Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΙταλικό και γαλλικό SOS για το μέλλον της Σαντορίνης

Ιταλικό και γαλλικό SOS για το μέλλον της Σαντορίνης

|

Οι Ιταλοί ανησυχούν για τη διάσωση της Καλντέρας και τον υπερτουρισμό της Σαντορίνης – Τι αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο brand name της Ελλάδας; Όχι η Αθήνα… Όχι η Ακρόπολη, αλλά η Σαντορίνη… Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για το μέλλον του νησιού. Όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι. Όπως ο γνωστός γεωλόγος και τηλεπαρουσιαστής Mario Tozzi ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο – ανταπόκριση από τη Σαντορίνη για την ημερήσια εφημερίδα «La Stampa» με τίτλο «Σαντορίνη, από την αρχαία μαγεία απομένει μόνο το ηλιοβασίλεμα» και υπότιτλο «Το ελληνικό νησί αντιμετωπίζει την επίθεση των επισκεπτών: για 8 μήνες επικρατεί το χάος. Μεγάλα πλοία και το αεροδρόμιο στο φουλ, στο χωριό κάθε σπίτι γίνεται πανσιόν».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο «κάποιος που δεν έχει επισκεφθεί το νησί από τη δεκαετία του 1980 με δυσκολία θα το αναγνώριζε σήμερα». Στο άρθρο αναλύεται εκτενώς η γεωλογική και άλλη ιστορία που καθιστά μοναδική τη Σαντορίνη, ενώ σημειώνει το συνωστισμό των τουριστών για το ηλιοβασίλεμα, καθώς είναι αυτή η πλευρά του νησιού που υφίσταται την «εισβολή» των τουριστών. «Σκέφτομαι την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά όχι τα νησιά της, όπου οι τιμές είναι υψηλές και οι ροές είναι ασταμάτητες», σημειώνει.

«Είναι καλό για τους κατοίκους, αλλά η κατανάλωση του αγαθού ‘νησί’ θα πρέπει να ανησυχεί: τα μεγάλα ξενοδοχεία σχεδόν δεν ανήκουν σε Έλληνες και ο διευρυμένος πλούτος που κάποτε συνόδευε τον τουρισμό έχει δώσει τη θέση του σε μια συγκέντρωση όπου ο μόνος ρόλος που διατίθεται στους αυτόχθονες είναι αυτός των σερβιτόρων. Άλλωστε, ζει ακόμη κανείς στην Οία; Όλα τα κτίρια φιλοξενούν ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, δεν υπάρχει πλέον ούτε μια ιδιωτική κατοικία. Όλα στο όνομα του ηλιοβασιλέματος για το οποίο γνωρίζουμε την τιμή, αλλά όχι πλέον την αξία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Και οι γάλλοι

Σχετικό θέμα αναφέρθηκε και στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης FRANCE 2 (της 5ης Ιουλίου) όπου προβλήθηκε ρεπορτάζ για τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού στο νησί της Σαντορίνης.

Ο παρουσιαστής του δελτίου αναφέρει στην εισαγωγή του για το ρεπορτάζ πώς ο “μαζικός τουρισμός απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά της Σαντορίνης, η οποία έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της, δεδομένου ότι και για τις αφίξεις υπάρχουν όρια.”

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με τις γνωστές εικόνες από τους επισκέπτες του νησιού που παρακολουθούν τη δύση του ηλίου, ενώ η δημοσιογράφος αναφέρει ότι “αυτό το μικρό νησί έχει πέσει θύμα της επιτυχίας του και βρίσκεται πλέον στα όρια της ασφυξίας. Τις ημέρες του καλοκαιριού, προσελκύει περισσότερους από 60.000 τουρίστες ημερησίως, εκ των οποίων πολλοί την επισκέπτονται με κρουαζιερόπλοια.” Παράλληλα, φιλοξενούνται μαρτυρίες ντόπιων που εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με την καθαριότητα στο νησί και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εικόνες από το λιμάνι, στο οποίο “έχουν φτάσει τέσσερα κρουαζιερόπλοια, δημιουργώντας προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το μοναδικό τελεφερίκ που υπάρχει στο νησί”.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις του κ. Ηλία Πελέκη, Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, ο οποίος επισημαίνει ότι, για να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, θα πρέπει οι εταιρείες να ειδοποιούν τις Αρχές για την ημέρα άφιξης των πλοίων, πολλές φορές και δύο χρόνια νωρίτερα.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος της Σαντορίνης ως ηφαιστειακού νησιού, υπογραμμίζοντας και τις ενδεχόμενες απειλές για το κρασί που παράγεται στην περιοχή. Οινολόγος που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη, και αναφέρει ότι η οξύτητα του κρασιού οφείλεται ακριβώς στο ηφαιστειογενές έδαφος, εκφράζει τις ανησυχίες της αναφορικά με τις μαζικές αφίξεις τουριστών, οι οποίες κάνουν πολλούς από τους οινοπαραγωγούς να επιθυμούν να αφήσουν την καλλιέργεια αμπέλων και να ασχοληθούν με τον τουρισμό (Περίπου το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του νησιού έχουν χαθεί).

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και μαρτυρίες του κ. Μπίτη, από την οργάνωση “Σώστε τη Βλυχάδα” (Save Vlychada) που επισημαίνει παράνομο υπόσκαφο κτίσμα με ολοκληρωμένο φέροντα οργανισμό και ανοίγματα στην πρόσοψη, η ολοκλήρωση του οποίου έχει σταματήσει μετά από πιέσεις. Το ρεπορτάζ καταλήγει αναφέροντας ότι “καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη βγει από την οικονομική κρίση, τα χρήματα που έρχονται από τον τουρισμό, αποτελούν προτεραιότητα.”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air