ΙΤΒ Βerlin: Παρούσα – απούσα η Νάξος

Με κάθε επισημότητα άνοιξε τις πύλες της σήμερα η 50η Διεθνής Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο (διάρκεια έως τις 13 Μαρτίου) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την …τιμητική της. Με το σλόγκαν «Aegean Islands. Like No Οther” να δεσπόζει και να αιχμαλωτίζει τα βλέμματα, τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης στον κόσμο, διεθνούς έκθεσης τουρισμού, με μια εντυπωσιακή, σύγχρονη  εμφάνιση, που αποπνέει φρεσκάδα και ανανέωση. Ουσιαστικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η συγκεκριμένη έκθεση, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού της Περιφέρειας, που παρουσιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου απέσπασε εξαιρετικά επαινετικά σχόλια από την πολιτική ηγεσία του τουρισμού και το σύνολο των τουριστικών φορέων της χώρας.

Και βέβαια από τα εγκαίνια της Έκθεσης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος τόνισε ότι «Από την κατάρτιση του τουριστικού πλάνου της Περιφέρειάς μας, περάσαμε στην υλοποίησή του, σε λιγότερο από δύο μήνες, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα νησιά μας.  Η διεθνής τουριστική έκθεση του Βερολίνου είναι ένα ακόμα μεγάλο τεστ μιας διαδρομής που στο τέλος της θα αναδείξει για μια ακόμη φορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το οξυγόνο της οικονομίας των νησιών μας και της χώρας μας, τον τουρισμό, το αναδεικνύουμε ως πρώτη προτεραιότητα, με επαγγελματισμό και σχέδιο. Οι νησιώτες μας επιβεβαιώνουν και στον τουρισμό ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι προσδοκίες τους μετατρέπονται σε στοχευμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα».

Νάξος

Με όχημα την καμπάνια “Aegean Islands.Like No Other”, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει  από την Έκθεση του Βερολίνου, σε άμεση εφαρμογή,  το σχέδιο ενεργειών προβολής για το 2016. Στο εντυπωσιακό περίπτερο της Περιφέρειας, που ήδη συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, συμμετέχουν τα νησιά Θήρα, Σύρος, Μύκονος, Άνδρος, Φολέγανδρος, Αμοργός, Μήλος, Σέριφος, Πάρος, Ίος, Νάξος, Ανάφη, Τήνος, Ρόδος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάρπαθος και Λέρος. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα νησιά Ρόδος – Μύκονος – Σαντορίνη έχουν τον πρώτο λόγο και έχουν με το καλημέρα συγκεντρώσει πλήθος ενδιαφερόμενων ενώ από τις Κυκλάδες το παρών έχουν δώσει 13 νησιά.

Και η Νάξος; Δίνει το παρών αλλά μήπως είναι απούσα; Με βάση την εικόνα που έχουμε από την WTM του Λονδίνου τον περασμένο Νοέμβριο, η Νάξος έχει ένα δυνατό κοινό που αναζητεί τρόπους επικοινωνίας. Ο Δήμος είχε δώσει το παρών τόσο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Λιανό όσο και με την ειδική συνεργάτιδα σε θέματα τουρισμού. Και η Νάξος είχε κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στη καλή δουλειά που είχε γίνει. Τώρα; Ουδείς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κος Μαργαρίτης που βρίσκεται στο Βερολίνο σίγουρα θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος της ενημέρωσης αλλά λόγω θέσης έχει διαφορετικά καθήκοντα, οπότε η Νάξος μένει ορφανή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και από μικρότερα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει εκπροσώπηση με το ανθρώπινο στοιχείο να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών μίας έκθεσης.

Μαλβίδες

Στη φετινή διοργάνωση, από σήμερα και μέχρι τις 13 Μαρτίου, περίπου 10.000 εκθέτες, από 187 χώρες, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας σε 1.069 περίπτερα. Ενώ, την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περίπου 100.000 διεθνείς εμπορικοί επισκέπτες, με τη συμμετοχή να προβλέπεται πως θα φθάσει τις 10.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το ITB Buyers Circle αναμένεται να συγκεντρώσει τους αγοραστές από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία, εκ των οποίων, πάνω από το 40% πραγματοποιούν έξοδα μεγαλύτερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκθέτες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών, στην εκδήλωση ITB Speed Networking, αλλά και στο Blogger Speed Dating, στις 10 και 11 Μαρτίου, αντίστοιχα, στο CityCube. Οι Μαλδίβες, οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου από το 1984, είναι η επίσημη εταίρος της ΙΤΒ του Βερολίνου για το 2016. Με τη λευκή άμμο, τις τιρκουάζ λιμνοθάλασσες και τις ευκαιρίες για καταδύσεις, αυτό το νησί, στον Ινδικό Ωκεανό, είναι ένας παράδεισος της φύσης, ένα μοντέλο τουρισμού φιλικό προς το περιβάλλον, με ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Η χώρα θα παραθέσει μια εντυπωσιακή υποδοχή κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περίπου 260 εκθέτες θα παρουσιάσουν πληθώρα προϊόντων και τις υπηρεσίες του προορισμού σε ένα μεγάλο περίπτερο 200 τ.μ. στο Hall 5.2.