Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΗ αγωνία του Περιφερειάρχη για την επόμενη τουριστική περίοδο

Η αγωνία του Περιφερειάρχη για την επόμενη τουριστική περίοδο

|

Με βάση τον τουρισμό και τις συνέπειες του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος δεν εκρυψε την αγωνία του για την επόμενη περίοδο… Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του αναφερόμενος στην εικόνα που βγάζει η Ελλάδα λόγω προσφυγικού ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη πρόσφατη βράβευση της καμπάνιας που τρέχει η περιφέρεια 

Ικανοποιημένος από την δραστηριότητα της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και προβληματισμένος ταυτόχρονα για την πορεία του τουρισμού μετά το πέρας της φετινής περιόδου,  εμφανίσθηκε τη Τρίτη 25 Οκτωβρίου με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Όλα αυτά που έγιναν το 2015 ήταν αυτά που ‘σκοτώνουν’ τον τουρισμό. Με το τέλος του 2015 η αγωνία εάν θα υπάρχει τουρισμός το 2016, ήταν τεράστια. Όλοι αυτοί που μιλάνε σήμερα, θυμούνται τι πραγματικά έγινε εκείνη την χρονιά; Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ήταν οι φωτογραφίες από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, στην Μυτιλήνη και στη Μόρια. Πώς πουλάς, λοιπόν, αυτό το προϊόν και πώς μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους να έρθουν εδώ για διακοπές; Αυτό που επιπλέον συνέβη εκείνη την χρονιά ήταν ότι έκλεισε ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ο οποίος είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης και μια χρηματοδότηση για κάποια πράγματα. Εμείς ως Περιφέρεια αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ και πήραμε πάνω μας ένα πάρα πολύ μεγάλο φορτίο, και οικονομικό και διοικητικό. Αυτή η ‘υπερ-δραστήρια’ Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑ έχοντας 48 νησιά λειτουργεί με μόνον δύο άτομα (!) και έχει κάνει ένα τεράστιο έργο….»
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις νοοτροπίες του παρελθόντος, που ήθελαν κάποια πράγματα να παραμένουν ως έχουν και σύμφωνα με την παλαιά πολιτική αντίληψη ‘είναι καλύτερα να το αφήσεις όπως είναι και μην το ανατρέψεις, γιατί δεν θα το αναγνωρίσει κανένας. Άσε να γίνει το κακό για να καταλάβει ο άλλος τι συμβαίνει’ –πράγμα που αντίκειται στον τρόπο σκέψης και δράσης της περιφερειακής αρχής, καθώς λειτουργεί με εντελώς διαφορετικά δεδομένα.
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την βράβευση της ψηφιακής τουριστικής καμπάνιας της ΠΝΑ με τίτλο Aegean Like No Other (https://likenoother.aegeanislands.gr/) που έφτασε τους 26 εκ. αποδέκτες (!) και υπό άλλες συνθήκες, για να γινόταν αυτός ο στόχος εφικτός, το κόστος θα ήταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. «Όλο το χειμώνα γυρίζαμε εντός και εκτός Ευρώπης, προσπαθώντας να πείσουμε νέες αγορές και αεροπορικές εταιρείες για τις πτήσεις τους» όπως είπε.
Η κρουαζιέρα 
Αναφερόμενος στην… ‘παραφιλολογία’ που αναπτύσσεται για τον τουρισμό και τις εξελίξεις στην κίνηση φέτος, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε: «Έχω να πω σε κάποιους που πιστεύουν ότι είχαμε αύξηση του τουρισμού επειδή έκλεισε η Τουρκία, ότι παρά τα γεγονότα, η κρουαζιέρα βρίσκεται για το 2017 σε πτώση που αγγίζει το 30%. Ας μας πουν για ποιο λόγο δεν έρχονται τα πλοία. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της σεζόν, θέλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα που να μην αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση.
Ακόμη και η Αγγλία μπήκε σε ένα περιβάλλον οικονομικής αγωνίας –μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό σημαίνει ότι πιθανή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιφέρει πολλές συνέπειες –θα βγει από την ζώνη της Σένγκεν, πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, η βίζα κ.λπ.  Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως τα μειωμένα έσοδα, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την μειωμένη αγοραστική δύναμη του επισκέπτη.
Οι προσφορές που έδωσαν οι ξενοδόχοι μας ήταν εξαιρετικές και έβαλαν ‘πλάτη’ (κυριολεκτικά) για να καταφέρει η Ρόδος να φέρει τα νούμερα που έφερε στις φετινές αφίξεις. Από την άλλη, υπάρχει και η υπερ-φορολόγηση που δεν βοηθάει καθόλου την αγορά. Αυτό λοιπόν, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε δουλειά», όπως τόνισε.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης είπε ότι απαιτείται και καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στους ξενοδόχους (επιχειρηματικού επιπέδου) αν και χαρακτήρισε την ΕΞΡ ως την καλύτερη, πιο δραστήρια και πιο αποτελεσματική στην Ελλάδα.
Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την επόμενη τουριστική περίοδο καθώς υπάρχουν πολύ καλά μηνύματα, φτάνει να μην σημειωθούν απρόοπτα μεγάλης κλίμακας, όπως τρομοκρατικά χτυπήματα κ.λπ.
«Η χώρα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά και όλα θα εξαρτηθούν από την διαχείριση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Εμείς, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την καλή εικόνα των νησιών μας, να είναι ελκυστική και η εικόνα της να κρύβει το οποιοδήποτε ελάττωμα».
Το κλιμάκιο της COSCO
Σε ερώτηση σχετικά με την συνεργασία της ΠΝΑ με την Κινεζική COSCO, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι επίκειται επίσκεψη κλιμακίου της εταιρείας στην Ρόδο -ενδεχομένως έως το τέλος του 2016, όταν δηλαδή η ΠΝΑ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια σειρά από στοιχεία  για διαμόρφωση νέων τουριστικών προϊόντων, που συνδέονται με δραστηριότητες που θα έχουν την δυνατότητα οι επισκέπτες να απολαύσουν στα νησιά μας. Ωστόσο, η Κινεζική εταιρεία είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει υποδομές για την κρουαζιέρα, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η δική μας πλευρά –εάν δηλαδή, υπάρχει βούληση και διάθεση συνεννόησης.
Είπε ακόμη, ότι δεν θα συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας αφενός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και αφετέρου επειδή δεν θέλει να συμμετέχει σε επιτροπές: ‘δεν μου λείπει μια επιτροπή που θα λέει απλά την γνώμη της…. έχω πολλές τέτοιες’, όπως εξήγησε.
Η μελέτη του ΟΕΕ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 που έγινε στην Ρόδο, ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του καθώς η ΠΝΑ δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού είναι πολύ μπροστά τόσο σε απορροφήσεις όσο και σε υλοποίηση έργων και δράσεων. «Εμείς ξεκινήσαμε την προετοιμασία από πολύ νωρίς και ήδη απορροφήσαμε το 50% του προγράμματος –το οποίο θα διαρκέσει 7 χρόνια. Είμαστε πάνω από τον Μέσο Όρο σε όλους τους δείκτες και φυσικά δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στους ελέγχους που γίνονται», όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει την μελέτη του ΟΕΕ με στόχο να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της ΠΝΑ προκειμένου να επανέλθουμε στον Στόχο-1, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Η μελέτη είναι εξαιρετική. Προσθέτει μια νέα ματιά σ αυτό το θέμα και μας δίνει πολλά στοιχεία και επιχειρήματα. Ωστόσο, βλέπω ότι υπάρχει στέρηση σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρωτοβουλία. Οι πληροφορίες μου λένε ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κινητικότητα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, για την οποία θα έχει συνάντηση στο ΥΠΠΟ στην Αθήνα: «Έχω καταστήσει σαφές ότι εμείς θα στηρίξουμε τον Δήμο Ρόδου σε ό,τι αφορά την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά. Όμως, ο καθένας θα βάζει στο τραπέζι τον προϋπολογισμό του. Το να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και να πληρώνει η Περιφέρεια, δεν θα ξαναγίνει. Θέλω μπάτζετ. Η Προγραμματική Σύμβαση απαιτεί τρομακτικά πολλά έργα και πολλά δεκάδες εκατομμύρια. Πείτε μου πόσα βάζουν οι άλλοι, να σας πω. Γιατί το κορόιδο που πληρώνει…. πέθανε….»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα