Η γαστρονομία τουριστικός οδηγός για το 2018

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήρθε η ώρα της αποθέωσης για τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Κι αυτό γιατί τοπικό φαγητό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους 10 ταξιδιώτες (41%) επιθυμούν να κάνουν διακοπές το 2018 σε ανερχόμενους προορισμούς για το ποτό και το φαγητό τους, έναντι 29% το 2017, σύμφωνα με νέα έρευνα που διενήργησε τον Αύγουστο του 2017 η μεγάλη διεθνής πλατφόρμα ταξιδιωτικών κρατήσεων, Booking.com.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 19.000 ταξιδιωτών από 26 χώρες από όλο τον κόσμο, η οποία λαμβάνει υπόψη επίσης απόψεις των ειδικών της σε σχέση με τις γαστρονομικές τάσεις στα ταξίδια το 2018.

Το τοπικό φαγητό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα 2 τρίτα (64%) των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν περισσότερο τοπικές γεύσεις.Το φαγητό θα αποτελέσει ακόμα και καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή ταξιδιού με έναν στους 5 (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του και το ένα τέταρτο (25%) να αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους.

Παράλληλα, η τεχνολογία θα συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του γαστρονομικού τουρισμού. Τρεις στους 10 (29%) θα επιλέξουν προορισμό βάσει των κριτικών που συγκεντρώνουν τα τοπικά εστιατόρια ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) προγραμματίζει να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες φαγητού στα ταξίδια το 2018, ώστε να τις δημοσιεύσει στα social media και να τις κοινοποιήσει σε φίλους.Το 51% των ταξιδιωτών θα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν τοπικές αγορές πρόχειρου φαγητού, με κορυφαίο προορισμό για street food τη Μπανγκόγκ, την Ταϊπέι, το Χανόι, την Κωνσταντινούπολη και το George Town στη Μαλαισία.

Ακόμη, ένας στους 5 ταξιδιώτες (23%) θα αναζητήσει περισσότερο εστιατόρια με αστέρι Μισελέν το 2018, με κορυφαίους προορισμούς τη Ρώμη, το Ντουμπάι, το Παρίσι, το Σάο Πάολο και το Λονδίνο.

Ωστόσο, το 49% των ταξιδιωτών είπαν ότι θα αναζητήσουν περισσότερο την περιπέτεια όσον αφορά το είδος κουζίνας που θα προτιμήσουν στα ταξίδια τους το 2018 και το 54% ότι επιθυμεί να αποκτήσει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στις διακοπές.