Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΕπίγειος παράδεισος

Επίγειος παράδεισος

|

Η Δονούσα σύμφωνα με το περιοδικό του thetoc.gr αποτελεί έναν μικρό παράδεισο για …λίγους και εκλεκτούς 

Είναι που για να βρεθείς στην αγκαλιά της πρέπει να ταξιδέψεις μακριά; Είναι που οι κάτοικοι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμία ενασχόληση με τον τουρισμό και οδηγήθηκαν εκεί από τους… «επίμονους» ταξιδιώτες που βρίσκουν καταφύγιο χαλάρωσης και ηρεμίας στα χωριά της; Είναι που και οι φανατικοί της επισκέπτες -που αν θα μπορούσαν θα «έπιναν»… αλμυρό νερό στ’ όνομα της, για να δηλώσουν την πίστη τους- κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό τις αυθεντικές ομορφιές της; Είναι η «σιωπηλή» παραδοχή ότι η Δονούσα, θα «δίνεται» σε όσους επιδιώκουν να «γειωθούν» όσο περισσότερο μπορούν στον ιερό χρόνο των διακοπών, είτε μέσω της ελεύθερης κατασκήνωσης και του γυμνισμού; Μόνο αν πατήσεις το άγριο ορεινό της έδαφος θ’ ανακαλύψεις την κάνει την Δονούσα ξεχωριστή. Εμείς, με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού του Nidibou, θα σου πούμε αυτά που χρειάζεσαι για να νιώσεις λίγη απ’ τη μαγεία της!

Είναι το βορειότερο των μικρών ανατολικών Κυκλάδων και για κάποιους, απ’ τα πιο όμορφα νησιά μας – ίσως γιατί είναι αρκετά απομακρυσμένο και δεν το «χάλασαν» οι ορδές των τουριστών, σίγουρα πάντως για την απλοϊκή, αυθεντική ομορφιά του.

Το νησί πάντως έχει καθημερινή σύνδεση με Νάξο, χάρις στην παντός καιρού ύπαρξη του διάσημου «Σκοπελίτη» και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο με το καράβι που έρχεται από τον Πειραιά και «πιάνει» στο λιμάνι του Σταυρού κάθε βράδυ γύρω στις 12.

Δονούσα ή Δενούσα ή Δόνουσα ήταν το όνομα της από την αρχαιότητα, αν και πολλές φορές αυτό άλλαξε ξανά στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η Δονούσα εμφανίζεται στον Βιργίλιο με την ονομασία «Viriden» λόγω της άφθονης βλάστησης και του πράσινου μαρμάρου της, ενώ οι ξένοι ναυτικοί, τον 19ο αιώνα, την ονόμαζαν «Stenoza» ή «Spinosa».

Στη μυθολογία, η Δονούσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σχέσης του Διονύσου με την Αριάδνη, αφού ο θεός την επέλεξε για να μεταφέρει εκεί την εκλεκτή του και να την προστατέψει από τον Θησέα, που εν τω μεταξύ, την είχε εγκαταλείψει στη Νάξο. Σίγουρα πάντως κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους το νησί υπήρξε τόπος εξορίας ενώ τον Μεσαίωνα χρησίμευε ως πειρατικό ορμητήριο.

Το νησί, που έχει επιφάνεια μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ψηλότερο σημείο τον Πάπα, στα 383 μέτρα, είναι ο παράδεισος των περιπατητών και των φυσιολατρών, αφού σε λίγες μόνο ώρες μπορεί κάποιος να το περπατήσει απ’ άκρη σ’ άκρη ή απλά να το διασχίσει για να φτάσει σε κάποιες από τις μαγευτικές αμμουδερές του παραλίες. Το πρώτο που βλέπεις φτάνοντας στο νησί είναι ο Σταυρός που είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με τα χαρακτηριστικά αμφιθεατρικά χτισμένα κάτασπρα σπίτια, τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τα πλακόστρωτα δρομάκια με τις φούξια μπουκαμβίλιες.

Εδώ εξάλλου έφτιαξαν τα πρώτα σπίτια οι κάτοικοι, που ήρθαν από την Αμοργό και έχτισαν και την ομώνυμη εκκλησία με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο. Σήμερα εδώ θα βρεις ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγα καταστήματα, ATM τραπέζης, ενώ εδώ, σε ένα κτήριο στεγάζονται και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.

Σ’ ένα λόφο του Σταυρού, δεσπόζει και το ξωκλήσι της Παναγίας, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και που προσφέρει το ιδανικό «σκηνικό» για ρομαντικούς γάμους καθώς σουρουπώνει και υπό το φως του φεγγαριού.

 «Αγκαλιά» με την Παναγία θα δεις και την εκκλησία του Αη Γιάννη, σ’ ένα όμορφο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα.

Αφού πάρεις την πρώτη δροσιά στην παραλία του χωριού, ετοιμάσου για την πρώτη απόβαση στον Κέδρο: με χαλαρό βηματισμό, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, το φιδίσιο μονοπάτι θα σου δώσει τα πρώτα διαπιστευτήρια του νησιού: συναρπαστική θέα στα απόκρημνα κοφτερά βράχια, νερά σε βαθύ μπλε που σκάνε στη λευκή άμμο, κέδροι για σκιά και τα απομεινάρια του αντιτορπιλικού «Orion» στο βυθό, που περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Και ναι, ο Κέδρος είναι η «οργανωμένη ανοργάνωτη» παραλία για κάμπινγκ στο νησί.

Το νησί είναι αρκετά ορεινό κι έτσι οι κάτοικοι για πολλά χρόνια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία. Είναι όμως και σπουδαίος ψαρότοπος. Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του στο νησί.

Πατατάτο -δηλαδή κρέας κοκκινιστό με πατάτες – καβουρμάς – κομμάτια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος – αξιαλομυζήθρα και γιαπράκια – τα κοινώς λεγόμενα ντολμαδάκια – είναι τα εδέσματα της τοπικής κουζίνας. Μην αποφύγεις να τα δοκιμάσεις, συνοδεύοντας τα με ρακόμελο.

Το νησί έχει συνολικά τρεις οικισμούς: τη Δονούσα, την Καλοταρίτισσα και τη Μερσίνη. Η τελευταία, που απέχει 6,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι, κρύβει εκπλήξεις: δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις έναν μεγαλοπρεπή πλάτανο καθώς και μια πηγή που αναβλύζει κρύο τρεχούμενο νερό – τη μοναδική πηγή σε όλο το νησί. Από εδώ θα πάρεις και τη λάντζα, τη βάρκα που θα σε πάει στις απομακρυσμένες εξωτικές παραλίες του νησιού.

Η Δονούσα είναι το νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν το τοπικό μικρό λεωφορείο πηγαινοέρχεται όλη την ημέρα στον -μοναδικό – ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νησιού, ενώ μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τα μονοπάτια που συνδέουν τον Σταυρό με τον οικισμό της Καλοταρίτισσας είτε με τη Μερσίνη – έτσι θα δεις και τον σχεδόν ακατοίκητο οικισμό της Μεσσαριάς.

Ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού, είναι το Λιβάδι. Χρειάζεται βέβαια… ψυχική προετοιμασία αφού απαιτείται μισή ώρα πεζοπορίας, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο. Θα το καταλάβεις όταν διαπιστώσεις ότι εδώ είναι το βασίλειο των γυμνιστών και των ελεύθερων κατασκηνωτών που «ξαποσταίνουν» στη σκιά των κέδρων.

Άλλη μια διαδρομή που δεν πρέπει να χάσεις είναι η βόλτα στη Φωκιοσπηλιά με τη λάντζα που θα πάρεις από το Μερσίνη. Πρόκειται για μια ενάλια σπηλιά με τις υπέροχες αποχρώσεις του μπλε. Η βουτιά επιβάλλεται!

Στα βορειανατολικά θα βρεις τον τρίτο παραθαλάσσιο οικισμό της Δονούσας, την Καλοταρίτισσα, στα 10 χιλιόμετρα απ’ το λιμάνι.

Θα την επισκεφτείς για τις πολλές παραλίες της, κυρίως για την Τρυπητή με την άγρια ομορφιά και τη θέα στο γειτονικό Σκυλονήσι.

Μην παραλείψεις τέλος να βουτήξεις στο Φύκιο, στο Βαθύ Λιμενάρι, στον Άσπρο Κάβο, στη Μέσα Άμμο ή, αν σου αρέσει το ψάρεμα, να τραβήξεις προς τις βραχονησίδες γύρω απ’ το νησί, το Σκυλονήσι, τις Μάκαρες και τους Μελάντιους.

Πηγή: thethoc.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες