Γαλάζιες Σημαίες: Αφαιρέθηκαν δύο σημαίες σε Ανδρο και μία στη Ρόδο

Κάποια πράγματα αλλάζουν… Και αυτό έχει να κάνει και με τον θεσμό που αφορά τις «Γαλάζιες Σημαίες» όπου χρόνο με το χρόνο τα κριτήρια είναι και πιο αυστηρά. Και έτσι την φετινή σεζόν είδαμε στη Σαντορίνη την υποστολή πέντε από τις έξι σημαίες και στην Ανδρο, την αντίστοιχη κίνηση για δύο εξ αυτών…

Η πρώτη κίνηση είχε γίνει στη Σαντορίνη στις 30 Ιουλίου όπου όπως είχαμε αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα " αφαιρέθηκαν Γαλάζιες σημαίες από την Σαντορίνη. Σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι πέντε αντί για τρεις. Και είναι αυτές σε Ακτή Αγ. Γεώργιος, Ακτή Καμάρι 1, Ακτή Καμάρι 2, Ακτή Περίβολος και Ακτή Περίσσα… Ο λόγος της υποστολής; η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα 33 κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε. Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική». 

Κα στην περίπτωση της Ανδρου; όπως είχαμε αναφέρει σε σχετική δημοσίευση της 30ης Αυγούστου  "αφαιρέθηκαν οι γαλάζιες σημαίες από τις ακτές της Χρυσής Άμμου και του Αγίου Πέτρου. Ο λόγος πως κάποιες από τις παραμέτρους καθαριότητας στην ακτή και κανόνων ασφάλειας που δεν πληρούνταν κατά τον έλεγχο. Η ευθύνη τήρησης των προδιαγραφών και για τις δύο βαραίνει τον Δήμο Άνδρου, καθώς είναι αυτός που κάνει την αίτηση και έχει την ευθύνη. Αντιθέτως, τη σημαία διατήρησαν η ακτή Δελαβόγια, που την αίτηση κάνει και τις προδιαγραφές τηρεί το ξενοδοχείο Αναιρούσα και η ακτή στο Μπατσί που είναι στον Δήμο Άνδρου».

Και όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα από την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" έχουμε...   Οκτώ ακόμα βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι 8 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

· Ακτή Αγ. Πέτρος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου

· Ακτή Χρυσή Άμμος, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου

· Ακτή Λεπτοκαρυά 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

· Ακτή Πλάκα-Μύλος, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

· Ακτή Πλαταμώνας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

· Ακτή Σκοτίνα, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

· Ακτή Ανατολικά Ενυδρείου, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου

· Ακτή Καλαθάς, Δήμος Χανίων, Π.Ε. Χανίων