Η Σίφνος φωνάζει παρούσα στο Paths of Greece

Ο Πεζοπορικός τουρισμός χρόνο με το χρόνο κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Και μοιραία γίνεται προσπάθεια από την Ελλάδα να μπει κι αυτή στην αγορά. Πόσο εύκολο είναι; Θέμα δουλειάς βασικά και κυρίως ανάδειξης των χώρων που έχει η Ελλάδα ώστε να προσφέρει δέλεαρ επισκέψεων στους ξένους. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα μονοπάτια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Όμως, για να μπορέσουμε να τα εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να τα αναδείξουμε και κυρίως να τα πιστοποιήσουμε. Οπότε; Που βρισκόμαστε αλήθεια; Από τα 2015 γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να πάρουμε το περίφημο πιστοποιητικό. Και τα νησιά στο Αιγαίο παλεύουν ακόμη περισσότερο με τη γραφειοκρατία να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Άνδρος και Σίφνος αλλά και Αμοργός μοιάζουν να έχουν ένα μίνι προβάδισμα τη στιγμή που η Σαντορίνη μέσα από τις αθλητικές της διοργανώσεις προβάλει τα μονοπάτια της. Και εμείς στη Νάξο σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε προσπάθειες αλλά αυτό που λείπει είναι η σωστή οργανωμένη προβολή και όχι οι σποραδικές αντιδράσεις… Φέτος όλα δείχνουν ότι μπήκαμε στη λογική της πιστοποίησης, βρεθήκαμε ως Δήμος – έστω και μέσω αντιπροσώπου – στη κορυφαία έκθεση για πεζοπορικό τουρισμό στη Γερμανία, όμως ακόμη έχουμε δρόμο για να διανύσουμε..

Συνέδριο και Σίφνος

Πρόσφατα, στις 23 – 24 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Global Sustainable Tourism Council (GSTC) “European Regional Meeting – Building Sustainability in European Tourism” Και η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) παρουσίασε τις προτάσεις τις γύρω από την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών….

Σε δεύτερη παρουσίαση, αναλύθηκαν  τα μονοπάτια της Σίφνου “Sifnos Trails” ως παράδειγμα καλής πρακτικής, τα οποία είναι προϊόν της άριστης συνεργασίας της Paths of Greece με το Δήμο Σίφνου.

Η Paths of Greece προσκλήθηκε στο συνέδριο από την εταιρεία Green Evolution, και εκπροσωπήθηκε από τους Φοίβο Τσαραβόπουλο και Σωτήρη Δήμο. Κατά την παρουσίαση της Paths of Greece για την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών, αναλύθηκαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας τόπος για να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα πεζοπορικά του μονοπάτια.

Τα βήματα αυτά είναι εν συντομία ο σχεδιασμός δικτύου με βάση τις απαιτήσεις των πεζοπόρων, η σήμανση με προδιαγραφές και οι εξειδικευμένες δράσεις προβολής. Παρουσιάστηκαν επίσης τα οφέλη που απορρέουν από ένα τέτοιο έργο, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος αλλά και η επαφή των ντόπιων με τον πολιτισμό των πατεράδων τους και η ευκαιρία για φυσική άσκηση.

Η ανάλυση

Σε δεύτερη παρουσίαση, αναλύθηκαν οι δράσεις που έλαβαν χώρα στην Σίφνο, για την ολική αναβάθμιση των μονοπατιών του νησιού. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους η αναβάθμιση αυτή ήταν απαραίτητη (διάφορα είδη ελλιπούς σήμανσης, έλλειψη οργανωμένης προβολής). Σε δεύτερο στάδιο αναλύθηκαν οι δράσεις υποδομής, όπως η σήμανση με προδιαγραφές αλλά και οι σχετικοί καθαρισμοί που έλαβαν χώρα, καθώς και η εθελοντική στήριξη από τον πληθυσμό της Σίφνου.

Ακολούθησε η παρουσίαση των δράσεων προβολής, όπως η δημιουργία «ταυτότητας» για τα μονοπάτια, η κατασκευή της ιστοσελίδας www.sifnostrails.com, η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής – ξεναγού, η συμμετοχή σε εκθέσεις αλλά και η αδελφοποίηση των μονοπατιών της Σίφνου με μονοπάτι της Νοτίου Κορέας!  Να σημειώσουμε εδώ ότι η Σίφνος εμφανίστηκε με 100 χιλιόμετρα μονοπατιών με πλήρη σηματοδότηση και με 11 διαδρομές όπου η ποικιλία είναι εντυπωσιακή…

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την λειτουργία των Sifnos Trails για την τοπική κοινωνία και οικονομία, η οποία δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα από το σχόλιο ενός πεζοπόρου στο Trip Advisor, το Σεπτέμβριο του 2016: We will back to Sifnos next year for at least 12 days largely because of [the trails]. The people in our rooms and in restaurants say that it has been great for the island and helped to attract more visitors outside the main summer season.

Μετάφραση: Θα επιστρέψουμε στη Σίφνο το επόμενο έτος για τουλάχιστον 12 μέρες, κυρίως για τα μονοπάτια. Οι άνθρωποι στα δωμάτια που μείναμε αλλά και στα εστιατόρια λένε πως [τα μονοπάτια] ήταν μια εξαιρετική κίνηση και πως βοήθησαν στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. (Σχόλιο από Nomadic Traveller στο Trip Advisor, στις 27 Σεπτεμβρίου 2016)  Στα πλαίσια του Συνεδρίου, η Paths of Greece παρουσίασε το έργο της στο κοινό, σε μικρό περίπτερο που έστησε στην υποδοχή του χώρου των ομιλιών.

Με πληροφορίες από το tornosnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News