Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΗ Ριβιέρα της Ιου και ...η απάντηση του Υφυπουργού

Η Ριβιέρα της Ιου και …η απάντηση του Υφυπουργού

|

Καυτό δημοσίευμα από την “Εφημερίδα των Συντακτών” για την τουριστική επένδυση στην Ιο των Κυκλάδων και η απάντηση του Υφυπουργού κου Τσιρώνη 

Και εάν η σκυτάλη της εξουσίας αλλάζει χέρια, ο δρομέας περιορίζεται στην ίδια λωρίδα πολιτικής. Με την υπογραφή κοινής απόφασης (ΚΥΑ), ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης ξετύλιξαν ένα «κουβάρι» που ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Μανιάτη και Ολγας Κεφαλογιάννη, παραχωρώντας το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για τη δημιουργία πεντάστερου τουριστικού χωριού στην Ιο από εταιρεία συμφερόντων Ελληνοαμερικανού εκατομμυριούχου και πρώην trader της Wall Street.

Ως αποτέλεσμα των μεγάλης κλίμακας δομικών παρεμβάσεων, προβλέπεται ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κυκλαδικού τοπίου, «πολύ δε περισσότερο όταν αυτές επιβάλλονται με παράνομη αλλαγή χρήσεων γης», εάν λάβουμε υπόψη τα όσα από τα παραπάνω περιλαμβάνονταν σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, στη Βουλή τον Νοέμβρη του 2014.

Είχε κάνει τότε λόγο για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αγαστής συνεργασίας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά».

Περιοχή εργασιών για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος στην Ιο

Ομως, το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται με την πρόσφατη ΚΥΑ (ΑΔΑ:70Ρ6Η-Μ45), που άναψε το «πράσινο φως» στην εταιρεία «105 Α.Ε.», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου, για την ανέγερση πεντάστερου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου και την κατασκευή έργων όπως: γέφυρα σύνδεσης της ενδοχώρας με το ακρωτήρι, δύο κυματοθραύστες σε θαλάσσιο χώρο, δύο τεχνητές παραλίες, κρηπίδωμα, έργο αφαλάτωσης.

Τα ανταλλάγματα παραχώρησης καθορίζονται σε… εντυπωσιακές τιμές: για τον αιγιαλό σε 9€/τ.μ., για την παραλία 4€/τ.μ., για τον θαλάσσιο χώρο 3€/τ.μ. Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει ως «συνολικό αντάλλαγμα για το πρώτο έτος της πενταετίας», σε έναν μήνα από την υπογραφή της απόφασης (19/12/2015), 154.415 ευρώ.

Τόσο περίπου κοστίζει ένα νεόδμητο διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Χαϊδάρι! Ολα αυτά, σε ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί από τη Β’ Ειδική Ολομέλεια του Αρχαιολογικού Συμβουλίου «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη δόμηση» (ΦΕΚ Β’ 763/1977).

Τα πρώτα τσιμέντα στο σημείο έχουν ήδη πέσει, σαν να περίμενε εναγωνίως η εταιρεία την υπογραφή της ΚΥΑ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της αναρτήθηκε στο σημείο πινακίδα με μοναδική αναγραφή τον αριθμό πρωτοκόλλου του αιτήματος έκδοσης οικοδομικής άδειας και στις 23/12 ξεκίνησαν οι εργασίες.

Ο Γ. Δημητρίου, αρχιτέκτονας και μέλος την Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων, επικοινώνησε χθες με την Εισαγγελία Υπηρεσίας Νάξου, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας. «Δεν πήρα απάντηση μετά την καταγγελία, πάντως με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου, πιθανόν δεν υπάρχει άδεια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας:

«Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Θ. Δρίτσας και Γ. Τσιρώνης πρέπει να αποσύρουν άμεσα την απόφαση. Διοικητικές συνέχειες με τις κυβερνήσεις που υποθήκευσαν τον τόπο δεν πρέπει να υπάρχουν. Οι υπουργοί πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που εξήγγειλαν και για τις οποίες ψηφίστηκαν από τον λαό, όχι να επικυρώνουν με την υπογραφή τους πολιτικές άλλων ιδεολογιών».

Διαχρονική… εύνοια

Περιοχή εργασιών για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος στην Ιο

Η «105 Α.Ε.» μοιάζει να είναι διαχρονικά ευνοημένη από τις κυβερνήσεις της χώρας. Σύμφωνα με καταγραφές στον Τύπο, το 2011 με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας, Π. Ρήγα, είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο «για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου» στην Ιο, συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 29,954 εκατ. ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 29,675%, ενώ το 2014 οι τότε υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού πριμοδοτούσαν τη βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού με κρατική επιδότηση, υπογράφοντας την έγκριση δημιουργίας τουριστικού χωριού μαζί με τα συνοδά έργα («Αυγή», Λούλη Σταυρογιάννη, 13/10/2014).

Τον Νοέμβρη του 2014, ο κ. Συρμαλένιος αντιδρούσε στις αποφάσεις των υπουργών της πρώην συγκυβέρνησης και την αντίστοιχη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, λέγοντας ότι «εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, διαπλεκόμενων συμφερόντων και υπηρετούν μια στρεβλή αναπτυξιακή πορεία στα νησιά των Κυκλάδων».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια προχωρούσε αθόρυβα σε αγορές εκτάσεων στην Ιο, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου το 30% του νησιού. Παράλληλα, έπειτα από καταγγελία περιβαλλοντικής οργάνωσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για εργασίες σε σημαντικό υγρότοπο, σε άλλο σημείο του νησιού.

Στην πλατφόρμα avaaz έχουν ξεπεράσει (από τις 28.12) τις 700 οι υπογραφές πολιτών που ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς Θ. Δρίτσα και Γ. Τσιρώνη την ανάκληση της ΚΥΑ, τονίζοντας ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου, ώστε τελικά να ζημιώσει και την ίδια την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, η οποία βασίζεται στην ομορφιά των τοπίων και το φυσικό περιβάλλον.

Περιοχή εργασιών για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος στην Ιο

«Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής της συγκυβέρνησης, Ν. Συρμαλένιος, εξηγώντας ότι σε διαφορετική από την υπογραφή της ΚΥΑ περίπτωση, θα ακολουθούσαν νομικές κυρώσεις. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Δεν είμαστε αντίθετοι με το να φτιαχτούν τουριστικά καταλύματα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως την κατασκευή προβλητών και γέφυρας».

Ο δήμαρχος Ιητών, Μ. Πετρόπουλος, πάντως εκφράζει την άποψη ότι «το νησί χρειάζεται ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Η Ιος κατά 95% στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό».

Η υπογραφή της ΚΥΑ είχε αντίκτυπο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στην έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή, κρίνοντας ακόμη ότι «συνιστά σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας Οικολόγων Πράσινων και ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος».

Απάντηση 

Τι απαντάει ο αρμόδιος υφυπουργός κος Τσιρώνης; Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα απαντάει αναφέροντας ” Σέβομαι την αγωνία δεκάδων καλοπροαίρετων φίλων και κυρίως του Νίκου Μπελαβίλα (σ.σ. έχει αναρτήσει την σχετική είδηση στην προσωική του ιστοσελίδα)  και θα παραβιάσω την αρχή μου να μην απαντώ σε κακοήθειες, ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν το ρεβεγιόν.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ εκπορεύεται από παραπληροφόρηση με συγκεκριμένα κίνητρα και με υποχρεώνει να εξηγήσω τα αυτονόητα:
1. Διαφωνώ με την συγκεκριμένη επένδυση στην Ίο, αλλά πριν αναλάβουμε ως κυβέρνηση είχε παρθεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Όποιος έχει να προτείνει τρόπο να ανακληθεί η ΑΕΠΟ, χωρίς να πέσει η ανάκληση της στο πρώτο πρωτοδικείο, ας το εξηγήσει και στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στο έργο.
2. Η παραχώρηση του αιγιαλού είναι διοικητική πράξη, που ακολουθεί την ΑΕΠΟ. Όσοι ζητάνε να μην υπογράψουμε την παραχώρηση αιγιαλού, είναι σαν να αντιστέκονται στην κατασκευή ενός εργοστασίου ζητώντας από το υπουργείο συγκοινωνιών να μην υπογράφει την κατασκευή …οδικού κόμβου. Όλα σχεδόν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία έχουν παραχώρηση αιγιαλού.
3. Οι τιμές παραχώρησης αιγιαλού δεν είναι τιμές πώλησης όπως αναφέρει το ρεπορτάζ γιατί ο αιγιαλός παραμένει δημόσιος και κοινόχρηστος. Είναι τουλάχιστον γελοίο να συγκρίνεται παραχώρηση αιγιαλού με την αγορά διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση δεν θυμάμαι το οικολογικό κίνημα να έχει ξεσηκώσει αγώνα για την μη παραχώρηση αιγιαλού σε οποιαδήποτε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, ούτε καν στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας
4. Όταν έφτασε η ΚΥΑ στο υπουργείο μας εξάντλησα κάθε χρονικό όριο συζητώντας με τους βουλευτές Κυκλάδων και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΠΕΚΕΠΕ) με το ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί η ΑΕΠΟ και να μην υπογράψουμε. Κανείς, ούτε από τους βουλευτές ούτε από τα κόμματα δεν διατύπωσε την άποψη, ότι μπορεί να παρεμποδιστεί η επένδυση παρεμποδίζοντας την υπογραφή παραχώρησης του αιγιαλού.
Από τα παραπάνω συνάγεται το αυτονόητο: Δεν θα εμποδίσουμε την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας με ανοησίες του τύπου να μην παραχωρηθεί ο αιγιαλός από το ΥΠΕΝ, να μην του δίνει ρεύμα η ΔΕΗ, να μην του ανοίγει βιβλία και στοιχεία η εφορία. Ο μόνος διοικητικός τρόπος είναι η ανάκληση της ΑΕΠΟ, αλλά αυτό δεν το προτείνει κανένας «οικολογικός φωστήρας», γιατί στερείται νομικής βάσης. 
Φυσικά οι φωστήρες της οικολογίας ξεχνάνε τα κινήματα και πάνε να τα υποκαταστήσουν διεκδικώντας από την δημόσια διοίκηση να «καθαρίσει» για λογαριασμό τους. Δυστυχώς οι πολέμιοι της κοινωνίας του θεάματος συστηματικά γίνονται οι χειρότεροι θιασώτες της, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την ανυπαρξία της αγωνιστικότητας με το …θέαμα της αγωνιστικότητας και της πράσινης καθαρότητας.
Θυμίζουν κάτι αντιεξουσιαστές που αυταπατώνται ότι με την βία θα νικηθεί ο καπιταλισμός.
Ξεχνούν αμφότεροι, ότι η κοινωνία του κέρδους εκτρέφεται από το θέαμα και την βία. 
Δεν θα επεκταθώ άλλο, χρονιάρες μέρες. Δίνω έτσι μία ευκαιρία, μέχρι να φύγουν οι καλικάντζαροι, στους “συντρόφους” που ανακάλυψαν ευθύνες στο θέμα της Ίου να ανασκευάσουν και να επανορθώσουν. Αν δεν το κάνουν θα απαντήσω αναλυτικά με στοιχεία και τότε θα διαπιστώσουμε εάν εγώ πουλάω την οικολογία ή εκείνοι “πουλάνε οικολογία”.
Μέχρι των Φώτων λοιπόν εύχομαι σε όλες και όλους χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και για την υπόλοιπη χρονιά υγεία και χαρά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο είναι έτοιμο για κατασκευή

Προεγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Πάρος: Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι εργάτες για την χθεσινή φωτιά

Συνελήφθησαν τρεις Αιγύπτιοι για τη χθεσινή φωτιά στην Πάρο - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο

Υπουργείο Ναυτιλίας απαντά σε Κασσελάκη: “Αναβαθμίζεται συνεχώς η ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών”

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα στην σύνδεση των νησιών

Blue Star Ferries: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Πως διαμορφώνονται τα σημερινά δρομολόγια της Blue Star Ferries λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Χατζηδάκης: Nομοθετική παρέμβαση για μείωση 50% στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS

H μείωση αφορά σε ποσά έως 10 ευρώ - Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Fast Ferries: Τροποποιήσεις δρομολογίων “Θεολόγου Π” και “Αικατερίνη Π” ελέω καιρού

Διαμόρφωση των δρομολογίων του "Θεολόγος Π" και του "Αικατερίνη Π" το διήμερο 23 και 24 Απριλίου , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Blue Star Chios: Αναχώρηση από Ρόδο στις 2 το μεσημέρι για Κυκλάδες – Πειραιά

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το Blue Star Chios θα αναχωρήσει από Ρόδο για την επιστροφή στον Πειραιά στις 2 το μεσημέρι

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Επίσκεψη στην Αμοργό, ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην Αμοργό - Η παρουσία του απέναντι σε φορείς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και η επίσκεψη στην Παναγία Χοζοβιώτισσα (video)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος