ενός Έλληνα. «Όμως όσοι γνωρίζουν καλά τη χώρα δεν εκπλήσσονται από την προσαρμογή τους στα περιοριστικά μέτρα – επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε μερικοί από τους ανθρώπους με τον πιο υγιεινό τρόπο στον πλανήτη. Για να βοηθήσετε να φέρουμε λίγο φως σε σκοτεινές στιγμές και να γιορτάσετε την ιδιαίτερη μέρα της χώρας, εδώ είναι μια διασκεδαστική ματιά στα άλλα πράγματα που κάνει η Ελλάδα καλύτερα», αναφέρει το άρθρο.

Ευχές

Οι Έλληνες έχουν μια επιθυμία για κάθε περίσταση, τόσο πολύ ώστε οι ξένοι να χάνονται συχνά στο λαβύρινθο της εθιμοτυπίας. Στις περισσότερες χώρες, ένα ξερό συγχαρητήρια αρκεί για την πλειονότητα των περιστάσεων. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δείχνουμε μία προτίμηση στις εξατομικευμένες ευχές. Μία για κάθε περίσταση. «Να ζήσετε» και «Βίον ανθόσπαρτον», λέμε στους γάμους. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και ευχή για τους καλεσμένους των γάμων που τυχαίνει να είναι ελεύθεροι: «και στα δικά σας». «Καλή πρόοδο» ευχόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση ή μία καινούρια δουλειά. «Πολύχρονος» σε όσους γιορτάζουν. «Καλή λευτεριά» στις εγκυμονούσες. «Άξιος» για τους κουμπάρους.

«Καλορίζικο», όταν κάποιος αγοράζει κάτι, από κινητό, μέχρι αυτοκίνητο. Αυτό, όμως, που μοιάζει να μπερδεύει τους ξένους περισσότερο είναι ότι πρωτοτυπήσαμε και στον θάνατο, εδραιώνοντας και σε αυτή την ατυχή-τουλάχιστον- περίσταση μία πρέπουσα ευχή: «καλό παράδεισο».

Η ιστιοπλοΐα

Παρά το γεγονός ότι είναι διάσημος για έναν ναύτη που έχασε τον δρόμο του για 10 χρόνια – ο Όμηρος και η θρυλική του «Οδύσσεια» – η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο με συνολική αξία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Πειραιάς, κοντά στην Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στη Μεσόγειο με ετήσιο μέσο όρο 7,1 εκατομμύρια επιβάτες. Σε κανονικές περιόδους, διακοπές κάνοντας ιστιοπλοΐα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος της Ελλάδας, ιδιαίτερα αν είστε κουρασμένοι να μείνετε σε ένα μέρος και προτιμάτε να κολυμπήσετε σε μοναχικούς κολπίσκους και όχι να βρεθείτε σε παραλίες με ξαπλώστρες.

Οι φωνές στο δρόμο 

Χμμ Τί σχέση μπορεί να έχουν οι φωνές με την χώρα; Προφανώς, όταν επισκέπτεται κάποιος την Ελλάδα, παρατηρεί ότι οι κάτοικοί της είναι θορυβώδεις. Απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους. Αν και συνομιλούν φιλικά, ένα απαίδευτο αυτί θα συμπέραινε ότι καυγαδίζουν.

Εκτός ελληνικού εδάφους, έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η συνήθεια αυτή προέρχεται ίσως από τους ναυτικούς που έπρεπε να φωνάζουν ο ένας στον άλλον. Άλλοι ενοχοποιούν μία παρεξηγημένη επίδειξη ανδρισμού. Δίχως αμφιβολία, όμως, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί γιατί οι γυναικείες φωνές συνήθως υπερτερούν των ανδρικών.

Ο κρύος καφές (φραπέ) 

Ξεχάστε το μουσακά, το γιαούρτι ή το τζατζίκι: η πιο σημαντική μας συνεισφορά στη διεθνή κουζίνα είναι ο φραπές.
Δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα, γιατί είναι ένας θρίαμβος της απλότητας έναντι της τεχνολογίας.

Η ιστορία μας

Κανείς δεν αμφισβητεί το παρελθόν της χώρας, αλλά μάλλον οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερα κολλημένους σε αυτό. Το άρθρο υποστηρίζει πως οι κάτοικοί της Ελλάδας διδάσκονται αρχαία ιστορία, βυζαντινή και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, συνειδητοποιούν από νωρίς ότι το παρελθόν της χώρας είναι πιο λαμπρό από των άλλων.  Η φράση «όταν εμείς κάναμε πολιτισμό εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα» έχει κυκλοφορήσει και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι καπνιστές

Το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο. Μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί στο εξωτερικό για τον καθολικό αντικαπνιστικό νόμο και την αισθητή μείωση των καπνιστών στην χώρα, η οποία πλέον συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο, επικαλούμενο το ποσοστό του 37%, ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πάσχα

Όπως και να έχει, το δημοσίευμα αναγνωρίζει τα έθιμα του Πάσχα και τη μοναδικότητά τους. Κάθε μέρα της μεγάλης εβδομάδας έχει τη σημασία της, τη διατροφή της, ενώ η εκκλησία και η τελετή σε αυτήν πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η κατάνυξη της μεγάλης Παρασκευής, ο ενθουσιασμός του Μεγάλου Σαββάτου και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους τουρίστες, ενώ το άρθρο δεν θα μπορούσε να παραλείψει την «mageiritsa».

Η φιλοξενία

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων. Γίνεται, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα.

Σπουδές στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 38 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν αξιοθαύμαστες καριέρες στο αντικείμενό τους, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν στην μαμά πατρίδα.

Καλό φαγητό

Συνήθως στα σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μία από τις χιλιάδες αγορές αγροτών που αναδύονται στους δρόμους κάθε χωριού και πόλης – ακόμα και στην πρωτεύουσα. Τα μενού εστιατορίων είναι γεμάτα με κρέας και ψάρια, των οποίων τα συστατικά έχουν καταψυχθεί και δεν αγοράζονται νωπά από τον τοπικό κρεοπωλείο ή τον ιχθυοπαραγωγό.

Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές κρίσεις στην ιστορία της και όταν τελειώσει η σημερινή, η σκηνή των φαγητών θα είναι η πρώτη που θα αναπηδήσει αμέσως – γι ‘αυτό είμαι βέβαιος, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες