Ίος: Και επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου πόλεων «Le club de Strasbourg»

«Άρωμα Ελλάδας», είχε η 16η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου πόλεων του Στρασβούργου, «Le club de Strasbourg», καθώς μετά από πρόσκληση του Έλληνα αντιπροέδρου του  «club»  και πρώην αντιδημάρχου Τρικάλων, Τάσου Κατσιάνη, στην φετινή συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Σύμη, τη Ρόδο, την Ίο, τη Νίσυρο, τη Λέρο, τη Δωρίδα, την Ορεστιάδα, την Αθήνα, το Ναύπλιο και το Ηράκλειο.

Το «Κλαμπ του Στρασβούργου» είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 60 πόλεων, που προωθεί τη μεταξύ τους συνεργασία, για τη βελτίωση της προσφοράς τους στους πολίτες. Στη φετινή συνάντηση, παρουσία του δημάρχου του Στρασβούργου Roland Ries, της α’ αντιδημάρχου του Δήμου και προέδρου του Strasbourg Club Nawel Elmrini, καθώς και του αντιπροέδρου Τάσου Κατσιάνη, αντιπροσωπείες από Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν για το προσφυγικό, την ανάγκη της άμεσης επαφής με τους πολίτες και την δική τους συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση, την ισότητα των δύο φύλων και την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη.

Στην τοποθέτηση του, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, τόνισε ότι η Ευρώπη επιβάλλεται να λειτουργήσει με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, την ισότητα και την αλληλεγγύη των Λαών και όχι με διαιρέσεις και αποκλεισμούς. Οι δημοκρατικές διαδικασίες, τα δικαιώματα των γυναικών και το θέμα του μεταναστευτικού αναδείχθηκαν μέσα από την ομιλία της κυρίας Άντζελας Φάκου, αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Ιητών.

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από τον Δήμο Ιητών για την ... κίνηση της κας Φάκου "  Αξιοποιώντας τη δικτύωση που προσφέρει ένας από τους πλέον διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς άσκησης της Διπλωματίας των Πόλεων και παρουσία εκπροσώπων από 25 πόλεις και 11 χώρες, η  κυρία Φάκου αναφέρθηκε στις  προεκτάσεις επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων στην καθημερινότητα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των  τοπικών κοινωνιών στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. 

Τονίστηκε δε, πως το θέμα των μεταναστών που ήταν άλλωστε και το κύριο αντικείμενο της συνδιάσκεψης, η επίδραση στον Τουρισμό και την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρόλος της γυναικάς στη σύγχρονη κοινωνία και η ανάγκη για αλληλεγγύη είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν και να ευαισθητοποιούν επί μονίμου βάσεως  το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης που διεξάγεται μεταξύ 18 και 22 Νοεμβρίου 2018 στο Στρασβούργο, ανακοινώθηκε και επίσημα η ένταξη της Ίου στο καθιερωμένο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Πόλεων του Club του Στρασβούργου που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του παλαιότερου δημοκρατικού Ευρωπαϊκού θεσμού.

«Ανθρωπιά, αλληλεγγύη συναδελφικότητα και συνεργασία. Οι απόψεις μας, γεμάτες συναισθηματισμό και αυθορμητισμό, παρέσυραν τους πάντες στην αίθουσα, οικοδεσπότες και καλεσμένους. Αυτή είναι μάλλον και η απάντηση σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε η κυρία Φάκου, που εν συνεχεία θα σπεύσει να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τους τοπικούς φορείς της Ίου, σχετικά με τα συμπεράσματα του φόρουμ και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε θέματα Δημοκρατικών θεσμών, αστικής ανάπτυξης και τοπικής διαχείρισης".

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News