Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει όνειρα. Όλοι κάτι ζητάμε στη ζωή μας…. Είτε αυτό είναι χρήματα, είτε ευτυχία, είτε υγεία, είτε ένα υπέροχο ταξίδι στο εξωτερικό, είτε την ιδανική σύζυγο στο πλευρό μας. Ποιο όμως ήταν το όνειρο του Πέτερ Πόστελ;. Ποιος είναι αυτός; Ένας γερμανός πολίτης. Ο οποίος έκανε πρόσφατα το όνειρό του πραγματικότητα. Και τι σχέση έχει με την Ελλάδα; Μα το όνειρό του ήταν να αγοράσει με τη σύνταξή του ένα μικρό εξοχικό στο Σούνιο και να έχει θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Ε, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.

Χάρη στην κρίση, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και αγόρασε το σπίτι των ονείρων του. Όμως, δεν είναι μόνος. Ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές (από απλούς ανθρώπους, έως γραφεία real estate) προσανατολίζονται στην αγορά ελληνικής γης, καθώς πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά και η πτώση των τιμών ευνοεί τέτοιου είδους «ανοίγματα». Σε αυτή τη νέα τάση αγορών με προορισμό την Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με κεντρικό άρθρο που έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Ευκαιρίες με θέα θάλασσα».

Και φτάνουμε στον ήρωα του κειμένου… Όπως μεταφέρει στην Ελλάδα το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, Deutsche Welle, το παράδειγμα του συνταξιούχου Πέτερ Πόστελ είναι ενδεικτικό και δεν είναι το μοναδικό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αγόρασε το εξοχικό των ονείρων του στο Σούνιο πληρώνοντας ένα χαμηλό τίμημα (μόλις 98.000 ευρώ για κατοικία 85 τ.μ.), καθώς ο Έλληνας ιδιοκτήτης του χρειαζόταν επειγόντως χρήματα, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ήρθαν στη χώρα 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες, μια αύξηση 22,1 % σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Και σε όλο και περισσότερους φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ η Ελλάδα, που αποφασίζουν να ψάξουν για ένα εξοχικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι ξένοι αγοραστές έφεραν στη χώρα τους πρώτους έξι μήνες σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το 2013».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, όποιος επενδύει σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα εξοχικό σε σχετικά χαμηλή τιμή. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.