Η Ελλάδα κερδίζει τις αγορές

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 16% καταγράφει η Ελλάδα στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά το πρώτο εννιάμηνο του έτους, σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel  Commission) στην τριμηνιαία έκθεση για τις τάσεις στον τουρισμό το 2014, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μέσα στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών με βάση τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Η άνοδος αυτή αποδίδεται εν μέρει στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ETC τα οποία ξεκινούν από την αρχή του έτους και φτάνουν μέχρι και τον Αύγουστο, η δεύτερη σε κατάταξη εντός της δεκάδας Ισπανία, κατέγραψε ανάπτυξη διεθνών αφίξεων που ανήλθε στο 9% με 61 εκατ. επιπλέον επισκέπτες σε σχέση με το 2013. Η Τουρκία έλαβε την τέταρτη θέση, με αύξηση 7% και η Γερμανία από την πέμπτη θέση συνέχισε την ανοδική της πορεία με αύξηση 5%.

 

Επιπλέον η ETC εντόπισε ότι ο τουρισμός στην Ευρώπη φέτος, μέχρι και τον Αύγουστο, έχει καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 4% σε εισροή ξένων επισκεπτών. Η ανάπτυξη στους μεγάλους προορισμούς της νότιας και βόρειας Ευρώπης υπερέβησαν τις προσδοκίες και διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης καταγράφηκε σε μεγάλο αριθμό μικρότερων προορισμών. Τα στατιστικά δεδομένα της έκθεσης, δείχνουν επίσης ανάκαμψη και στις μικρές αποδράσεις, οι οποίες σκαρφαλώνουν στην κορυφή των ειδών διακοπών στην κατάταξη των προτιμήσεων, αφού ισχυροποιήθηκαν από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις βασικές αγορές. Αναφορικά με τη Ρωσία, οι απώλειές της εξισορροπούνται από τις υπόλοιπες θετικές επιδόσεις στην Ευρώπη, και αν δεν προκύψουν αλλαγές, η έκθεση εκτιμά ότι ο εξερχόμενος τουρισμός της χώρας στην Ευρώπη, θα σημειώσει μετριοπαθή ανάπτυξη της τάξης του 3%, δηλαδή 1,2 εκατ. λιγότερες αφίξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2014 πριν ξεσπάσει η κρίση.

Οι μεγάλες αγορές εντός Ευρώπης είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιτυχία που σημείωσαν πολλοί προορισμοί της ηπείρου. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Γερμανία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη και αναμένεται να φτάσει επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών μέχρι το τέλος του έτους. Η βρετανική αγορά επέστρεψε με ρυθμούς αύξησης διανυκτερεύσεων που ξεπέρασαν τις αφίξεις, ακόμη και σε παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πολλοί προορισμοί επίσης κατέγραψαν μεγάλη άνοδο αφίξεων από την ιταλική αγορά, παρά την οικονομική ύφεση που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα. Οι αγορές μακρινών προορισμών ενίσχυσαν τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών έτι περαιτέρω. Μικρή ανάπτυξη παρατηρήθηκε από τη Βόρεια Αμερική, ιδίως μετά τη θετική απόκριση της αγοράς των ΗΠΑ στις βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και στα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια εκτός σεζόν. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Λατινική Αμερική παρουσίασε απώλειες στην πορεία των μηνών, ενώ πιο θετικά σημάδια μπορεί να έρθουν κατά τη διάρκεια της σεζόν του Νοτίου Ημισφαιρίου. Από τις αγορές της Ανατολής, η αύξηση από την Κίνα κλιμακώνεται.

Πηγή: tornosnews.gr