Η πτώση της τουρκικής λίρας διαλύει τον ελληνικό τουρισμό;

Το όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν για μία ισχυρή Οικονομικά Τουρκία ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Το όνειρο όμως των ευρωπαίων πολιτών να κάνουν φθηνές διακοπές στα παράλια της Μικρά Ασίας απολαμβάνοντας τις ομορφιές και τις υψηλής ποιότητας παροχές ενός 5αστερου ξενοδοχείου είναι όλο και πιο κοντά στη πραγματικότητα… Αιτία; Η πτώση της τουρκικής λίρας στα …τάρταρα. Αποτέλεσμα; Με βάση τα επίσημα νούμερα από τις αρχές του έτους, έχουμε ρεκόρ διετίας έχοντας αφήσει πίσω τα ζητήματα ανασφάλειας που απασχολούσαν στο πρόσφατο παρελθόν τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Οι τουρκικοί προορισμοί είναι ιδανικοί για τους ξένους λόγω τιμών, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας έχουν γίνει πιο ακριβοί για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού star “οι τουρίστες στην Τουρκία μπορούν πλέον να βρουν αξιοπρεπές δωμάτιο από 5 ευρώ (!!)  Για παράδειγμα, πεντάστερο ξενοδοχείο, με πισίνα και όλες τις ανέσεις σε υπερπολυτελή δωμάτια στο Κουσάντασι έχει 49 ευρώ την βραδιά. Αντίστοιχα στην Σάμο η τιμή για το πεντάστερο ξεκινά από 186 ευρώ. Και μην ξεχνάμε ότι από την 1η Ιουλίου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ» Και όλοι μιλάνε για υψηλή φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές στα ύψη και βέβαια το κερασάκι που δεν είναι άλλο από το φόρο διαμονής…

Αντίστοιχο δημοσίευμα έχουμε από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle. Και το οποίο έχει ως τίτλο «Κάθε κρίση έχει και τους ωφελημένους της».

Και όπως τονίζει «Η Τουρκία έχει ανακτήσει και πάλι τη δημοφιλία της μετά την τουριστική κάμψη των προηγούμενων ετών και όποιος έχει ευρώ στην τσέπη του βλέπει τις τιμές στην Τουρκία να γίνονται εξαιρετικά προσιτές. Σε ορισμένες ιστοσελίδες κράτησης τουριστικών καταλυμάτων βρίσκει κανείς δωμάτια σε πανσιόν από πέντε ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο, ενώ δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκινούν από 69 ευρώ. Φθηνότερες είναι βεβαίως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το φαγητό σε εστιατόρια, οι επισκέψεις ιστορικών μνημείων, οι εκδρομές και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όσους έχουν ευρώ, ωστόσο άκρως προβληματική για την πλειοψηφία των Τούρκων.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η βουτιά της τουρκικής λίρας και στον πρόεδρο Ερντογάν, δεδομένου ότι στις 24 Ιουνίου διεξάγονται πρόωρες εκλογές στη χώρα του και ο ίδιος στοχεύει να επανεκλεγεί. Η τουρκική λίρα έχει απολέσει από την αρχή του 2018 πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάρρευση της λίρας για Τούρκους που εισπράττουν το εισόδημά τους στο εθνικό νόμισμα, καλούνται όμως να καλύψουν υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα. Ένα παράδειγμα είναι αυτοί τα παιδιά των οποίων φοιτούν στη Γερμανική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι βλέπουν τα δίδακτρα να εκτοξεύονται.

Αισθητές αυξήσεις σε καθημερινά προϊόντα

Για όσους πληρώνουν με τουρκικές λίρες σχεδόν τα πάντα γίνονται ακριβότερα. Η παρούσα εξέλιξη πλήττει σχεδόν τους πάντες. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων έχουν σημειώσει ισχυρή αύξηση, γεγονός που επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής στη χώρα. Η Τουρκία έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή εισάγει αισθητά περισσότερα από όσα εξάγει. Οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει επίσης έντονη αύξηση. Μάλιστα λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα εισαγωγής αλλά και τα εγχώρια. Ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα των τούρκων πολιτών είναι το παραδοσιακό (και) στην Τουρκία κουλούρι με σουσάμι: Μέχρι πρότινος κόστιζε στους φούρνους περί το ένα ευρώ, σήμερα έχει φθάσει το 1,5 ευρώ. Η κυβέρνηση προσπαθεί με λήψη «εκπτωτικών» μέτρων να περιορίσει τα βάρη ενόψει των εκλογών προκειμένου να κρατήσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ωστόσο έτσι μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα. Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι τουρκικές επιχειρήσεις που καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα.

Την ίδια ώρα η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της λίρας δεν κρύβονται οικονομικά αίτια, αλλά μια συνομωσία που στοχεύει στην πολιτική του αποδυνάμωση. Το αν βέβαια τέτοια επιχειρήματα θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους παραμένει προς το παρόν ανοιχτό. Σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υιοθετεί τη θεωρία ότι υπάρχει «συνομωσία εξωτερικών δυνάμεων εναντίον της Τουρκίας» με στόχο την εξασθένηση της λίρας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον στόχο του Ερντογάν να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου».